İdrar Kaçırma Kabusunuz Olmasın

Sağlık 12.09.2019 - 09:54, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

İdrar Kaçırma Kabusunuz Olmasın

İdrar kaçırma kadınlarda erkeklere oranla çok daha sık gözlenen bir durumdur. İdrar kaçırma problemi, kadınlar için ciddi sosyal ve iş hayatlarında problemler oluşturuyor. VM Medical Park Mersin Hastanesi Jinekolojik Onkoloji uzmanı Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan idrar kaçırmayla ilgili olarak bilgi verdi.

İdrar kaçırmanın her yaş grubunda görülebileceğini söyleyen Doç. Dr. İlhan,” İdrar kaçırma problemi, 50-60 yaş grubunda özellikle menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte, genital bölgesinde oluşan kas kaybı ile gelişen bir durumdur. İdrar kaçırma korkusu, kadınların evden dışarı çıkmaya çekinmesine ya da toplum içerisinde yapılan aktivitelere katılmasına engel olur. Hatta idrar kaçırma problemi olan kişiler her zaman tuvaletin en yakınına oturur ve tuvaletin yerini bilir. “ şeklinde konuştu.   İdrar kaçırma tipine göre tedaviyi belirliyoruz 2 farklı idrar kaçırma tipi bulunur. Sıkışma tipi idrar kaçırma, mesane dolu olmasa da hastada bir anda sıkışma yaşanır. Genellikle idrar yolu enfeksiyonlarında, mesanede taş olmasında, alzheimer ya da parkinson gibi hastalıklarda gözlendiğini söyleyen Doç. Dr. İlhan, sebebi mesanedeki kasların istemsiz bir şekilde kasılmasıdır dedi.  Stres tipi idrar kaçırma, öksürme, hapşırma, gülme, aniden ayağa kalkma, ağır bir şey kaldırma sonrasında gerçekleşir. Stres kavramı karın içi basıncındaki değişmeyi ifade eder. Stres tipi idrar kaçırmalar, mesaneye destek olan ya da idrarın boşalmasını düzenleyen kas ve dokuların zamanla zayıflaması sonucunda oluşur. En büyük risk faktörleri doğum yapmak ve menopozdur. Genellikle stres tipi idrar kaçırmada cerrahi müdahale yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. İlhan:” Sıkışma tipi idrar kaçırma için ise ilaç tedavisi uygulayabiliyoruz. Stresi tipi idrar kaçırmada ana problem, idrar kesesinin boynunun fazla hareket etmesi oluyor veya idrar kesesinin boynunda yer alan idrarı tutan bir oluşumun yetersizliğinden kaynaklanabiliyor. Öncelikle bunlardan hangisinden dolayı kaynaklandığını bulmak gerekiyor çünkü tedavilerde farklılık karşımıza çıkıyor. Aynı fıtık cerrahisinde kullanılan yamalar gibi bu bölgeye özel üretilen yama kullanılır. Mesane boynunu yukarı kaldırarak desteklenmesi sağlanıyor. “ şeklinde konuştu.    85-90 oranında bir başarı elde ediliyor Ameliyat 20-30 dakika sürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan, ameliyattan 1 hafta sonra kontrole çağırdıklarını ameliyatın 85-90 oranında bir başarı elde ettiklerini dile getirdi. Hastanın herhangi bir şikayeti yoksa altıncı ve on ikinci ayda kontrollerinin gerçekleştiğini ameliyat sonrası bir gün müşahede altında tuttuklarını ya da aynı gün taburcu ettiklerini ifade etti.    6 hafta sonra normal hayata devam edilebilir Tamamen iyileşmek için 6 haftanın geçmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan, eski aktivitelerini yerine getirebilmek ve cinsel ilişkiye girmek için 6 hafta beklenmesi gerektiğini belirtti. Şeker rahatsızlığı bulunan hastaların ameliyat sonrası şekerlerini iyi regüle etmeleri gerektiğini, kilo almamaları ve ağır kaldırmamaları gerektiğini söyledi.      
İdrar kaçırma kadınlarda erkeklere oranla çok daha sık gözlenen bir durumdur. İdrar kaçırma problemi, kadınlar için ciddi sosyal ve iş hayatlarında problemler oluşturuyor. VM Medical Park Mersin Hastanesi Jinekolojik Onkoloji uzmanı Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan idrar kaçırmayla ilgili olarak bilgi verdi.

İdrar kaçırmanın her yaş grubunda görülebileceğini söyleyen Doç. Dr. İlhan,” İdrar kaçırma problemi, 50-60 yaş grubunda özellikle menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte, genital bölgesinde oluşan kas kaybı ile gelişen bir durumdur. İdrar kaçırma korkusu, kadınların evden dışarı çıkmaya çekinmesine ya da toplum içerisinde yapılan aktivitelere katılmasına engel olur. Hatta idrar kaçırma problemi olan kişiler her zaman tuvaletin en yakınına oturur ve tuvaletin yerini bilir. “ şeklinde konuştu.

 

İdrar kaçırma tipine göre tedaviyi belirliyoruz

2 farklı idrar kaçırma tipi bulunur. Sıkışma tipi idrar kaçırma, mesane dolu olmasa da hastada bir anda sıkışma yaşanır. Genellikle idrar yolu enfeksiyonlarında, mesanede taş olmasında, alzheimer ya da parkinson gibi hastalıklarda gözlendiğini söyleyen Doç. Dr. İlhan, sebebi mesanedeki kasların istemsiz bir şekilde kasılmasıdır dedi.

 Stres tipi idrar kaçırma, öksürme, hapşırma, gülme, aniden ayağa kalkma, ağır bir şey kaldırma sonrasında gerçekleşir. Stres kavramı karın içi basıncındaki değişmeyi ifade eder. Stres tipi idrar kaçırmalar, mesaneye destek olan ya da idrarın boşalmasını düzenleyen kas ve dokuların zamanla zayıflaması sonucunda oluşur. En büyük risk faktörleri doğum yapmak ve menopozdur.

Genellikle stres tipi idrar kaçırmada cerrahi müdahale yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. İlhan:” Sıkışma tipi idrar kaçırma için ise ilaç tedavisi uygulayabiliyoruz. Stresi tipi idrar kaçırmada ana problem, idrar kesesinin boynunun fazla hareket etmesi oluyor veya idrar kesesinin boynunda yer alan idrarı tutan bir oluşumun yetersizliğinden kaynaklanabiliyor. Öncelikle bunlardan hangisinden dolayı kaynaklandığını bulmak gerekiyor çünkü tedavilerde farklılık karşımıza çıkıyor. Aynı fıtık cerrahisinde kullanılan yamalar gibi bu bölgeye özel üretilen yama kullanılır. Mesane boynunu yukarı kaldırarak desteklenmesi sağlanıyor. “ şeklinde konuştu.

 

 85-90 oranında bir başarı elde ediliyor

Ameliyat 20-30 dakika sürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan, ameliyattan 1 hafta sonra kontrole çağırdıklarını ameliyatın 85-90 oranında bir başarı elde ettiklerini dile getirdi. Hastanın herhangi bir şikayeti yoksa altıncı ve on ikinci ayda kontrollerinin gerçekleştiğini ameliyat sonrası bir gün müşahede altında tuttuklarını ya da aynı gün taburcu ettiklerini ifade etti.

 

 6 hafta sonra normal hayata devam edilebilir

Tamamen iyileşmek için 6 haftanın geçmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan, eski aktivitelerini yerine getirebilmek ve cinsel ilişkiye girmek için 6 hafta beklenmesi gerektiğini belirtti. Şeker rahatsızlığı bulunan hastaların ameliyat sonrası şekerlerini iyi regüle etmeleri gerektiğini, kilo almamaları ve ağır kaldırmamaları gerektiğini söyledi.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.