Op. Dr. Tufan Ergenç, 'Türkiye Obezleşiyor'

Sağlık 14.10.2020 - 13:25, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Op. Dr. Tufan Ergenç, 'Türkiye Obezleşiyor'

Türkiye'de, günümüz rakamlarına bakıldığında her 3 kişiden ikisinin fazla kilolu ya da obez olduğunu dile getiren Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, "Eğilim devam ederse, Türkiye'de 2030 yılına kadar 60 fazla kilolu ya da obez olacağı da öngörülmektedir" dedi.

DSÖ'ye göre en riskli 10 hastalıktan birinin obezite olduğunun altını çizen Op. Dr. Ergenç, "Yine DSÖ ye göre her yıl 2.8 milyon kişi obezite nedeniyle ölmektedir. Önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci önemli nedeni obezitedir. ABD’de 3 yetişkinden biri obez. Türkiye’de 30 dan fazla obez insan bulunmaktadır. En son yapılan TURDEP-2 (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II) çalışmasında her 3 kişiden ikisi fazla kilolu ya da obez olarak belirtilmiştir. Eğilim devam ederse 2030 yılına kadar 60 fazla kilolu ya da obez olacağı da öngörülmektedir" ifadelerine yer verdi. Obeziteden nasıl korunuruz? Obeziteden korunmak için en önemli kuralın spor ve hareket olduğuna değinen Op. Dr. Ergenç, şu ifadelere yer verdi: "Mümkünse spor yapmalıyız. Spor yapamıyorsak hareketimizi arttırmalıyız. Örneğin asansör yerine merdiven kullanabiliriz. Toplu taşıma kullanıyorsak 1-2 durak önce inip yürümeliyiz. Markete, yakın yerlere giderken araç kullanmamalıyız. Arada kısa yürüyüşler yapılabilir. Besin tercihlerimizi protein ve sebze ağırlıklı yapmalıyız. Bol su içmeliyiz. Hazır gıdalardan, karbonhidratı yüksek besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Düzenli ve kaliteli beslenmeliyiz. Çocuklarımız için erken yaşta bir spor dalı seçimi yapılabilir. Kontrollü özgür beslenme davranışları geliştirilebilir. Kendi porsiyonlarımızla aynı miktarda yemek yemelerini beklememeliyiz. Onlara etiket okuma alışkanlığı kazandırabiliriz. Düzenli doktor kontrolünde takip edebiliriz. Sınırlandırılmış tablet, pc vb. teknoloji kullanımına önem vermeliyiz. Onlara örnek olacak davranışlarda bulunmalıyız. Sonuçta çocuklar ebeveynlerini rol model alacaklardır."
Türkiye'de, günümüz rakamlarına bakıldığında her 3 kişiden ikisinin fazla kilolu ya da obez olduğunu dile getiren Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, "Eğilim devam ederse, Türkiye'de 2030 yılına kadar 60 fazla kilolu ya da obez olacağı da öngörülmektedir" dedi.

DSÖ'ye göre en riskli 10 hastalıktan birinin obezite olduğunun altını çizen Op. Dr. Ergenç, "Yine DSÖ ye göre her yıl 2.8 milyon kişi obezite nedeniyle ölmektedir. Önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci önemli nedeni obezitedir. ABD’de 3 yetişkinden biri obez. Türkiye’de 30 dan fazla obez insan bulunmaktadır. En son yapılan TURDEP-2 (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II) çalışmasında her 3 kişiden ikisi fazla kilolu ya da obez olarak belirtilmiştir. Eğilim devam ederse 2030 yılına kadar 60 fazla kilolu ya da obez olacağı da öngörülmektedir" ifadelerine yer verdi.

Obeziteden nasıl korunuruz?

Obeziteden korunmak için en önemli kuralın spor ve hareket olduğuna değinen Op. Dr. Ergenç, şu ifadelere yer verdi: "Mümkünse spor yapmalıyız. Spor yapamıyorsak hareketimizi arttırmalıyız. Örneğin asansör yerine merdiven kullanabiliriz. Toplu taşıma kullanıyorsak 1-2 durak önce inip yürümeliyiz. Markete, yakın yerlere giderken araç kullanmamalıyız. Arada kısa yürüyüşler yapılabilir. Besin tercihlerimizi protein ve sebze ağırlıklı yapmalıyız. Bol su içmeliyiz. Hazır gıdalardan, karbonhidratı yüksek besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Düzenli ve kaliteli beslenmeliyiz. Çocuklarımız için erken yaşta bir spor dalı seçimi yapılabilir. Kontrollü özgür beslenme davranışları geliştirilebilir. Kendi porsiyonlarımızla aynı miktarda yemek yemelerini beklememeliyiz. Onlara etiket okuma alışkanlığı kazandırabiliriz. Düzenli doktor kontrolünde takip edebiliriz. Sınırlandırılmış tablet, pc vb. teknoloji kullanımına önem vermeliyiz. Onlara örnek olacak davranışlarda bulunmalıyız. Sonuçta çocuklar ebeveynlerini rol model alacaklardır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.