Baklagil sektöründe AR-Ge Çalışmaları ve Sanayi İşbirliği Çalıştayı'nın ikincisi gerçekleştirdi.

11.02.2020 - 21:06, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Baklagil sektöründe AR-Ge Çalışmaları ve Sanayi İşbirliği Çalıştayı'nın ikincisi gerçekleştirdi.

Ulusal Baklagil Konseyi'nce 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü etkinlikleri kapsamında Baklagil sektöründe AR-Ge Çalışmaları ve Sanayi İşbirliği Çalıştayı'nın ikincisi gerçekleştirdi.

Sedat Yılmaz/inovatifhaber Çalıştaya Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdürlüğü (TAGEM) ve Tarım İşletmeleri (TİGEM ) temsilci koordinatörler ile  Ankara, Eskişehir, Adana, Samsun, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Konya'daki araştırma enstitülerinden kuru fasulye, nohut ve yeşil mercimek konularında uzman temsilci ve  koordinatörler katıldı. Ulusal Baklagil Konseyi ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, çalıştayda yaptığı açılış konuşmasında son beş yıldır sektörün sorunlarını ve taleplerini ilgili mercilere aktarmaya çalıştıklarını ve özellikle son iki yıldır gerçekleştirdikleri toplantı ve çalıştaylar ile bu sürece ivme kazandırdıklarını ve sektör açısından büyük önem taşıyan Ar-Ge çalışmaları ve sanayi işbirliğini toplantıları ile daha da pekiştirdiklerini ifade etti. Özdemir gerçekleştirdikleri toplantıların en önemli amaçlarından birinin Islah çalışmalarının hedefine ulaşabilmesi için üretici, tüketici ve sanayici tercihlerinin göz önüne alınması olduğunu belirtti.inovatifhaber.com Özdemir, "Nohut, fasulye ve barbunya bitkilerinde çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarız çiftçilere de yansıdı. Çiftçilerden geri dönümle biz bunları aldık ve piyasaya ticari amaçla yayıldı. Son olarak yıllardır ithalatçı olduğumuz yeşil mercimekte Ankara ile bir girişimde bulunduk ve ilk adımlarımızı attık. Bakanlık araştıurma enstitülerinin altyapılarını ve sektörde çalışan özel araştırma şirketleri ile beraber çalışmak için altyapı çalışmaları sürmektedir."dedi  TAGEM tarafından desteklenen Ar ge pojelerine olan desteklerin arttığı ve bu yıl bu desteklerin 300 bin TL- 1milyon arası ve 1 milyon üstü  şeklinde 2 kademeye ayrıldığı ve de şubat -mart ayı içerisinde Ar Ge başlıklarını ilan edileceği ifade edildi. Bunun özellikle baklagil ile ilgili çalışan araştırma enstitüleri ile diğer sektör üyelerinin bu konuda birlikte proje yürütmeleri açısından önemli olduğu ve elde edilecek ürünün sahadaki sorunları çözmesi gerektiği vurgulandı. Gerçekleşen çalıştayda ayrıca hastalıklara karşı ıslah yöntemleri, bakliyatta verimliliğin arttırılması ve sertifikalı tohumculuk ile buna uygulanan destekler konular masaya yatırıldı.inovatifhaber.com Katılımcılar ayrıca bakliyatta dünya pazarına uygun ürün sunumuna ilişkin yapılması gereken çalışmalar ve çiftçilere sertifikalı tohum eğitiminin arttırılmasının gerekliliği konusunda düşüncelerini paylaştılar.
Ulusal Baklagil Konseyi'nce 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü etkinlikleri kapsamında Baklagil sektöründe AR-Ge Çalışmaları ve Sanayi İşbirliği Çalıştayı'nın ikincisi gerçekleştirdi.

Sedat Yılmaz/inovatifhaber

Çalıştaya Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdürlüğü (TAGEM) ve Tarım İşletmeleri (TİGEM ) temsilci koordinatörler ile  Ankara, Eskişehir, Adana, Samsun, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Konya'daki araştırma enstitülerinden kuru fasulye, nohut ve yeşil mercimek konularında uzman temsilci ve  koordinatörler katıldı.


Ulusal Baklagil Konseyi ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, çalıştayda yaptığı açılış konuşmasında son beş yıldır sektörün sorunlarını ve taleplerini ilgili mercilere aktarmaya çalıştıklarını ve özellikle son iki yıldır gerçekleştirdikleri toplantı ve çalıştaylar ile bu sürece ivme kazandırdıklarını ve sektör açısından büyük önem taşıyan Ar-Ge çalışmaları ve sanayi işbirliğini toplantıları ile daha da pekiştirdiklerini ifade etti.


Özdemir gerçekleştirdikleri toplantıların en önemli amaçlarından birinin Islah çalışmalarının hedefine ulaşabilmesi için üretici, tüketici ve sanayici tercihlerinin göz önüne alınması olduğunu belirtti.inovatifhaber.com


Özdemir, "Nohut, fasulye ve barbunya bitkilerinde çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarız çiftçilere de yansıdı. Çiftçilerden geri dönümle biz bunları aldık ve piyasaya ticari amaçla yayıldı. Son olarak yıllardır ithalatçı olduğumuz yeşil mercimekte Ankara ile bir girişimde bulunduk ve ilk adımlarımızı attık. Bakanlık araştıurma enstitülerinin altyapılarını ve sektörde çalışan özel araştırma şirketleri ile beraber çalışmak için altyapı çalışmaları sürmektedir."dedi


 TAGEM tarafından desteklenen Ar ge pojelerine olan desteklerin arttığı ve bu yıl bu desteklerin 300 bin TL- 1milyon arası ve 1 milyon üstü  şeklinde 2 kademeye ayrıldığı ve de şubat -mart ayı içerisinde Ar Ge başlıklarını ilan edileceği ifade edildi. Bunun özellikle baklagil ile ilgili çalışan araştırma enstitüleri ile diğer sektör üyelerinin bu konuda birlikte proje yürütmeleri açısından önemli olduğu ve elde edilecek ürünün sahadaki sorunları çözmesi gerektiği vurgulandı.


Gerçekleşen çalıştayda ayrıca hastalıklara karşı ıslah yöntemleri, bakliyatta verimliliğin arttırılması ve sertifikalı tohumculuk ile buna uygulanan destekler konular masaya yatırıldı.inovatifhaber.com


Katılımcılar ayrıca bakliyatta dünya pazarına uygun ürün sunumuna ilişkin yapılması gereken çalışmalar ve çiftçilere sertifikalı tohum eğitiminin arttırılmasının gerekliliği konusunda düşüncelerini paylaştılar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.