2019 seçimlerinde iptal eilen oylar kimin?
Geçtiğimiz günlerde Mersin Milletvekili Zeynep Yılmaz'ın Akdeniz'in kazanılması ve Büyükşehir'in kazanılması ile ilgili sözleri gündemi epey meşgul etti.
Ben de bugün sizlere buradan yola çıkarak biraz nostalji yapalım istedim ve 2019 mahalli idareler seçiminde Akdeniz'in durumunu, Ak Parti'nin Akdeniz'i hangi şartlarda kazandığını ve iptal edilen oyların seçimin kaderini nasıl belirlediğini anlatmaya çalışacağım.
2019 mahalli idareler seçimi sonrası Ak Parti Mersin merkezde ilk defa bir ilçe kazandı. Oldukça başa baş sonuçlanan bir seçim yaşanmıştı.
Önce Akdeniz'in seçim sonuçlarına bakalım:
Sandık sayısı :536
Seçmen sayısı: 175421
Katılım: yüzde 84,29
Oy kullananların sayısı: 147314
Geçerli oy: 139369
Geçersiz oy: 7945
Partilere göre oy dağılımları:
Ak Parti: 47891
HDP: 44010
CHP: 39587
DP:5945
SAADET: 843
DSP: 329
BTP: 273
TKP: 246
VATAN: 245
2019 yerel seçimlerinde Akdeniz'i az bir farkla Ak Parti'nin adayı M.Mustafa Gültak kazandı.
Bu seçimde Ak Parti İle HDP adayları arasındaki oy farkı 3881
Dikkatinizi çekmek istediğim nokta reddedilen oylar: 7945
Yüksek seçim kurulunun seçim tutanaklarına baktığınızda reddedilen oyların büyük bir kısmı çift oy kullanmaktan dolayı gerçekleşmiş olduğunu görürsünüz.
Peki soralım neden seçmenler çift oy kullandı? Bu durum bir tepki sonrası mı oluştu? Adaylarda mı bir sıkıntı vardı? Bu geçersiz oylar kimindi?
Seçim sonuçları gösterdi ki seçimi Ak Parti çok rahat almadı. Yani bu geçersiz oyların etkisinin büyük olduğunu söyleyebiliriz.
Yeni bir soru daha…
Bugün seçim olsa Akdeniz'i hangi parti alır?
Bu soruya net bir cevap vermek şimdiden doğru olmaz. Ama şunu söyleyebiliriz. Akdeniz'de çok ama çok çekişmeli bir yarış izleyeceğiz.
Ak Parti 2019 yerel seçimlerinde yakaladığı şansı tekrar yakalar mı?
Bunu Başkan Gültak'ın çalışmaları ve hizmetleri belirleyecek. Başkan Gültak seçimlerde yeniden aday adayı olacağını zaten dillendirdi. Başkan'ın güzel hizmetleri var. İnsan odaklı çalışıyor. Mersin merkezde hükümet partisinin tek temsilcisi konumundaki Başkan Gültak'ın sorumluluğu büyük. Güzel projeler de gerçekleştiriyor ama bir ileri adım atarken başka bir adımında da düşündürüyor.
Bugün Mersin'in kaderi diyebileceğimiz hizmetlerin bazılarında hala kafalar karışık.
Bazı örnekler verecek olursak tarihi Çankaya İlkokulu arazisi 5 bin ölçekli nazım imar planına uygun olarak binlik planda alana 2.6 emsal yoğunluk ve 0.50 taks ile ticaret ve konut alanı olarak işaretlendi. Bu tarihi okulun geleceği için tartışmalı bir karar niteliğinde.
Geçtiğimiz haftalarda Mersin gündemine giren Denetleme raporunda yer alan ve bazı internet sitelerine yapılan oldukça yüksek ödemeler ki bu konu hakkında henüz bir açıklama yapılmamış olması düşündürücü.
Başkan Gültak'ın Çamlıbel Marina Projesi de ki bu konuya önceki yazılarımda değinmiştim. Mersin'deki mevcut marinanın kente hiçbir faydası yok iken Çamlıbel'e böyle bir projenin gelmesi de anlamsız. Restore edilmesine kimse bir şey demez ama işin işine avm girince işin rengi değişiyor. Daha önce değindiğim için bu konuyu burada bırakıyorum
Gelelim kentsel dönüşüm projesine. Akdeniz'in son meclis toplantısında bu konu epey tartışmalara sahne oldu. CHP ve HDP'li meclis üyeleri Çay mahallesinde saha çalışması yaptıklarını ve halkın bu dönüşüm projesini kabul etmediklerini söylediler. Cumhur ittifakı meclis üyeleri ve Başkan Gültak da tam tersini, bölge halkının bu projeye onay verdiğini söylediler.Projenin uygulamaya girebilmesi için o bölgede yaşayan halkın yüzde 70'nin onay vermesi gerekiyor. Hatta meclis toplantısında tartışma öyle iddialaşmaya dönüştü ki bu oran konuşmalarda yüzde 40'lara kadar düştü. Belediye başkanına yetki verilmesi kararı oy çokluğu ile kabul edildi ama bu konu hakkında kamuoyunda hala ciddi anlamda tereddütler var.
Dediğim gibi Başkan Gültak'ın güzel işleri olduğu gibi yukarıda bahsettiğim son günlerin gündemlerinden aklıma gelen bu başlıca konuların onu seçim döneminde sıkıntıya sokabilir. Diyeceksiniz ki daha seçimlere 3 yıl var. Unutulur gider. Hiç sanmıyorum. Siyasette hiç bir şey unutulmuyor. 10 tane güzel hizmet yaparsınız ama bir tane kötü örnek tüm güzel işlerinizi gölgede bırakır. Bunu pozitif bir eleştiri olarak kabul edilmesini isterim.
İttifakların nasıl olacağı bilinmez ama Akdeniz'de etkin diğer partiler olan CHP ve HDP'nin tüm gücüyle bu seçime sarılacaklarından eminim. Bilindiği üzere yıllarca bu iki parti arasında başkanlık gitti geldi. Hatta bu sefer iptal edilen oyların da bu kadar olmayacağını düşünüyorum.
Bundan dolayı Akdeniz'de seçimlerin çok çetin ve çekişmeli geçeceğini söylememe gerek yok.
Ama benim aklımda yine o deli soru var:
Sahi 2019 seçimlerinde Akdeniz'de iptal edilen oylar kimin?
Sedat Yılmaz