Türkiye Bakliyat İhracatının 80’i Ahbib’den

Ekonomi 09.03.2019 - 09:54, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Türkiye Bakliyat İhracatının 80’i Ahbib’den

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Şubat ayında da bakliyat ihracatında liderliği elinden bırakmadı ve Türkiye geneli toplam bakliyat ihracatının 80’i AHBİB tarafından gerçekleştirildi.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Türkiye geneli Şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla, 6 artış göstererek 566,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; sektör bu dönemde Türkiye toplam ihracatından 4 oranında pay aldı. Ülke Geneli Sektör İhracatındaki Payımız 15 Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2019 yılının Şubat ayında 83,6 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatındaki payın  15 olduğunu kaydetti. En Fazla İhracat Yapılan Ürün Grubu Pastacılık Ürünleri Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB)’nin 2019 yılı Şubat ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına göre inceleyen Arslan, 83,5 milyon  dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünlerinin 22,2 milyon dolarlık değeri ve 27’lik payı ile ilk sırada yer aldığını belirtti. Arslan, sektörde 10 milyon dolarlık ihracatıyla “tatlı bisküvi ve gofretler” toplam ihracatın 12’sini oluşturarak ilgili dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün olduğunu da kaydetti. Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 2019 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yıla göre 4 oranında artış göstererek 1,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Arslan, “Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise 26’lık payı ve 300 milyon dolarlık değeri ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün ise 10’unu oluşturan “tatlı bisküvi ve gofretler” oldu. Ürün grupları bazında pastacılık ürünlerinin ardından 241,7 milyon dolar ihracat değeri ve 21’lik payıyla değirmencilik ürünleri geldi. Ocak-Şubat döneminde en çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Yemen, Birleşik Devletler ve Suudi Arabistan oldu” şeklinde bilgi verdi.  
Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Şubat ayında da bakliyat ihracatında liderliği elinden bırakmadı ve Türkiye geneli toplam bakliyat ihracatının 80’i AHBİB tarafından gerçekleştirildi.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Türkiye geneli Şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla, 6 artış göstererek 566,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; sektör bu dönemde Türkiye toplam ihracatından 4 oranında pay aldı.

Ülke Geneli Sektör İhracatındaki Payımız 15

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2019 yılının Şubat ayında 83,6 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatındaki payın  15 olduğunu kaydetti.

En Fazla İhracat Yapılan Ürün Grubu Pastacılık Ürünleri

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB)’nin 2019 yılı Şubat ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına göre inceleyen Arslan, 83,5 milyon  dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünlerinin 22,2 milyon dolarlık değeri ve 27’lik payı ile ilk sırada yer aldığını belirtti. Arslan, sektörde 10 milyon dolarlık ihracatıyla “tatlı bisküvi ve gofretler” toplam ihracatın 12’sini oluşturarak ilgili dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün olduğunu da kaydetti.

Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 2019 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yıla göre 4 oranında artış göstererek 1,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Arslan, “Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise 26’lık payı ve 300 milyon dolarlık değeri ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün ise 10’unu oluşturan “tatlı bisküvi ve gofretler” oldu. Ürün grupları bazında pastacılık ürünlerinin ardından 241,7 milyon dolar ihracat değeri ve 21’lik payıyla değirmencilik ürünleri geldi. Ocak-Şubat döneminde en çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Yemen, Birleşik Devletler ve Suudi Arabistan oldu” şeklinde bilgi verdi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.