KKTC'nin 36. Kuruluş Yıldönümünü törenle kutlandı

15.11.2019 - 14:09, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

KKTC'nin 36. Kuruluş Yıldönümünü törenle kutlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' nin (KKTC) 36. Kuruluş Yıldönümünü törenle kutlandı. Mendeli, "Bugün demokratik kurumları ve hukukun üstünlüğüne dayalı devlet yapısıyla, özgürlükçü ve katılımcı geleneğiyle yaşamakta ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğiyle her geçen gün kalkınmaktadır. 36. yılımızda başta turizm ve eğitim olmak üzere ekonomimizin lokomotif sektörlerinin gelmiş olduğu noktaya gururla bakıyoruz. " dedi

KKTC'nin 36'ncı kuruluş yılı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene, Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, protokol üyeleri, askeri erkan, Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ile Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin Şubesi'nin üyeleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Tören Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başladı.  KKTC, Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ile Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin Şubesi ve bazı üniversitelerin çelenkler anıta konuldu. Ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin öğrencilerin şiir okumasının ardından KKTC Mersin Başkonsıolosu Zalihe Mendeli bir konuşma gerçekleştirdi.  Mendeli konuşmasında Kıbrıs Türk halkının, çatısı altında özgürce yaşamakta olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne; yoktan bir vatan yaratan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinden aldığı ilhamla, yıllarca Rum-Yunan hegemonyasına karşı cesaretle direnerek verilen mücadelelerin ardından kavuştuğunu belirtti.   Mendeli, “Kıbrıs Türk Halkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile meşru haklarından feragat edemeyeceğini, kendi yönetiminden, siyasi eşitliğinden, o Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçemeyeceğini ve azınlık olarak yaşamayı kabul etmeyeceğini kanıtlamıştır. Kıbrıs Türk tarafının, bundan böyle ucu açık, sonuçsuz, takvimsiz, Kıbrıslı Türklerini aynı şekilde sürüncemede bırakacak, yıllarca sürecek yeni bir müzakere sürecinin parçası olmayacaktır. O dönemler artık geride kalmıştır. KKTC, Rum-Yunan ikilisinin yıllardır Kıbrıs  Türk halkına uyguladığı izolasyon politikalarına rağmen, bugün   demokratik kurumları ve hukukun üstünlüğüne dayalı devlet yapısıyla, özgürlükçü ve katılımcı geleneğiyle yaşamakta ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğiyle her geçen gün kalkınmaktadır. 36. yılımızda başta turizm ve eğitim olmak üzere ekonomimizin lokomotif sektörlerinin gelmiş olduğu noktaya gururla bakıyoruz.    Bugün KKTC 140 ülkeden yüzbinden fazla öğrencinin eğitim almakta olduğu 19 üniversiteye ve 25 bin yatak kapasitesiyle birbirinden güzel turistik tesislere ev sahipliği yapmaktadır. Asrın Projesi olarak bilinen Su Temin Projesi ile ülkemizin tümüne yakın yerleşim yerlerine içme suyu temin edilmiş olup, geçtiğimiz yıl temeli atılan "Sulama İletim Tünelinin" tamamlanmasının ardından da tarım alanlarına sulama suyu ulaştırılması hedeflenmektedir. Bunun yanında deniz altından kablo ile elektrik temin edilmesini içeren çalışmalar da devam etmektedir. Bu ve bunun gibi projelerin hayata geçirilmesi ile Türkiye Cumhuriyeti ve devletimiz arasında varolan ekonomik ilişkiler ve güçlü bağlar daha da gelişip devam edecektir." dedi Konuşmanın ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu.  
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' nin (KKTC) 36. Kuruluş Yıldönümünü törenle kutlandı. Mendeli, "Bugün demokratik kurumları ve hukukun üstünlüğüne dayalı devlet yapısıyla, özgürlükçü ve katılımcı geleneğiyle yaşamakta ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğiyle her geçen gün kalkınmaktadır. 36. yılımızda başta turizm ve eğitim olmak üzere ekonomimizin lokomotif sektörlerinin gelmiş olduğu noktaya gururla bakıyoruz. " dedi

KKTC'nin 36'ncı kuruluş yılı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene, Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, protokol üyeleri, askeri erkan, Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ile Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin Şubesi'nin üyeleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Tören Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başladı.  KKTC, Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ile Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin Şubesi ve bazı üniversitelerin çelenkler anıta konuldu. Ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin öğrencilerin şiir okumasının ardından KKTC Mersin Başkonsıolosu Zalihe Mendeli bir konuşma gerçekleştirdi.  Mendeli konuşmasında Kıbrıs Türk halkının, çatısı altında özgürce yaşamakta olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne; yoktan bir vatan yaratan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinden aldığı ilhamla, yıllarca Rum-Yunan hegemonyasına karşı cesaretle direnerek verilen mücadelelerin ardından kavuştuğunu belirtti.

 

Mendeli, “Kıbrıs Türk Halkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile meşru haklarından feragat edemeyeceğini, kendi yönetiminden, siyasi eşitliğinden, o Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçemeyeceğini ve azınlık olarak yaşamayı kabul etmeyeceğini kanıtlamıştır. Kıbrıs Türk tarafının, bundan böyle ucu açık, sonuçsuz, takvimsiz, Kıbrıslı Türklerini aynı şekilde sürüncemede bırakacak, yıllarca sürecek yeni bir müzakere sürecinin parçası olmayacaktır. O dönemler artık geride kalmıştır. KKTC, Rum-Yunan ikilisinin yıllardır Kıbrıs  Türk halkına uyguladığı izolasyon politikalarına rağmen, bugün   demokratik kurumları ve hukukun üstünlüğüne dayalı devlet yapısıyla, özgürlükçü ve katılımcı geleneğiyle yaşamakta ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğiyle her geçen gün kalkınmaktadır. 36. yılımızda başta turizm ve eğitim olmak üzere ekonomimizin lokomotif sektörlerinin gelmiş olduğu noktaya gururla bakıyoruz. 

 

Bugün KKTC 140 ülkeden yüzbinden fazla öğrencinin eğitim almakta olduğu 19 üniversiteye ve 25 bin yatak kapasitesiyle birbirinden güzel turistik tesislere ev sahipliği yapmaktadır. Asrın Projesi olarak bilinen Su Temin Projesi ile ülkemizin tümüne yakın yerleşim yerlerine içme suyu temin edilmiş olup, geçtiğimiz yıl temeli atılan "Sulama İletim Tünelinin" tamamlanmasının ardından da tarım alanlarına sulama suyu ulaştırılması hedeflenmektedir. Bunun yanında deniz altından kablo ile elektrik temin edilmesini içeren çalışmalar da devam etmektedir. Bu ve bunun gibi projelerin hayata geçirilmesi ile Türkiye Cumhuriyeti ve devletimiz arasında varolan ekonomik ilişkiler ve güçlü bağlar daha da gelişip devam edecektir." dedi

Konuşmanın ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.