Vatandaş can suyunu beklerken… Abdullah Ayan yazdı

23.03.2020 - 10:04, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Vatandaş can suyunu beklerken… Abdullah Ayan yazdı

Kira,vergi,elektrik,su,doğalgaz,kredi kartı,krediler başta olmak üzere akla gelecek her türlü ödeme,yasal vecibe 3 ay süreyle ertelenmeli. Bu süredeki çalışanların ücretini devlet üstlenmeli.Kısaca zaten tükenen iş hayatı tehlike geçinceye kadar dondurulmalı.

Erdoğan' ın açıkladığı paketin ardından farklı kurumlar farklı önlemler açıklıyor. Örneğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belediyelerin kira almaması talimatını verdi. Maliye Bakanlığı da yine belirlenen iş kolları için beyanname verme süresini uzatmıştı. -BDDK dün akşam yarı mahcup ifadeyle bankaların vatandaşı mağdur etmemesi, müşteri talep ederse kredilerin 3 ay ötelenmesini rica! etti. Bu iş öyle yumuşak önerilerle, ricalarla olmaz. Devlet ve kurumları denetleme ve düzenleme yetkisine sahiptir. Önermez, emreder.. Şimdilik kaydıyla 3 aylığına tüm kredilerin ana para ve faiz ödemelerini ertelersiniz olur biter. 31 Mart bankaların ilk çeyrek dönem faizlerini toplama günüdür. Hangi borçlu esnaf nasıl gidecek, nereden bulacak ta götürüp bankaya faiz yatıracak? Daha önemlisi resmi kararla kapatılan iş yerleri (150 bin olduğu açıklandı) dışında kalan tüm esnafın da kepenk indirmesi. Esnaf, işçi bir yana aslında tek kelimeyle hayat durdu. Durdu, çünkü devlet haklı olarak vatandaşın evden çıkmamasını istiyor. (Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşa 'evden çıkmayın çağrısı yaptı) Bu durumda iş yeri kapatılan değil tüm esnaf mağdur ve kira, vergi, su, elektrik ve her türlü girdinin ertelenmesi yönünde adım atılmalı. Kısaca alınacak erteleme önlemleri her alanda olmalı ve her kesimi kapsamalı. Belediyelere 'kira almayın' denmesi de yetmez ve sorunu çözmüyor. Devlet tıpkı İngiltere,Fransa gibi 3 ay boyunca tüm esnafın kiralarını, çalışanların ücretlerini ödemeyi üstlenmeli. Kredi ertelemeleri BDDK ricasıyla olmaz.Kararnameyle tüm kredilerin geri çağrılması durdurulmalı. Kredi ödemeleri ertelenmeli. Bunun için devlet bankalara yeterli likiditeyi aktarmalı. Kaldı ki banka müşterinin üzerine nasıl gidecek? Bugün bir bankanın yasal takibi fiili olarak yapması mümkün değil.Ödeme emri kararını yazacak icra dairesi kapalı,ödeme emrini tebliğ edecek postacı salgınla boğuşuyor. Postacının tebligatı bırakacağı muhtar evde mahpus… Özetin özeti şudur: Kira,vergi,elektrik,su,doğalgaz,kredi kartı,krediler başta olmak üzere akla gelecek her türlü ödeme,yasal vecibe 3 ay süreyle ertelenmeli. Bu süredeki çalışanların ücretini devlet üstlenmeli.Kısaca zaten tükenen iş hayatı tehlike geçinceye kadar dondurulmalı. 'İyi de kaynak nerede?' soruları akla gelebilir.. Kaynak başta işsizlik fonu olmak üzere devleti yöneten iktidarın elinin altında. Merkezi ve yerel yönetimler tüm ihaleleri durdurmalı. Öncelikle yangın söndürülmeli. Köprü otoyol, metro her türlü inşaat yapımı bekler, canıyla boğuşan esnaf,evine ekmek götürecek işçi beklemez, bekleyemez.. Abdullah Ayan  
Kira,vergi,elektrik,su,doğalgaz,kredi kartı,krediler başta olmak üzere akla gelecek her türlü ödeme,yasal vecibe 3 ay süreyle ertelenmeli. Bu süredeki çalışanların ücretini devlet üstlenmeli.Kısaca zaten tükenen iş hayatı tehlike geçinceye kadar dondurulmalı.

Erdoğan' ın açıkladığı paketin ardından farklı kurumlar farklı önlemler açıklıyor.

Örneğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belediyelerin kira almaması talimatını verdi. Maliye Bakanlığı da yine belirlenen iş kolları için beyanname verme süresini uzatmıştı. -BDDK dün akşam yarı mahcup ifadeyle bankaların vatandaşı mağdur etmemesi, müşteri talep ederse kredilerin 3 ay ötelenmesini rica! etti.

Bu iş öyle yumuşak önerilerle, ricalarla olmaz.

Devlet ve kurumları denetleme ve düzenleme yetkisine sahiptir. Önermez, emreder..

Şimdilik kaydıyla 3 aylığına tüm kredilerin ana para ve faiz ödemelerini ertelersiniz olur biter. 31 Mart bankaların ilk çeyrek dönem faizlerini toplama günüdür. Hangi borçlu esnaf nasıl gidecek, nereden bulacak ta götürüp bankaya faiz yatıracak?

Daha önemlisi resmi kararla kapatılan iş yerleri (150 bin olduğu açıklandı) dışında kalan tüm esnafın da kepenk indirmesi.

Esnaf, işçi bir yana aslında tek kelimeyle hayat durdu. Durdu, çünkü devlet haklı olarak vatandaşın evden çıkmamasını istiyor. (Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşa 'evden çıkmayın çağrısı yaptı)

Bu durumda iş yeri kapatılan değil tüm esnaf mağdur ve kira, vergi, su, elektrik ve her türlü girdinin ertelenmesi yönünde adım atılmalı. Kısaca alınacak erteleme önlemleri her alanda olmalı ve her kesimi kapsamalı.

Belediyelere 'kira almayın' denmesi de yetmez ve sorunu çözmüyor.

Devlet tıpkı İngiltere,Fransa gibi 3 ay boyunca tüm esnafın kiralarını, çalışanların ücretlerini ödemeyi üstlenmeli. Kredi ertelemeleri BDDK ricasıyla olmaz.Kararnameyle tüm kredilerin geri çağrılması durdurulmalı.

Kredi ödemeleri ertelenmeli. Bunun için devlet bankalara yeterli likiditeyi aktarmalı.

Kaldı ki banka müşterinin üzerine nasıl gidecek? Bugün bir bankanın yasal takibi fiili olarak yapması mümkün değil.Ödeme emri kararını yazacak icra dairesi kapalı,ödeme emrini tebliğ edecek postacı salgınla boğuşuyor. Postacının tebligatı bırakacağı muhtar evde mahpus…

Özetin özeti şudur:

Kira,vergi,elektrik,su,doğalgaz,kredi kartı,krediler başta olmak üzere akla gelecek her türlü ödeme,yasal vecibe 3 ay süreyle ertelenmeli. Bu süredeki çalışanların ücretini devlet üstlenmeli.Kısaca zaten tükenen iş hayatı tehlike geçinceye kadar dondurulmalı.

'İyi de kaynak nerede?' soruları akla gelebilir..

Kaynak başta işsizlik fonu olmak üzere devleti yöneten iktidarın elinin altında. Merkezi ve yerel yönetimler tüm ihaleleri durdurmalı. Öncelikle yangın söndürülmeli. Köprü otoyol, metro her türlü inşaat yapımı bekler, canıyla boğuşan esnaf,evine ekmek götürecek işçi beklemez, bekleyemez..

Abdullah Ayan

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.