Ramazanda Hazımsızlığı Tarçın Ve Zencefil Çayı İle Giderin

Sağlık 26.04.2020 - 17:56, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Ramazanda Hazımsızlığı Tarçın Ve Zencefil Çayı İle Giderin

Ramazanda yiyecekler yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmesi gerektiğini belirten VM Medical Park Mersin Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Meltem Gök, “Tarçın çayı sindirim sorunlarından kaynaklanan krampları ve şişkinlikleri azaltmaya yardımcı olur, zencefil çayı ise hazmı kolaylaştırır” önerisinde bulundu.

Sağlıklı ve dengeli beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayında da büyük önem taşıyor. Özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek rahatsızlığı ve mide rahatsızlığı gibi hastalıkları olanların oruç tutup tutamayacaklarını hekimlerine danışmaları gerektiğini belirten VM Medical Park Mersin Hastanesi Beslenme ve Diyetetik uzmanı Dyt. Meltem Gök, bu gruptakilerin dışında kalanlar için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.   İftarı açtıktan sonra 15 dakika ara verin! Ramazan ayı boyunca sahurun kahvaltı; iftarın ise akşam yemeği yerine geçebileceğini belirten Dyt. Meltem Gök, “Mutlaka sahura kalkın. Kan şekerini dengede tutmak için çok yemek yerine daha yavaş sindirilen ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekleri tercih edin. Yumurta, az tuzlu peynir, süt, yoğurt, mevsim yeşillikleri gibi yiyecekler tüketin. İftar ile sahur arasında en az 2 litre su için. Bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacımızı da karşılayacak olan ayran, kefir, maden suyu ve sebze sularını içmeye özen gösterin. İftara ılık su ve hurma, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklarla veya çorba ile başlanabilir. Başlangıç sonrası mutlaka 15 dakika ara verilmelidir” diye konuştu.   İftarda yemeklerin pişirme yöntemlerinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Dyt. Meltem Gök,  özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemeklerin az yağlı tercih edilmesi gerektiğini ve bu yiyeceklerin yanına yoğurt, ayran, cacık, bol yeşillikli salata ve birkaç dilim tam tahıllı ekmek eklenebileceğini söyledi.   Hızlı yemekten kaçının! Hazımsızlığı önlemek için yemekleri hızlı yemekten kaçınılması gerektiğini vurgulayan VM Medical Park Mersin Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Meltem Gök, “Yiyecekler yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.  Tarçın çayı sindirim sorunlarından kaynaklanan krampları ve şişkinlikleri azaltmaya yardımcı olur, zencefil çayı ise hazmı kolaylaştırır. Bu bitki çaylarını tüketilmesini öneriyorum. Çay ve kahve tüketimine dikkat edin günde 2 veya 3 bardağı geçmeyecek şekilde az demli tüketin.  İftar ve sahurda çok yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Şerbetli tatlılar tüketmek kan şekerinizin daha yavaş yükselmesine katkı sağlar“ dedi.   Ev içi egzersizi ihmal etmeyin İftardan 1,5 saat sonra 20-30 dakikalık normal tempolu yürüyüşler veya ev içi egzersizler yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Dyt. Meltem Gök, bu aktivitelerin sindirime katkı sağlamanın yanında reflü ve hazımsızlık şikâyetlerini azaltacağını belirtti.
Ramazanda yiyecekler yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmesi gerektiğini belirten VM Medical Park Mersin Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Meltem Gök, “Tarçın çayı sindirim sorunlarından kaynaklanan krampları ve şişkinlikleri azaltmaya yardımcı olur, zencefil çayı ise hazmı kolaylaştırır” önerisinde bulundu.

Sağlıklı ve dengeli beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayında da büyük önem taşıyor. Özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek rahatsızlığı ve mide rahatsızlığı gibi hastalıkları olanların oruç tutup tutamayacaklarını hekimlerine danışmaları gerektiğini belirten VM Medical Park Mersin Hastanesi Beslenme ve Diyetetik uzmanı Dyt. Meltem Gök, bu gruptakilerin dışında kalanlar için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

 

İftarı açtıktan sonra 15 dakika ara verin!

Ramazan ayı boyunca sahurun kahvaltı; iftarın ise akşam yemeği yerine geçebileceğini belirten Dyt. Meltem Gök, “Mutlaka sahura kalkın. Kan şekerini dengede tutmak için çok yemek yerine daha yavaş sindirilen ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekleri tercih edin. Yumurta, az tuzlu peynir, süt, yoğurt, mevsim yeşillikleri gibi yiyecekler tüketin. İftar ile sahur arasında en az 2 litre su için. Bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacımızı da karşılayacak olan ayran, kefir, maden suyu ve sebze sularını içmeye özen gösterin. İftara ılık su ve hurma, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklarla veya çorba ile başlanabilir. Başlangıç sonrası mutlaka 15 dakika ara verilmelidir” diye konuştu.

 

İftarda yemeklerin pişirme yöntemlerinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Dyt. Meltem Gök,  özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemeklerin az yağlı tercih edilmesi gerektiğini ve bu yiyeceklerin yanına yoğurt, ayran, cacık, bol yeşillikli salata ve birkaç dilim tam tahıllı ekmek eklenebileceğini söyledi.

 

Hızlı yemekten kaçının!

Hazımsızlığı önlemek için yemekleri hızlı yemekten kaçınılması gerektiğini vurgulayan VM Medical Park Mersin Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Meltem Gök, “Yiyecekler yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.  Tarçın çayı sindirim sorunlarından kaynaklanan krampları ve şişkinlikleri azaltmaya yardımcı olur, zencefil çayı ise hazmı kolaylaştırır. Bu bitki çaylarını tüketilmesini öneriyorum. Çay ve kahve tüketimine dikkat edin günde 2 veya 3 bardağı geçmeyecek şekilde az demli tüketin.  İftar ve sahurda çok yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Şerbetli tatlılar tüketmek kan şekerinizin daha yavaş yükselmesine katkı sağlar“ dedi.

 

Ev içi egzersizi ihmal etmeyin

İftardan 1,5 saat sonra 20-30 dakikalık normal tempolu yürüyüşler veya ev içi egzersizler yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Dyt. Meltem Gök, bu aktivitelerin sindirime katkı sağlamanın yanında reflü ve hazımsızlık şikâyetlerini azaltacağını belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.