Av. Fatma Demircioğlu, 'Plansız Göç, Sığınmacıların Adalete Erişimini Engelliyor'

01.07.2019 - 07:44, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Av. Fatma Demircioğlu, 'Plansız Göç, Sığınmacıların Adalete Erişimini Engelliyor'

Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi, Kırmızı Şemsiye, Pozitif Yaşam Derneği ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye işbirliğinde, Avrupa Birliği Sivil Destek ve İnsani Yardım Operasyonlarının (ECHO) finansal desteğiyle düzenlenen, Kilit Mülteci Grupların Adalete Erişimlerinin Güçlendirilmesi Projesi’nin eğitim çalışması 28-29 Haziran’da Mersin’de yapıldı.

Kilit mülteci grupların sağlık ve koruma alanlarındaki ihtiyaçları, ihtiyaç duydukları hukuki destek mekanizmaları, adalete erişimde karşılaştıkları engeller ve başvurulabilecek yasal mekanizmalar konusunda katılımcıların bilgilendirildiği eğitim çalışmasına; Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Fatma Demircioğlu, Mersin Barosu yönetim kurulu üyesi Mahçe İnanoğlu Deprem, Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanımız Av. Hasan Keleşoğlu ve Başkan Yardımcısı Av. Ezgi Özkan, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanımız Av. Şirin Güner, Mersin Barosu İnsan Hakları, Çocuk Hakları ve Kadın Hakları Merkezi üyesi avukatlar ile ilgili sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. UNFPA’dan Kemal Ördek, Fatma Hacıoğlu, Canberk Harmancı ile Pozitif Yaşam Derneği’nden Bircan Kilci, UNHCR Sevgi Kelly, Kırmızı Şemsiye Derneği’nden Hatice Karaca ve Pozitif Yaşam Derneği’nden Bircan Kilci’nin konuşmacı olarak katıldığı eğitim çalışmasında; ‘Kilit mülteci gruplara yönelik temel kavramlar ve genel çerçeve’, ‘HIV/AIDS, adli yardım sistemi ile ilişkisi’, ‘UK & GK itiraz usulleri’, ‘toplumsal cinsiyete dayalı şiddet’, ‘cinsiyet geçiş süreci’ konularında sunum yapıldı. “ÜLKEMİZDE 4 MİLYON, MERSİN’DE 200 BİNDEN FAZLA SURİYELİ SIĞINMACI VAR” Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Fatma Demircioğlu yaptığı konuşmasında, 2011’de başlayan Suriye’deki iç savaş kaynaklı insani kriz nedeniyle, ülkemizin şu anda yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacıyı konuk ettiğini belirterek, “Türkiye’nin en çok göç alan illerinden birisi olan Mersin’de, 200 binden fazla Suriyeli sığınmacı olduğu bilinmektedir. Kitlesel ve plansız göçün getirdiği birçok sorun arasında, sığınmacıların adalete erişimi de sayılmalıdır. Barolar bir yandan yoğun bir şekilde Sığınma Hukuku alanında üyelerinin farkındalığını artırmak için gayret gösterirken, diğer yandan da mütevazi kaynaklarıyla Suriyeli sığınmacılardan gelen talepler doğrultusunda adli yardım hizmeti vermeye çalışmaktadır” diye konuştu. “ADALETE ERİŞİM HAKKI, SAĞLIKLI VE ÜRETKEN BİR YAŞAMIN OLMAZSA OLMAZIDIR” 1971 yılından bu yana ülkemizde faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun özellikle kadınların, çocukların ve gençlerin sağlıklı ve üretken bir yaşam sürmesi için yaptığı çalışmaları takdirle izlediklerini ifade eden Demircioğlu, “Bütüncül bir yaklaşım içerisinde, adalete erişim hakkının sağlıklı ve üretken bir yaşam için olmazsa olmaz bir koşul olduğu bilinciyle, gerçekleşen Kilit Mültecileri Grupların Adalete Erişimlerinin Güçlendirilmesi Eğitimi’nde, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ile işbirliği içinde olmaktan duyduğumuz memnuniyeti belirtmek isteriz. İnanıyoruz ki, bugün ve yarın yapılacak eğitim; kadınlar, LGBTİ, HIV pozitif bireyler ve seks işçileri gibi mülteciler arasında en çok ayrımcılığa uğrayan grupların haklarının korunması noktasında, avukatlarımıza profesyonel yaşamlarında ve sosyal sorumluluk açısından önemli kazanımlar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.  
Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi, Kırmızı Şemsiye, Pozitif Yaşam Derneği ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye işbirliğinde, Avrupa Birliği Sivil Destek ve İnsani Yardım Operasyonlarının (ECHO) finansal desteğiyle düzenlenen, Kilit Mülteci Grupların Adalete Erişimlerinin Güçlendirilmesi Projesi’nin eğitim çalışması 28-29 Haziran’da Mersin’de yapıldı.

Kilit mülteci grupların sağlık ve koruma alanlarındaki ihtiyaçları, ihtiyaç duydukları hukuki destek mekanizmaları, adalete erişimde karşılaştıkları engeller ve başvurulabilecek yasal mekanizmalar konusunda katılımcıların bilgilendirildiği eğitim çalışmasına; Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Fatma Demircioğlu, Mersin Barosu yönetim kurulu üyesi Mahçe İnanoğlu Deprem, Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanımız Av. Hasan Keleşoğlu ve Başkan Yardımcısı Av. Ezgi Özkan, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanımız Av. Şirin Güner, Mersin Barosu İnsan Hakları, Çocuk Hakları ve Kadın Hakları Merkezi üyesi avukatlar ile ilgili sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

UNFPA’dan Kemal Ördek, Fatma Hacıoğlu, Canberk Harmancı ile Pozitif Yaşam Derneği’nden Bircan Kilci, UNHCR Sevgi Kelly, Kırmızı Şemsiye Derneği’nden Hatice Karaca ve Pozitif Yaşam Derneği’nden Bircan Kilci’nin konuşmacı olarak katıldığı eğitim çalışmasında; ‘Kilit mülteci gruplara yönelik temel kavramlar ve genel çerçeve’, ‘HIV/AIDS, adli yardım sistemi ile ilişkisi’, ‘UK & GK itiraz usulleri’, ‘toplumsal cinsiyete dayalı şiddet’, ‘cinsiyet geçiş süreci’ konularında sunum yapıldı.

“ÜLKEMİZDE 4 MİLYON, MERSİN’DE 200 BİNDEN FAZLA SURİYELİ SIĞINMACI VAR”

Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Fatma Demircioğlu yaptığı konuşmasında, 2011’de başlayan Suriye’deki iç savaş kaynaklı insani kriz nedeniyle, ülkemizin şu anda yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacıyı konuk ettiğini belirterek, “Türkiye’nin en çok göç alan illerinden birisi olan Mersin’de, 200 binden fazla Suriyeli sığınmacı olduğu bilinmektedir. Kitlesel ve plansız göçün getirdiği birçok sorun arasında, sığınmacıların adalete erişimi de sayılmalıdır. Barolar bir yandan yoğun bir şekilde Sığınma Hukuku alanında üyelerinin farkındalığını artırmak için gayret gösterirken, diğer yandan da mütevazi kaynaklarıyla Suriyeli sığınmacılardan gelen talepler doğrultusunda adli yardım hizmeti vermeye çalışmaktadır” diye konuştu.

“ADALETE ERİŞİM HAKKI, SAĞLIKLI VE ÜRETKEN BİR YAŞAMIN OLMAZSA OLMAZIDIR”

1971 yılından bu yana ülkemizde faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun özellikle kadınların, çocukların ve gençlerin sağlıklı ve üretken bir yaşam sürmesi için yaptığı çalışmaları takdirle izlediklerini ifade eden Demircioğlu, “Bütüncül bir yaklaşım içerisinde, adalete erişim hakkının sağlıklı ve üretken bir yaşam için olmazsa olmaz bir koşul olduğu bilinciyle, gerçekleşen Kilit Mültecileri Grupların Adalete Erişimlerinin Güçlendirilmesi Eğitimi’nde, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ile işbirliği içinde olmaktan duyduğumuz memnuniyeti belirtmek isteriz. İnanıyoruz ki, bugün ve yarın yapılacak eğitim; kadınlar, LGBTİ, HIV pozitif bireyler ve seks işçileri gibi mülteciler arasında en çok ayrımcılığa uğrayan grupların haklarının korunması noktasında, avukatlarımıza profesyonel yaşamlarında ve sosyal sorumluluk açısından önemli kazanımlar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.