Erdoğan iktidarının Mersin’ e bakışı.. Mersin 2. Bölge (Erdemli-Silifke-Mut-Karaman) ulaşım yatırımları..
Devlet tüm illeri hızlı trenle buluşturma kapsamında Konya’yı Ankara’ya ve Eskişehir üzerinden İstanbul’ a bağlayacak güzergahlara bağlı olarak iki ana proje üzerinde çalışmakta..
Bunlardan biri Konya-Antalya hattı, diğeri de Konya-Karaman üzerinden Niğde (Ulukışla)’ yı Mersin’e (Yenice) bağlayacak projelerdir.
Görüldüğü gibi İç Anadolu’ yu Akdeniz’ e bağlayacak master planda Konya-Karaman üzerinden Silifke’ye inen bir demiryolu yatırımı yoktur.
İstanbul, Ankara hatta İzmir gibi büyük kentler Konya’ ya, Konya üzerinden de Antalya’ ya hızlı trenle ulaşırken, Konya’ yı Silifke üzerinden Akdeniz’ e bağlamak bir yana, Mersin-Silifke arasında da raylı sisteme dayalı bir ulaşım projesi olmadığı gibi önümüzdeki dönemde de etüt kapsamında bile olsa düşünülmemektedir.
Bunun yerine hızla hayata geçirilmeye çalışılan planla hızlı treni tamamlanmış olan Konya-Karaman hattını Ulukışla’ ya oradan da Yenice’ ye indirmektir.
Yatırım programlarında ve koyulan ödeneklerde bu açıkça görülmektedir.
2012 yatırım programına alınmasıyla yapımına başlanan Konya-Karaman-Niğde (Ulukışla)Mersin (Yenice)-Adana Hızlı Tren projesinin (2012E01-92571) 2027’ de tamamlanması öngörülürken 31 Aralık 2023 tarihine kadar projeye 30,5 milyar TL harcanmıştır
Projenin Karaman-Ulukışla bölümü 135 km olup, 28 milyar TL tutarındaki projeye 2023’e kadar 17,6 milyar aktarılmış, 2024 yatırım programında da 7 milyar gibi ciddi bir kaynak ayrılmıştır. Büyük olasılıkla ekonomik kriz ve tasarruf tedbirlerine karşı proje 2027’ ye kalmadan tamamlanacak ve Ulukışla-Karaman-Konya hattı hizmete açılmış olacaktır.
Mersin’ i ilgilendiren asıl bölüm ise Yenice-Ulukışla bölümüdür. Bu bölüm tamamlandığında Mersin, Karaman-Konya üzerinden başta Ankara-İstanbul-İzmir olmak üzere tüm illere hızlı trenle bağlanmış olacaktır. Aynı zaman diliminde Gaziantep-Yenice hızlı tren hattının da tamamlanacağı düşünülürse kısa zaman içinde Gaziantep, Mersin’ e ve özellikle Uluslar arası Çukurova Havalimanı’ na 1,5 saat içinde ulaşacak…
Yenice-Ulukışla hattının da öngörülen sürede tamamlanması halinde G. Antep-Adana-Mersin kendi aralarında birleştikleri gibi diğer illerle de hızlı ve konforlu biçimde buluşmaları sağlanacak…
Peki, Mersin Yenice-Ulukışla üzerinden bir yandan Niğde-Kayseri öte yandan çok daha kısa zaman diliminde Karaman-Konya’ ya ulaşacakken, Mersin’ in batısındaki Silifke-Taşucu ve Silifke’ yi Mut üzerinden iç anadolu’ ya demiryolu konusunda etüt çalışması dahi yapılmadığına göre kaliteli ve hızlı ulaşım nasıl sağlanacak?
Bu alanda şimdilik karayolu dışında düşünce aşamasında da olsa hiçbir çalışma yok…
Karayolu bağlantısıyla ilgili proje ve yatırımlara gelince:
1997 yılından beri yatırım programlarına alınan ve Yılan hikâyesine dönen Erdemli-Taşucu projesi 2024 fiyatlarıyla 31 milyar yatırım tutarındadır. Bugüne kadar 8 milyar 10 milyon harcanan projeye 2024 yılı yatırım programında ayrılan ödenek 1,5 milyar TL’ dir.
Bir başka ifadeyle 2024 ödenekleri de göz önüne alındığında Mersin için hayati önemdeki projenin ancak %30’u gerçekleşmiş olacaktır. Bu durumda ve ayrılan ödeneklerle projenin 2027 bir yana 2035’ e kadar bitirilmesi mümkün olmayacaktır. Zaten iktidardaki AKP seçim beyannamelerinde de Çeşmeli-Kızkalesi bölümünün 2028’e Kızkalesi-Taşucu bölümünün ise 2028’ den sonraki tahmini seçim tarihi olan 2035 olarak vaat edilmektedir.*
Silifke-Mut bölünmüş yol projesine gelince:
(2015E04-208222) nolu proje ile 2015’ te yapımına başlanan 10,6 km’si çift tüp tünelden oluşan 101 km lik bölünmüş yol projesinin 2024 itibariyle proje tutarı 9 milyar 387 milyon olup bugüne kadar projeye 2 milyar 728 milyon harcanmıştır. 2024 yatırım programında ayrılan ödenek ise 650 milyon TL..
Bu durumda sihirli bir el değmez ve o el iradesini ortaya koymazsa Silifke-Mut bölünmüş yolunun da tıpkı Çeşmeli-Taşucu otoyolu gibi öngörülen 2027 bir yana 2033’e kadar tamamlanması mümkün değildir.
*2018 yılında yapılan CB ve Genel seçimler öncesi AK Parti "yaparsa AK Parti yapar" başlıklı seçim beyannamesinde: “92 km uzunluktaki 650 milyon dolar maliyetli (KDV hariç ve kamulaştırmanın %70’i dâhil) Mersin Çeşmeli-Taşucu Otoyolu ihalesi 2018 Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilecek” vaadi yer alırken,
2023 genel seçimleri öncesi yayınlanan "Türkiye yüzyılı için doğru adımlar" başlıklı 2023 AKP seçim beyannamesinde projenin ikiye ayrıldığı ve 2028 yılına kadar Çeşmeli-Kızkalesi Kesiminin, 2029-2035 yılları arasında da Kızkalesi-Taşucu bölümünün tamamlanacağı bilgisi yer almaktadır.
Abdullah Ayan