Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalarında ‘Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri’ anlatıldı

23.11.2019 - 21:43, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalarında ‘Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri’ anlatıldı

SGDD-ASAM ve MUDEM'in birlikte düzenlediği Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalarının ikinci günü SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak'ın sunumuyla başladı.

Mültecilerle ilgili doğru bilinen yanlışlar SGDD-ASAM ve MUDEM'in birlikte düzenlediği Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalarının ikinci günü SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak'ın sunumuyla başladı.  Kavlak, Mültecilerle ilgili doğru bilinen yanlışlar /Doğru terminoloji  konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda medyanın da doğru kullanması ve kamuoyunun doğru bilgilenmesi amacıyla, Mülteci, Şartlı mülteci, Sığınmacının tanımı, Türk mevzuatında mültecinin tanımı, Geçici Koruma, Uluslararası koruma,  Göçmen, Düzensiz Göçmen kavramlarının tanımı, uluslararası hukukun kapsamına giren alanları anlattı.   "15 temmuzda darbe olsaydı, bizler de belki sabah bir mülteci konumunda uyanabilirdik." Ardından Gazeteci, belgesel ve film yapımcısı Coşkun Aral yaptığı sunumda yıllardan bu yana dünyanın bir çok yerinde yaşadığı, tanık olduğu göçlerin sebebini ve yarattığı sonuçları görseller eşliğinde anlattı. Aral, " Dünyanın bir çok yerinde mülteci sorunu var. Lübnan, Afganistan ve Pakistan gibi ülkeler bu sorunu en derin hisseden ülkelerin başında geliyor. 15 temmuzda darbe olsaydı, bizler de belki sabah bir mülteci konumunda uyanabilirdik. Mülteci ve göç konusunda dünya örneklerinden ders çıkarmalıyız. O yüzden ortak akılla hareket etmek lazım. Ortak akılla sorunlar aşılabilir. Bir ülke ekonomik yada sosyal anlamda çöküntüye uğrarsa başka ülkeler devreye girer. O yüzden göç konusunda entegrasyon çok önemlidir. Özellikle çocukların eğitim alması, adaptasyon süreci önemli bir süreçtir.  Basın olarak abartılı haberler yapılmamalı, manipülatif haberlere yer verilmemelidir. Okullarda göçle gelen çocuklara yardım edilmeli, hukuk ve adalet ayırt etmeksizin uygulanmalıdır.Türkiye'de bir Göç Bakanlığı kurulması gerekmektedir. Bir tarafta barışın sağlanması , diğer taraftan göçle gelen herkesin kalacağını düşünerek hareket edilmelidir. "şeklinde konuştu.   ‘Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri’ oturumu ile devam eden programda  Haber Global Ankara Temsilcisi Faruk Demirel’in moderatörlüğünde, Habertürk Gazetesi Yazarı Çetiner Çetin, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Ayrekin Polatel katıldı.   ‘Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’nın ikinci günü Milliyet Gazetesi’nden Ömür Ünver’in moderatörlüğünde, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Çelik ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir’in katılımı ile ‘Yerel Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri’ oturumu ile tamamlandı.     
SGDD-ASAM ve MUDEM'in birlikte düzenlediği Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalarının ikinci günü SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak'ın sunumuyla başladı.

Mültecilerle ilgili doğru bilinen yanlışlar

SGDD-ASAM ve MUDEM'in birlikte düzenlediği Medya ve Mülteciler Basın Buluşmalarının ikinci günü SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak'ın sunumuyla başladı.  Kavlak, Mültecilerle ilgili doğru bilinen yanlışlar /Doğru terminoloji  konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda medyanın da doğru kullanması ve kamuoyunun doğru bilgilenmesi amacıyla, Mülteci, Şartlı mülteci, Sığınmacının tanımı, Türk mevzuatında mültecinin tanımı, Geçici Koruma, Uluslararası koruma,  Göçmen, Düzensiz Göçmen kavramlarının tanımı, uluslararası hukukun kapsamına giren alanları anlattı.

 

"15 temmuzda darbe olsaydı, bizler de belki sabah bir mülteci konumunda uyanabilirdik."

Ardından Gazeteci, belgesel ve film yapımcısı Coşkun Aral yaptığı sunumda yıllardan bu yana dünyanın bir çok yerinde yaşadığı, tanık olduğu göçlerin sebebini ve yarattığı sonuçları görseller eşliğinde anlattı. Aral, " Dünyanın bir çok yerinde mülteci sorunu var. Lübnan, Afganistan ve Pakistan gibi ülkeler bu sorunu en derin hisseden ülkelerin başında geliyor. 15 temmuzda darbe olsaydı, bizler de belki sabah bir mülteci konumunda uyanabilirdik. Mülteci ve göç konusunda dünya örneklerinden ders çıkarmalıyız. O yüzden ortak akılla hareket etmek lazım. Ortak akılla sorunlar aşılabilir. Bir ülke ekonomik yada sosyal anlamda çöküntüye uğrarsa başka ülkeler devreye girer. O yüzden göç konusunda entegrasyon çok önemlidir. Özellikle çocukların eğitim alması, adaptasyon süreci önemli bir süreçtir.  Basın olarak abartılı haberler yapılmamalı, manipülatif haberlere yer verilmemelidir. Okullarda göçle gelen çocuklara yardım edilmeli, hukuk ve adalet ayırt etmeksizin uygulanmalıdır.Türkiye'de bir Göç Bakanlığı kurulması gerekmektedir. Bir tarafta barışın sağlanması , diğer taraftan göçle gelen herkesin kalacağını düşünerek hareket edilmelidir. "şeklinde konuştu.

 

‘Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri’ oturumu ile devam eden programda  Haber Global Ankara Temsilcisi Faruk Demirel’in moderatörlüğünde, Habertürk Gazetesi Yazarı Çetiner Çetin, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Ayrekin Polatel katıldı.

 

‘Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’nın ikinci günü Milliyet Gazetesi’nden Ömür Ünver’in moderatörlüğünde, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Çelik ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir’in katılımı ile ‘Yerel Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri’ oturumu ile tamamlandı.   

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.