Yaş Meyve Sebze İhracatı Haziran Ayında 21 Artarak Yüzleri Güldürdü !

Ekonomi 05.07.2019 - 13:57, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Yaş Meyve Sebze İhracatı Haziran Ayında 21 Artarak Yüzleri Güldürdü !

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı Haziran ayında bir önceki yıla göre 21 artarak 203 milyon dolar olarak gerçekleşti, taze meyve ihracatı ise değerde 85’lik pay ile ilk sırada yerini aldı.

2019 yılı Haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, Haziran ayında en çok katkıyı sağlayan alt ürün grubunun taze meyve olduğunu, taze meyve ihracatının bir önceki yıla oranla 22 artış ile değerde 173 milyon dolar gerçekleştiğini ifade etti. Başkan SİN; Haziran ayında en çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünlerinin ilk üç sırasında sırasıyla kiraz-vişne, şeftali ve kayısı meyvelerinin yer aldığını belirterek,  onları domatesin takip ettiğini belirtti. Verimli toprakları ve ılıman iklime sahip olması sayesinde çok sayıda meyvenin yetiştiği bir meyve cenneti olan ülkemizin haziran ayı yaş meyve ihracat yıldızının değerde 59’luk pay ile “Kiraz -Vişne” olduğunu belirten SİN, Ticaret Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte yapılan koordineli çalışmalar kapsamında Çin’e yapılan kiraz ihracatında soğuk uygulama yöntemine alternatif olarak fumigasyon uygulaması girişimlerinin olumlu sonuçlandığını söyledi. Güney Kore ile ülkemiz arası gerçekleşen kiraz ihracatı görüşmelerinde ise anlaşma noktasına gelindiğini ve Tayvan için çalışmaların hali hazırda devam ettiği belirtti. Ayrıca SİN, yaş meyve sebze ihracat değerlerimizde emeği geçen bütün sektör paydaşlarına özveri ve çabalarından dolayı teşekkürlerini iletti.   Türkiye yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik 45’lik pay ile yine AKİB oldu! Ayrıca yılın ilk yarısını bir ihracatçı gözüyle de değerlendiren Başkan SİN; Türkiye yaş meyve ve sebze sektöründe koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatının değerde  45’lik payla 436,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca yılın ilk altı aylık narenciye ihracatında tüm İhracatçı Birlikleri arasında 80’lik pay ile en çok katkı sağlayan Birliğin AKİB olduğunun altını çizdi. Birlik olarak yapmış oldukları çalışmaların olumlu geri dönüşlerini aldıklarını ve böylece hem ürün kalitesinin hem de ürün çeşitliliğinin arttığını belirten SİN,  Ocak-Haziran döneminde ülkemizin 61 ilinden, dünyanın 124 ülkesine ihracat yapıldığına dikkat çekti. Ayrıca en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya, Irak, Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan olduğunun bilgisini verdi.         SİN: “Tek pazara bağlılığı kırmalıyız!” Tek pazara bağlılığı kırmayı önemsediklerini ifade eden ve bunun için AKİB olarak özveriyle çalıştıklarını ifade eden SİN; “İhracat değerlerimizin artışı ve ihracat pazar yelpazesini genişletmek amacıyla sektörün önünü açacak etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz, yaş meyve sebze sektörü hedeflerimizin gerçekleşmesi içinse ihracatçılarımızın daima yanındayız. İlerleyen ihracat sezonlarında hepimizin yüzünü güldürecek ihracat rakamlarına hep birlikte imza atmayı temenni ederim.” diyerek sözlerini bitirdi.
Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı Haziran ayında bir önceki yıla göre 21 artarak 203 milyon dolar olarak gerçekleşti, taze meyve ihracatı ise değerde 85’lik pay ile ilk sırada yerini aldı.

2019 yılı Haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, Haziran ayında en çok katkıyı sağlayan alt ürün grubunun taze meyve olduğunu, taze meyve ihracatının bir önceki yıla oranla 22 artış ile değerde 173 milyon dolar gerçekleştiğini ifade etti. Başkan SİN; Haziran ayında en çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünlerinin ilk üç sırasında sırasıyla kiraz-vişne, şeftali ve kayısı meyvelerinin yer aldığını belirterek,  onları domatesin takip ettiğini belirtti.

Verimli toprakları ve ılıman iklime sahip olması sayesinde çok sayıda meyvenin yetiştiği bir meyve cenneti olan ülkemizin haziran ayı yaş meyve ihracat yıldızının değerde 59’luk pay ile “Kiraz -Vişne” olduğunu belirten SİN, Ticaret Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte yapılan koordineli çalışmalar kapsamında Çin’e yapılan kiraz ihracatında soğuk uygulama yöntemine alternatif olarak fumigasyon uygulaması girişimlerinin olumlu sonuçlandığını söyledi. Güney Kore ile ülkemiz arası gerçekleşen kiraz ihracatı görüşmelerinde ise anlaşma noktasına gelindiğini ve Tayvan için çalışmaların hali hazırda devam ettiği belirtti. Ayrıca SİN, yaş meyve sebze ihracat değerlerimizde emeği geçen bütün sektör paydaşlarına özveri ve çabalarından dolayı teşekkürlerini iletti.

 

Türkiye yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik 45’lik pay ile yine AKİB oldu!

Ayrıca yılın ilk yarısını bir ihracatçı gözüyle de değerlendiren Başkan SİN; Türkiye yaş meyve ve sebze sektöründe koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatının değerde  45’lik payla 436,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca yılın ilk altı aylık narenciye ihracatında tüm İhracatçı Birlikleri arasında 80’lik pay ile en çok katkı sağlayan Birliğin AKİB olduğunun altını çizdi.

Birlik olarak yapmış oldukları çalışmaların olumlu geri dönüşlerini aldıklarını ve böylece hem ürün kalitesinin hem de ürün çeşitliliğinin arttığını belirten SİN,  Ocak-Haziran döneminde ülkemizin 61 ilinden, dünyanın 124 ülkesine ihracat yapıldığına dikkat çekti. Ayrıca en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya, Irak, Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan olduğunun bilgisini verdi.      

 

SİN: “Tek pazara bağlılığı kırmalıyız!”

Tek pazara bağlılığı kırmayı önemsediklerini ifade eden ve bunun için AKİB olarak özveriyle çalıştıklarını ifade eden SİN; “İhracat değerlerimizin artışı ve ihracat pazar yelpazesini genişletmek amacıyla sektörün önünü açacak etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz, yaş meyve sebze sektörü hedeflerimizin gerçekleşmesi içinse ihracatçılarımızın daima yanındayız. İlerleyen ihracat sezonlarında hepimizin yüzünü güldürecek ihracat rakamlarına hep birlikte imza atmayı temenni ederim.” diyerek sözlerini bitirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.