Uzm. Dr. Feriz 'Diyabette Erken Tanı Önemli'

Sağlık 14.11.2020 - 21:14, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Uzm. Dr. Feriz 'Diyabette Erken Tanı Önemli'

Dr. Şefika Nurdan Feriz, diyabet hastalığının tüm dünyada hızla artış gösteren en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

Büyükşehir’in uzman doktorlarından Şefika Nurdan Feriz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastasının olduğunu ve bu sayının da erişkin nüfusun yüzde 15’ine denk geldiğini belirten Feriz, hastalığın hızlı artmasının başlıca sebeplerini sağlıksız beslenme, kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam tarzı olarak sıraladı. Feriz, diyabetten korunmada erken tanı, doğru beslenme ve hareketin artırılmasının önemini anlattı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan Uzman Doktor Şefika Nurdan Feriz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde diyabete karşı farkındalığın artması gerektiğini belirterek, hastalığa ilişkin uyarılarda bulundu. Diyabetten korunmak için alınması gereken önlemleri anlatan Feriz, “Sağlıklı beslenme, fazla kiloların verilmesi, hareketin artırılması, düzenli egzersiz yapılması, fazla kalori alınmaması, işlenmiş ve paketli gıdalardan kaçınılması gibi bir yaşam tarzı benimsenmeli. Diyabetin hızla artışının önlenebilmesi ve sağlıklı nesiller için bu yaşam tarzının yalnızca hasta bireylerde değil toplumda uygulanması gerekmektedir” diye konuştu. “Hastalığın gelişmesinde çevresel faktörler çok etkin” Dr. Feriz, diyabet hastalığının tüm dünyada hızla artış gösteren en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyledi.  Güncel verilere göre Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğunu ve bu sayının da erişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiğini belirten Feriz, şunları söyledi: “Bu veriler bize diyabet hastalığının sıklığının tahmin edilenden de hızlı ilerlediğini göstermektedir. Diyabet hastalığının ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada böyle hızlı artmasının başlıca sebepleri sağlıksız beslenme, kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam tarzına alışılmasıdır. Tip 2 Diyabet dediğimiz daha çok erişkin yaşta görülen diyabet türünün yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenmesi ya da ertelenebilmesi mümkündür. Diyabet hastalığı için genetik etkenlerin de rolü var ancak beslenme ve hareketsizlik gibi çevresel faktörlerin hastalığın gelişmesinde çok daha etkin olduğunu biliyoruz.”  “Hastalarda kan şekeri değerlerinin yükselmesi vücutta olumsuz etkilere neden olur” Erken tanının önem taşıdığı diyabete sıklıkla kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların da eşlik ettiğinin altını çizen Feriz, “Kan şekeri kontrol altında tutulmazsa böbrekler, kalp, gözler, damarlar üzerinde geri dönüşü olmayan organ hasarına neden olabilmektedir. Diyabetle ilgili bu organ hasarlarının en önemli nedeni kan şekerinin uzun süre yüksek seyretmesidir. Kan şekeri ne kadar sık yükselir ve ne kadar yüksek kalırsa vücutta olumsuz etkiler yapma olasılığı da o kadar artmaktadır. Ancak yaşam tarzı değişiklikleri ve uygun tedaviyle kan şekerinin dengede tutulması ile tüm bunların önüne geçilebilmektedir” dedi.
Dr. Şefika Nurdan Feriz, diyabet hastalığının tüm dünyada hızla artış gösteren en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

Büyükşehir’in uzman doktorlarından Şefika Nurdan Feriz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastasının olduğunu ve bu sayının da erişkin nüfusun yüzde 15’ine denk geldiğini belirten Feriz, hastalığın hızlı artmasının başlıca sebeplerini sağlıksız beslenme, kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam tarzı olarak sıraladı. Feriz, diyabetten korunmada erken tanı, doğru beslenme ve hareketin artırılmasının önemini anlattı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan Uzman Doktor Şefika Nurdan Feriz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde diyabete karşı farkındalığın artması gerektiğini belirterek, hastalığa ilişkin uyarılarda bulundu. Diyabetten korunmak için alınması gereken önlemleri anlatan Feriz, “Sağlıklı beslenme, fazla kiloların verilmesi, hareketin artırılması, düzenli egzersiz yapılması, fazla kalori alınmaması, işlenmiş ve paketli gıdalardan kaçınılması gibi bir yaşam tarzı benimsenmeli. Diyabetin hızla artışının önlenebilmesi ve sağlıklı nesiller için bu yaşam tarzının yalnızca hasta bireylerde değil toplumda uygulanması gerekmektedir” diye konuştu.

“Hastalığın gelişmesinde çevresel faktörler çok etkin”

Dr. Feriz, diyabet hastalığının tüm dünyada hızla artış gösteren en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyledi.  Güncel verilere göre Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğunu ve bu sayının da erişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiğini belirten Feriz, şunları söyledi:

“Bu veriler bize diyabet hastalığının sıklığının tahmin edilenden de hızlı ilerlediğini göstermektedir. Diyabet hastalığının ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada böyle hızlı artmasının başlıca sebepleri sağlıksız beslenme, kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam tarzına alışılmasıdır. Tip 2 Diyabet dediğimiz daha çok erişkin yaşta görülen diyabet türünün yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenmesi ya da ertelenebilmesi mümkündür. Diyabet hastalığı için genetik etkenlerin de rolü var ancak beslenme ve hareketsizlik gibi çevresel faktörlerin hastalığın gelişmesinde çok daha etkin olduğunu biliyoruz.” 

“Hastalarda kan şekeri değerlerinin yükselmesi vücutta olumsuz etkilere neden olur”

Erken tanının önem taşıdığı diyabete sıklıkla kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların da eşlik ettiğinin altını çizen Feriz, “Kan şekeri kontrol altında tutulmazsa böbrekler, kalp, gözler, damarlar üzerinde geri dönüşü olmayan organ hasarına neden olabilmektedir. Diyabetle ilgili bu organ hasarlarının en önemli nedeni kan şekerinin uzun süre yüksek seyretmesidir. Kan şekeri ne kadar sık yükselir ve ne kadar yüksek kalırsa vücutta olumsuz etkiler yapma olasılığı da o kadar artmaktadır. Ancak yaşam tarzı değişiklikleri ve uygun tedaviyle kan şekerinin dengede tutulması ile tüm bunların önüne geçilebilmektedir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.