Gıda fiyatlarında Avrupa’nın en ucuz 4. ülkesiyiz

Ekonomi 31.07.2019 - 14:49, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Gıda fiyatlarında Avrupa’nın en ucuz 4. ülkesiyiz

Türkiye, 2018yılıSatınalma Gücü Paritesisonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde Avrupa'nın en ucuz 4. ülkesi oldu.

Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek kapsandı. Türkiye için 70 olan fiyat düzeyi endeksi,gıda ve alkolsüz içeceklerin AB ortalamasından 30 daha ucuz olduğunu göstermektedir. Gıda fiyatlarında Avrupa’nın en pahalı ülkesi Norveçile en ucuz ülkesiKuzey Makedonya arasında 2,65 kat fark bulunmaktadır.   Tütün ürünlerinde ucuz, alkollü içeceklerde pahalıyız Tütün ürünlerinde 35 olan fiyat düzeyi endeksi ile AB ortalamasından 65 daha ucuz olan Türkiye,Avrupa’nın en ucuz 2.ülkesi konumunda yer almıştır.Tütün ürünlerindeen ucuz ülke 29 endeks değeri ile Kuzey Makedonya,en pahalı ülke ise 222 endeks değeri ile Norveçolmuştur.Alkollü içeceklerde ise Türkiye,163 endeks değeri ile AB ortalamasının üstünde yeralıp en pahalı 5. ülke olmuştur. Ekmek ve tahıllarda en ucuz 3. ülkeyiz Ekmek ve tahıllar grubunda yer alan ürünler,Türkiye’deAB ortalamasından 39 daha ucuza alınabilmektedir.Bu grupta en pahalı ülke 167 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 54 endeks değeri ile Romanya olmuştur. Et, Türkiye’de 65 endeks değeri ile AB ortalamasından 35 daha ucuzdur. Bu grupta ise en pahalı ülke 228 endeks değeri ile İsviçre, en ucuz ülke ise 62 endeks değeri ile Karadağ olmuştur. Süt, peynir ve yumurtada ise en pahalı ülke 174 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 71 fiyat düzeyi endeksiile Kuzey Makedonya olmuştur. Bu grupta Türkiye,96 endeks değeri ile AB ortalamasına yakın bir değer almış ve AB ortalamasından 4 daha ucuz olmuştur. Kaynak:TÜİK,Satınalma Gücü Paritesi, Gıda, İçecekler ve Tütün201  
Türkiye, 2018yılıSatınalma Gücü Paritesisonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde Avrupa'nın en ucuz 4. ülkesi oldu.

Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek kapsandı. Türkiye için 70 olan fiyat düzeyi endeksi,gıda ve alkolsüz içeceklerin AB ortalamasından 30 daha ucuz olduğunu göstermektedir. Gıda fiyatlarında Avrupa’nın en pahalı ülkesi Norveçile en ucuz ülkesiKuzey Makedonya arasında 2,65 kat fark bulunmaktadır.

 

Tütün ürünlerinde ucuz, alkollü içeceklerde pahalıyız

Tütün ürünlerinde 35 olan fiyat düzeyi endeksi ile AB ortalamasından 65 daha ucuz olan Türkiye,Avrupa’nın en ucuz 2.ülkesi konumunda yer almıştır.Tütün ürünlerindeen ucuz ülke 29 endeks değeri ile Kuzey Makedonya,en pahalı ülke ise 222 endeks değeri ile Norveçolmuştur.Alkollü içeceklerde ise Türkiye,163 endeks değeri ile AB ortalamasının üstünde yeralıp en pahalı 5. ülke olmuştur.

Ekmek ve tahıllarda en ucuz 3. ülkeyiz

Ekmek ve tahıllar grubunda yer alan ürünler,Türkiye’deAB ortalamasından 39 daha ucuza alınabilmektedir.Bu grupta en pahalı ülke 167 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 54 endeks değeri ile Romanya olmuştur. Et, Türkiye’de 65 endeks değeri ile AB ortalamasından 35 daha ucuzdur. Bu grupta ise en pahalı ülke 228 endeks değeri ile İsviçre, en ucuz ülke ise 62 endeks değeri ile Karadağ olmuştur.

Süt, peynir ve yumurtada ise en pahalı ülke 174 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 71 fiyat düzeyi endeksiile Kuzey Makedonya olmuştur. Bu grupta Türkiye,96 endeks değeri ile AB ortalamasına yakın bir değer almış ve AB ortalamasından 4 daha ucuz olmuştur.

Kaynak:TÜİK,Satınalma Gücü Paritesi, Gıda, İçecekler ve Tütün201

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.