Ka-der 'Yerel Seçimlerde Kadın Adaylar Yine Görmezden Gelindi'

07.02.2019 - 19:51, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Ka-der 'Yerel Seçimlerde Kadın Adaylar Yine Görmezden Gelindi'

Kadın Adayları Destekleme Derneği’ne göre partilerin 31 Mart yerel seçimlerinde gösterdiği kadın aday sayısı tam bir hayal kırıklığı yarattı.

Mart sonunda yapılacak yerel seçimlerle ilgili olarak Cumhur ve Millet İttifakları tarafından çok sınırlı sayıda kadın belediye başkan adayı gösterildi.   Kurulduğu 1997 yılından bu yana siyasette kadının eşit temsili için çalışan Kadın Adayları Destekleme Derneği KA.DER, kadınların ilgisine ve çabasına rağmen siyasi partilerin kadınları karar organlarında ve karar alma mekanizmalarında görmek istemediklerini söyledi.   Derneğin, parti merkezlerinden ve basından derlediği bilgilere göre, AK partinin açıklanan 1297 adayından sadece 24’ü kadın ve bu 1,25’lik bir oran oluşturuyor. Tüzüğünde kadınlara 33 oranında temsil hakkı tanıyan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin açıkladığı kadın aday sayısı 44 ve bu rakam açıklanan 842 adayın 5,23’ü.. Bazı yerlerde aday göstermeyen MHP’nin açıkladığı 750 adaydan sadece 14’ü kadın. Bugüne kadar 122 aday açıklayan İYİ Parti’nin 5 kadın adayı bulunuyor ( 3,85) ve Saadet Partisi de sadece 2 kadın aday açıkladı. Saadet Parti’nin açıklanan aday sayısı 261 ( 0,77)si kadın.   Kadınları her düzeyde eşit kabul eden HDP’nin ise daha önceki seçimlerde olduğu gibi adaylarının yarısı kadın. 290 aday açıklayan HDP’nin 145 kadın adayı yerel seçimlerde yarışacak.   KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, bu durumu değerlendirirken şunları söyledi: “Kadınların siyasi parti üyelikleri ve siyasete ilgisi her gün artarken, partilerin karar verici organlarında ve karar alma mekanizmalarında görünürlükleri oldukça azdır. Kadınları görmezden gelen siyasiler artık “kadın meseleleri” konusunda inandırıcılıklarını ve samimiyetlerini yitirmişlerdir. Siyasi partilere sesleniyoruz:   YÜZYILLARDIR SÜREGELEN ERKEK İTTİFAKINIZDAN VAZGEÇMEZ, ERİL ANLAYIŞINIZLA VE ERKEK EGEMEN POLİTİKALIRINIZLA HIZLA YÜZLEŞMEZSENİZ, SİZE OY VERMEYECEĞİZ. HAKETTİĞİMİZ TEMSİLDE BULUŞANA DEK, SESİMİZİ YÜKSELTEREK , MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ.    
Kadın Adayları Destekleme Derneği’ne göre partilerin 31 Mart yerel seçimlerinde gösterdiği kadın aday sayısı tam bir hayal kırıklığı yarattı.

Mart sonunda yapılacak yerel seçimlerle ilgili olarak Cumhur ve Millet İttifakları tarafından çok sınırlı sayıda kadın belediye başkan adayı gösterildi.  
Kurulduğu 1997 yılından bu yana siyasette kadının eşit temsili için çalışan Kadın Adayları Destekleme Derneği KA.DER, kadınların ilgisine ve çabasına rağmen siyasi partilerin kadınları karar organlarında ve karar alma mekanizmalarında görmek istemediklerini söyledi.  
Derneğin, parti merkezlerinden ve basından derlediği bilgilere göre, AK partinin açıklanan 1297 adayından sadece 24’ü kadın ve bu 1,25’lik bir oran oluşturuyor. Tüzüğünde kadınlara 33 oranında temsil hakkı tanıyan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin açıkladığı kadın aday sayısı 44 ve bu rakam açıklanan 842 adayın 5,23’ü.. Bazı yerlerde aday göstermeyen MHP’nin açıkladığı 750 adaydan sadece 14’ü kadın. Bugüne kadar 122 aday açıklayan İYİ Parti’nin 5 kadın adayı bulunuyor ( 3,85) ve Saadet Partisi de sadece 2 kadın aday açıkladı. Saadet Parti’nin açıklanan aday sayısı 261 ( 0,77)si kadın.  
Kadınları her düzeyde eşit kabul eden HDP’nin ise daha önceki seçimlerde olduğu gibi adaylarının yarısı kadın. 290 aday açıklayan HDP’nin 145 kadın adayı yerel seçimlerde yarışacak.  
KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, bu durumu değerlendirirken şunları söyledi:
“Kadınların siyasi parti üyelikleri ve siyasete ilgisi her gün artarken, partilerin karar verici organlarında ve karar alma mekanizmalarında görünürlükleri oldukça azdır. Kadınları görmezden gelen siyasiler artık “kadın meseleleri” konusunda inandırıcılıklarını ve samimiyetlerini yitirmişlerdir. Siyasi partilere sesleniyoruz:  
YÜZYILLARDIR SÜREGELEN ERKEK İTTİFAKINIZDAN VAZGEÇMEZ, ERİL ANLAYIŞINIZLA VE ERKEK EGEMEN POLİTİKALIRINIZLA HIZLA YÜZLEŞMEZSENİZ, SİZE OY VERMEYECEĞİZ. HAKETTİĞİMİZ TEMSİLDE BULUŞANA DEK, SESİMİZİ YÜKSELTEREK , MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ.


 
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.