Fikir Otobüsü Lise’nin Final Projesi ‘Charify’ Türkiye şampiyonu
Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Projeler Yarışmasında birinciliği elde eden Tarsus Amerikan Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Charify Projesi, Ankara’da düzenlenen Youth Challenge Türkiye finalini de birinci tamamladı. Naz Kurtuluş ve Melis Ata projeleriyle çevreye duyarlı bir su yönetim sistemi hedefliyor.
TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu tarafından 2015’te örnek bir girişimcilik modeli oluşturma hedefiyle hazırlanan, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde devam eden Fikir Otobüsü Projesi katıldığı yarışmalardan ödüllerle dönmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği tarafından organize edilen Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri Yarışması ‘Girişimcilik Ruhunun Geliştirilmesi’ kategorisinde birinci seçilerek Türkiye’yi Avrupa’da temsil etmeye hak kazanan Fikir Otobüsü Lise Projesi, bu kez de katılımcı gençlerinin başarısı ile öne çıktı. Mayıs ayında UNİCEF ve HABİTAT ile ortak gerçekleştirilen, aynı zamanda Fikir Otobüsü Lise Yarı Finali olan Youth Challenge etkinliğinde birinci olan Charify Projesi bu kez 10-11 Ağustosta Ankara’da yapılan Türkiye Finalini birinci tamamladı. Türkiye’nin farklı şehirlerinden 800’e yakın gencin, iklim yönetimi, sürdürülebilirlik ve afet yönetimine uygun çözümler tasarlamak için bir araya geldiği etkinlik serisinin finali Ankara’da yapıldı. Tarsus Amerikan Lisesi öğrencileri Naz Kurtuluş ve Melis Ata tarafından hazırlanan proje; çevre yönetimi ve sürdürebilirlik konularına duyarlı, bölgesel meyve atıklarının ekonomiye kazandırıldığı bir filtreleme sistemi ile ağır metallerin suya karışmasını engelleyip çevreye duyarlı bir su yönetim sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Çakır: “Dünyayı tehdit eden sorunlar yenilikçi fikirlerle çözülebilir”
Elde ettikleri başarıdan ötürü gençleri tebrik eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır şunları söyledi:
“Ezberledikleri bilgileri kullanan değil, analitik düşünme becerisiyle sorunları görüp bu sorunlara yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretebilen gençlerimizi görmek geleceğe dair umutlarımızı artırıyor. TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulumuzun Fikir Otobüsü Lise Projesi’nin ulusal başarılarının önümüzdeki süreçte küresel başarı ve tanınırlığa dönüşeceğine inanıyorum. MTSO olarak hedefimiz yaratıcı, yenilikçi, eleştirel ve analitik düşünce becerilerine sahip gençleri desteklemek olacaktır. Dünya, çevre sorunlarından küresel ısınmaya, iklim krizi ve beraberinde gelen su sıkıntısına, doğal afetlerden sayısız tehdide daha açık hale geliyor. Tüm bu sorunlar ancak bu yenilikçi ve girişimci gençlerin düşünce yapısıyla çözülebilir. Örnek olan gençlerimizi ve destek olan MTSO Mersin Genç Girişimciler Kurulumuzu, Mersin Milli Eğitim İl Müdürlüğümüzü ve katkı sunan herkesi kutlayıp teşekkür ediyorum.”
Kiper: “Charify Projesi melek yatırımcı nezdinde artık prototip üretimine geçmeli”
Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Osman Kiper, sözlerine Mersin’i Ankara’da başarıyla temsil eden Tarsus Amerikan Koleji ve Eyüp Aygar Fen Lisesi öğrencilerini tebrik ederek başladı. Türkiye birincisi olan Tarsus Amerikan Koleji grubuna ise ayrıca teşekkür eden Kiper, genç öğrencileri bir soruna çözüm bulmaya yönelik çevreye duyarlı projelerinden dolayı kutladı. Birbirinden başarılı projeler arasından seçilen Charify projesinin artık melek yatırımcılar nezaretinde prototip üretim sürecine geçmesi gerektiğini belirten Kiper, “Gençlerimizin önünü açmak ve onlara iş fikirlerini hayata geçirmeleri için destek olmaya hem Kurulumuz hem de MTSO olarak devam edeceğiz” dedi