Kolonoskopi Hayat Kurtarıyor

Sağlık 08.04.2019 - 08:24, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Kolonoskopi Hayat Kurtarıyor

Kalın bağırsak tarama programlarıyla henüz kansere dönüşmemiş polip gibi öncü lezyonların, erken dönem bölgesel kanserlerin teşhis ve tedavisinin mümkün olduğuna dikkat çeken VM Medical Park Mersin Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Yakar uyardı: “Senede bir kez taramanızı yaptırın. Zamanında kolonoskopi yaptırmak hayat kurtarır. Kolonoskopi gözünüzü korkutmasın, çünkü kolon kanserine yakalanmak aslında çok daha korkulacak bir durum!”

Halk arasında “kalın bağırsak” olarak bilinen ve sindirim sisteminin en son kısmında yer alan organda gelişen bir hastalık olan kolon kanseri, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında bulunuyor. Hareketsiz yaşam, stres, obezite ve işlem görmüş yiyeceklerin tüketiminin fazla olması gibi nedenlerle kolon kanserinin gelişmiş ülkelerde görülme sıklığının gelişmekte olan ülkelere göre 10 kat arttığına dikkat çeken VM Medical Park Mersin Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Yakar,  “Oysa özellikle 50 yaş sonrası yapılacak tarama testi ve kolonoskopi hayat kurtarıyor” dedi. ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEMDE! 50 yaş sonrası herkesin senede bir defa dışkıda gizli kan tarama testi yaptırması gerektiğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Yakar, kalın bağırsağın iyi ve kötü huylu lezyonları içinde barındırdığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Kalın bağırsak nispeten kolay erişilebilir bir organdır. Bu nedenle, kalın bağırsak kanserinin erken teşhise uygun bir hastalık olduğu bilinmeli. Kalın bağırsak kanserini gelişmeden önlemek ve erken dönemde yakalayabilmek için kolonoskopi işlemi yapılması hayati önem taşıyor. Kalın bağırsak kanseri, erken tanı konamaması durumunda karaciğer, akciğer gibi organlara sıçrayabiliyor.” “Erken teşhis sizin elinizde” diyen Doç. Dr. Tolga Yakar, şöyle devam etti: “Günümüzde hala insanlar kolonoskopik inceleme yaptırmaktan veya benzeri testlere girmekten utanıyor. Onlara şu çağrıda bulunuyorum: Lütfen senede bir kez taramanızı yaptırın. Kendinize şu soruyu sorun, kolonoskopi mi sizi daha çok korkutuyor, yoksa kolon kanseri mi! Bilinmeli ki kalın bağırsak tarama programları ile henüz kansere dönüşmemiş polip gibi öncü lezyonlar ve erken dönem bölgesel kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkün. Ayrıca kolonoskopik inceleme, kanser dahil birçok bağırsak hastalığının teşhisinin koyulmasına imkan sağlıyor.”  HEMOROİTLE KARIŞMASIN! Ülkemizde her yıl yaklaşık 5 bin kişinin kolon kanserinden öldüğünü belirten Doç. Dr. Tolga Yakar, “Özellikle 50 yaş sonrası herkesin tarama testi yaptırmasında, yılda bir kere check up programına katılmasında fayda var. Ailede kanser öyküsü olanlar, hekimleri ile risk değerlendirmelerini yapıp, gerekli önlemleri almalı” diyor. Hastalığın belirtilerinin açıklanamayan aşırı kilo kaybı, uzun süreli ishal ya da kabızlık gibi sindirim sorunları, makattan kan gelmesi ve kansızlık olduğunu anlatan Doç. Dr. Yakar, bu belirtilerden birinin bile görülmesi durumunda doktora başvurulması gerektiğinin altını çiziyor: “Özellikle makattan kan gelmesi hemoroit ile karıştırılıyor, bu durum tanı ve tedavide gecikmelere neden olabiliyor. Bu nedenle gaytada kan varsa vakit kaybetmeden mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekiyor.”
Kalın bağırsak tarama programlarıyla henüz kansere dönüşmemiş polip gibi öncü lezyonların, erken dönem bölgesel kanserlerin teşhis ve tedavisinin mümkün olduğuna dikkat çeken VM Medical Park Mersin Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Yakar uyardı: “Senede bir kez taramanızı yaptırın. Zamanında kolonoskopi yaptırmak hayat kurtarır. Kolonoskopi gözünüzü korkutmasın, çünkü kolon kanserine yakalanmak aslında çok daha korkulacak bir durum!”

Halk arasında “kalın bağırsak” olarak bilinen ve sindirim sisteminin en son kısmında yer alan organda gelişen bir hastalık olan kolon kanseri, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında bulunuyor. Hareketsiz yaşam, stres, obezite ve işlem görmüş yiyeceklerin tüketiminin fazla olması gibi nedenlerle kolon kanserinin gelişmiş ülkelerde görülme sıklığının gelişmekte olan ülkelere göre 10 kat arttığına dikkat çeken VM Medical Park Mersin Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Yakar,  “Oysa özellikle 50 yaş sonrası yapılacak tarama testi ve kolonoskopi hayat kurtarıyor” dedi.

ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEMDE!

50 yaş sonrası herkesin senede bir defa dışkıda gizli kan tarama testi yaptırması gerektiğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Yakar, kalın bağırsağın iyi ve kötü huylu lezyonları içinde barındırdığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Kalın bağırsak nispeten kolay erişilebilir bir organdır. Bu nedenle, kalın bağırsak kanserinin erken teşhise uygun bir hastalık olduğu bilinmeli. Kalın bağırsak kanserini gelişmeden önlemek ve erken dönemde yakalayabilmek için kolonoskopi işlemi yapılması hayati önem taşıyor. Kalın bağırsak kanseri, erken tanı konamaması durumunda karaciğer, akciğer gibi organlara sıçrayabiliyor.”

“Erken teşhis sizin elinizde” diyen Doç. Dr. Tolga Yakar, şöyle devam etti: “Günümüzde hala insanlar kolonoskopik inceleme yaptırmaktan veya benzeri testlere girmekten utanıyor. Onlara şu çağrıda bulunuyorum: Lütfen senede bir kez taramanızı yaptırın. Kendinize şu soruyu sorun, kolonoskopi mi sizi daha çok korkutuyor, yoksa kolon kanseri mi! Bilinmeli ki kalın bağırsak tarama programları ile henüz kansere dönüşmemiş polip gibi öncü lezyonlar ve erken dönem bölgesel kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkün. Ayrıca kolonoskopik inceleme, kanser dahil birçok bağırsak hastalığının teşhisinin koyulmasına imkan sağlıyor.” 

HEMOROİTLE KARIŞMASIN!

Ülkemizde her yıl yaklaşık 5 bin kişinin kolon kanserinden öldüğünü belirten Doç. Dr. Tolga Yakar, “Özellikle 50 yaş sonrası herkesin tarama testi yaptırmasında, yılda bir kere check up programına katılmasında fayda var. Ailede kanser öyküsü olanlar, hekimleri ile risk değerlendirmelerini yapıp, gerekli önlemleri almalı” diyor.

Hastalığın belirtilerinin açıklanamayan aşırı kilo kaybı, uzun süreli ishal ya da kabızlık gibi sindirim sorunları, makattan kan gelmesi ve kansızlık olduğunu anlatan Doç. Dr. Yakar, bu belirtilerden birinin bile görülmesi durumunda doktora başvurulması gerektiğinin altını çiziyor: “Özellikle makattan kan gelmesi hemoroit ile karıştırılıyor, bu durum tanı ve tedavide gecikmelere neden olabiliyor. Bu nedenle gaytada kan varsa vakit kaybetmeden mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekiyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.