Eğitimde Fırsat Eşitliğinde Mersin’de Devrim
. Büyükşehir Belediyesi eğitim hakkına her çocuğun eşit ve ücretsiz ulaşabilmesi için bütün olanaklarını seferber ederken, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı da ‘Bilimin İzinde Geleceğin Peşinde’ isimli çocuk dergisini yayınladı. Dergi, Türkiye’de içeriği yapay zeka ile üretilmiş ilk çocuk dergisi olma unvanını da taşıyor.
Mezitli Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji Atölyesi eğitmenleri tarafından çıkarılan dergide, bilimi, teknolojiyi ve yakın geleceği keşfetmek isteyen çocuklara; teknoloji tarihi, teknolojinin geleceği, algoritma, kodlama, bilim insanları, sürdürülebilirlik, deneyler ve yapay zekaya dair birbirinden eğlenceli bilgiler yer alıyor.
Mersin’de her çocuk teknolojiye ulaşabilecek
Bilim meraklısı çocuklar için çıkarılan dergi hakkında bilgi veren Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyeleri Sorumlusu Emre Aşkın, “Dergiyi biz ekip olarak çocuklara özellikle bilim ve teknoloji ile ilgili etkinlikleri sunabilmek için hazırladık. Birçok dergide çocuklara sunulan içerikler dışarıdan malzeme gerektiren etkinlikler yer alıyordu. Biz de özellikle çocukların evlerinde bulabilecekleri malzemelerle bu etkinlikleri yapabilmeleri için bir tasarım sürecine girdik” diyerek, hazırladıkları dolu dolu içerikleri anlattı.
Aşkın: “Yapay zeka destekli Türkiye’nin ilk çocuk dergisini ortaya çıkardık”
Çocukların dergiye güzel geri bildirimleri olduğunu aktaran Aşkın, “Aldığımız geri dönüşlerden dolayı çok heyecanlandık. Çocukların bu dergi ile beraber bize verdiği mesajlar çok değerliydi. O yüzden bize dergiyi belirli periyotlarda hazırlamaya karar verdik. Bu konuda da güncel teknolojiyi zaten kullanıyoruz. Yapay zeka destekli olarak Türkiye’nin ilk çocuk dergisini ortaya çıkardık” sözlerine yer verdi. Yapay zeka ile yeni içeriklere de eriştiklerini belirten Aşkın, çocukların ilgisini çekecek birçok teknolojik konunun olacağını da belirtti.
Gelecek derginin teması ‘Güneş enerjisi’
Gelecek sayıdaki temayı ‘güneş enerjisi’ olarak müjdeleyen Aşkın, çocuklara güneş enerjisi bilincini aktarmak istediklerini söyleyerek, “Çünkü özellikle Akdeniz bölgesinde artık etrafa baktığımda özellikle kırsal köy buluşmalarında yaylalara çıkıyorum ve yaylalarda güneş panelleriyle elektrik üretiminin bayağı bir arttığını gözlemledim” dedi. Ayrıca belirledikleri temalar üzerinden de etkinlikler yapacaklarını duyuran Aşkın, “Her dergide bir tema belirleyeceğiz ve tema üzerine etkinliklere yoğunlaşacağız. Bazen uzay, bazen enerji, bazen sürdürülebilirlik olabilir. Bunları planlayarak çocuklara kazandıracağız” ifadelerine yer verdi.
“Tamamen eğitimde fırsat eşitliğini sergiliyoruz”
Başkan Seçer’in eğitimde fırsat eşitliğine çok önem verdiğini hatırlatan Aşkın, “Dergi de bunun örneklerinden birisi oldu. Aslında bizim atölyelerimiz de bir nevi fırsat eşitliğinin göstergesi. Teknoloji pahalı bir araç. Biz de atölyemizde teknolojinin bütün eğitimsel boyutlarını çocuklara öğretmek için çabalıyoruz. Yeri geliyor kırsal etkinliklerde mobil olarak buradaki materyallerimizi götürüyoruz. Atölyemizde kadın ve çocuklara zaten eğitim devam ediyor. Şu anda kırsal mahallelerden de atölyemizi ziyaretler başladı. Bilim otobüsümüz her gün farklı mahallelerden çocukları getiriyor. Tamamen eğitimde fırsat eşitliğini sergiliyoruz” şeklinde konuştu.
“Mersin’de gelecek var, gelecek de Mersin’de”
Derginin teknolojiye ulaşamayan çocuklara güzel bir kaynak olacağını söyleyen Aşkın, “Çocukların
hayal güçlerini yükseltmek için bu çalışmayla atölyelerimizin de bilgi birikimlerini çocuklara sunmuş olacağız. Atölyedeki öğretmenlerimiz olarak ‘Bilimin izinde, geleceğin peşinde’ diyoruz ve Mersin 13 ilçesine bu dergimizi diğer aktivitelerimize ulaştırmak için çabalıyoruz. Mersin’de gelecek var, gelecek de Mersin’de” diyerek, sözlerini sona erdirdi.