Coşkun Doğmuş 'Tarım Ve Hayvancılıkta Sorun Pazarlamada. O yüzden YİT kurulmalı'

02.11.2018 - 16:55, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Coşkun Doğmuş 'Tarım Ve Hayvancılıkta Sorun Pazarlamada. O yüzden YİT kurulmalı'

Kısa adı MERYAD olan Mersin Yatırım, Dış Ticaret ve Markalaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Doğmuş Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin tarım ve hayvancılıkta yapılan üretimin pazarlama sorununun olduğunu söyleyerek: “Ülkenin tarım ve hayvancılıktaki sorununu çözmek için yerel iktisadi teşebbüsler -YİT- kurarak mikro projeler geliştirmeliyiz.” diye konuştu.

Çiftçinin bugünkü koşullarda hem yatırımcı, hem üretici hem de pazarlamacı pozisyonunda çalıştığını ve bunun sektörde mutlak başarısızlık getirdiğini belirten Coşkun Doğmuş, 450’ye yakın ilçede çiftçinin ürettiği her türlü ürüne alım garantisi veren yerel iktisadi teşebbüsler -YİT-  kurulması gerektiğini söyledi.     “ÇİTFÇİ ÜRETİME DAHA FAZLA ODAKLANIR” YİT’lerin disiplinli bir şekilde işletilerek çiftçinin üzerindeki pazarlama yükü alındığında çiftçinin üretime daha fazla odaklanabileceğini söyleyen Başkan Doğmuş: “Oluşturulan YİT’lerde hisse sayıları ilçe kırsalında bulunup tarım ve hayvancılıkla uğraşan hane sayısının iki katı olmalı, her hanede bulunan bir kişi bu YİT lere ortak edilmeli. Köyde yaşayan vatandaşın ürettiği her türlü ürün YİT’ler tarafından satın alınmalı, ilçe merkezlerine normal depolar ve soğuk hava depoları kurularak bu ürünler bu depolardan doğrudan satışa sunulmalıdır.” şeklinde konuştu. “SATIŞ GARANTİSİ ÜRETİM GÜCÜNÜ YÜZDE 100 ATTIRIR”  MERYAD Başkanı Coşkun Doğmuş, ürettiğini satabileceğini bilen çiftçinin üretim gücünü arttıracağının altını çizerek kurulacak teşebbüslerin çiftçiye giderlerini karşılayabilecek gücü ve satış garantisi güvencesini sağlayabilmesi gerektiğini söyledi.  Yerel üretimin desteklenmesi için üreticiye yeterince eğitim ve destek verilmesi gerektiğini de belirten Doğmuş: “Öncelikle vatandaşın evinde yapabileceği şeylerle ilgili kurslar açılmalı, Pazarlama sorunu olmayan evde, yerinde üretim koşulları sağlanmalı. Üreticinin emeği hem nitelikli olmalı hem de zayi olmamalı. YİT ler tarafından  ürün birinci elden alınmalı, merkezi bir pazarlama şirketi kurularak bu depolara alınan ürünler her gün günü birlik o şirket envanterine girilerek aynı gün satışa sunulmalı. İnternet üzerinden nihai tüketiciye kargo şirketleri üzerinden ulaştırılmalıdır. Yani köyde yaşayan Ayşe teyze evinde ürettiği 5 kg reçelini, 10 kg pekmezini, 10 kg peynirini, kışın karlı havalarda evinde otururken yaptığı el emeği dantel ve işlemelerini, dokuduğu kilimini, halısını, bahçesinden topladığı cevizini, toplayıp kuruttuğu eriğini, yaptığı pestilini, kısacası evinde yapabildiği her türlü ürününü bu YİT’lere satıp evinin geçimini sağlayabilmelidir.” dedi.   “KIRSALDAKİ HER EV ÜRETİM ÜSSÜ OLMALI” “Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı birlikte harekete Geçmeli; kırsaldaki her ev üretim üssü olmalı“ diyen Mersin Yatırım, Dış Ticaret ve Markalaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Doğmuş: “Üretime ve ürünü pazarla buluşturmaya odaklanmayan bir sektör başarıyı yakalayamaz. Elmanın, incirin dalında çürümediği, çiftçinin tereddütsüz ve kaygısız üretime geçtiği, hayvan üreticilerinin pazar sorunu yaşamadığı, yüzde 50 devlet hissesiyle kurulacak bu YİT’lerle mümkün olacaktır. Bu sistemi kurmak yüksek bir maliyette gerektirmemektedir. Bu sistemin kurulması için Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın birlikte harekete geçmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Kısa adı MERYAD olan Mersin Yatırım, Dış Ticaret ve Markalaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Doğmuş Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin tarım ve hayvancılıkta yapılan üretimin pazarlama sorununun olduğunu söyleyerek: “Ülkenin tarım ve hayvancılıktaki sorununu çözmek için yerel iktisadi teşebbüsler -YİT- kurarak mikro projeler geliştirmeliyiz.” diye konuştu.

Çiftçinin bugünkü koşullarda hem yatırımcı, hem üretici hem de pazarlamacı pozisyonunda çalıştığını ve bunun sektörde mutlak başarısızlık getirdiğini belirten Coşkun Doğmuş, 450’ye yakın ilçede çiftçinin ürettiği her türlü ürüne alım garantisi veren yerel iktisadi teşebbüsler -YİT-  kurulması gerektiğini söyledi.  

  “ÇİTFÇİ ÜRETİME DAHA FAZLA ODAKLANIR”

YİT’lerin disiplinli bir şekilde işletilerek çiftçinin üzerindeki pazarlama yükü alındığında çiftçinin üretime daha fazla odaklanabileceğini söyleyen Başkan Doğmuş: “Oluşturulan YİT’lerde hisse sayıları ilçe kırsalında bulunup tarım ve hayvancılıkla uğraşan hane sayısının iki katı olmalı, her hanede bulunan bir kişi bu YİT lere ortak edilmeli. Köyde yaşayan vatandaşın ürettiği her türlü ürün YİT’ler tarafından satın alınmalı, ilçe merkezlerine normal depolar ve soğuk hava depoları kurularak bu ürünler bu depolardan doğrudan satışa sunulmalıdır.” şeklinde konuştu.

“SATIŞ GARANTİSİ ÜRETİM GÜCÜNÜ YÜZDE 100 ATTIRIR” 

MERYAD Başkanı Coşkun Doğmuş, ürettiğini satabileceğini bilen çiftçinin üretim gücünü arttıracağının altını çizerek kurulacak teşebbüslerin çiftçiye giderlerini karşılayabilecek gücü ve satış garantisi güvencesini sağlayabilmesi gerektiğini söyledi. 
Yerel üretimin desteklenmesi için üreticiye yeterince eğitim ve destek verilmesi gerektiğini de belirten Doğmuş: “Öncelikle vatandaşın evinde yapabileceği şeylerle ilgili kurslar açılmalı, Pazarlama sorunu olmayan evde, yerinde üretim koşulları sağlanmalı. Üreticinin emeği hem nitelikli olmalı hem de zayi olmamalı. YİT ler tarafından  ürün birinci elden alınmalı, merkezi bir pazarlama şirketi kurularak bu depolara alınan ürünler her gün günü birlik o şirket envanterine girilerek aynı gün satışa sunulmalı. İnternet üzerinden nihai tüketiciye kargo şirketleri üzerinden ulaştırılmalıdır. Yani köyde yaşayan Ayşe teyze evinde ürettiği 5 kg reçelini, 10 kg pekmezini, 10 kg peynirini, kışın karlı havalarda evinde otururken yaptığı el emeği dantel ve işlemelerini, dokuduğu kilimini, halısını, bahçesinden topladığı cevizini, toplayıp kuruttuğu eriğini, yaptığı pestilini, kısacası evinde yapabildiği her türlü ürününü bu YİT’lere satıp evinin geçimini sağlayabilmelidir.” dedi.  

“KIRSALDAKİ HER EV ÜRETİM ÜSSÜ OLMALI”

“Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı birlikte harekete Geçmeli; kırsaldaki her ev üretim üssü olmalı“ diyen Mersin Yatırım, Dış Ticaret ve Markalaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Doğmuş: “Üretime ve ürünü pazarla buluşturmaya odaklanmayan bir sektör başarıyı yakalayamaz. Elmanın, incirin dalında çürümediği, çiftçinin tereddütsüz ve kaygısız üretime geçtiği, hayvan üreticilerinin pazar sorunu yaşamadığı, yüzde 50 devlet hissesiyle kurulacak bu YİT’lerle mümkün olacaktır. Bu sistemi kurmak yüksek bir maliyette gerektirmemektedir. Bu sistemin kurulması için Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın birlikte harekete geçmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.