Baro Başkanı Yeşilboğaz, 'İnsan Haklarının Teminatı Yargı Güvenliğidir'

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt ve Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez,  Gaziantep Barosu Staj Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen, ‘Avukatlık Meslek Hukuku’ konulu panelde stajyer avukatları; yargı sorunları, avukatlık mesleğinin sorunları, etik kuralları, görev ve sorumlulukları hakkında bilgilendirdi.

 

Gaziantep Şehitkâmil Kongre Merkezinde gerçekleşen panele konuşmacı olarak katılan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, ‘Yargı Sorunları Güvenliği ve Avukatlık Mesleği’, Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, ‘Avukatlık Mesleğinin Sorunları-Avukatların Baroyla İlişkileri Nasıl Olmalı?’, Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, ‘Avukatla Müvekkilin Özdeşleştirilmesi’, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez ise, ‘Avukatın Yükümlülükleri’ konularında staj avukatları bilgilendirdi.

 

“GÜÇLÜYE SEFA SÜRDÜREN, GÜÇSÜZÜ SÜRÜNDÜREN HUKUK SİSTEMİ İSTEMİYORUZ”

Konuşmasında insan hakları teminatının yargı güvenliği olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Yeşilboğaz, “İnsan hakları her geçen gün daha çok kan kaybediyor. Çünkü yargı güvenliği yok. Bunun sebebi de, yasama, yargı ve yürütme erklerinin, tek kişinin yönetiminde olmasıdır. Yargı erki bağımsız olmalıdır. Kuvvetler ayrılı ilkesi bu bağlamda önemlidir. Hukuk kurallarının keyfice uygulandığı bir sistem içerisinde, vatandaşların hukuk güvenliğini, kişi hak ve özgürlüklerini sağlayamayan hiçbir yargı reformu, reform değildir. Hukuk güvenliğinin olmamasının bedelini, insanlar en ağır şekilde ödemektedir. Ülkemizde hukuk güvenliği olmak zorundadır. Çünkü insanların can ve mal güvenliğini sağlayan, hukuk güvenliğidir. Güçlüye sefa sürdüren, güçsüzü süründüren bir hukuk sistemi değil, hukuk kurallarının herkese eşit uygulandığı bir hukuk düzeni inşa edilmelidir. Hukuk ve adalet yolundan sapan erklere de, bir gün hukuk ve adalet yolu lazım olacaktır” ifadesini kullandı.

 

“ADALET DENGESİNİN, YAŞAMIN HER ALANINDA SAĞLANMASI İÇİN MÜCADELE ETMELİSİNİZ”

Avukatlık mesleğinin, yaşamımızın her alanında adalet terazisini dengede tutmak için mücadele eden bir meslek örgütü olduğunu belirten Yeşilboğaz, “Avukatlar eğitimde, sağlıkta, geçimde, seçimde, medyada, düşünce ve ifade özgürlüğünde, devlet yönetiminde, mahkemelerde, sokakta, doğada, kısacası yaşamın her alanında adalet dengesinin sağlanabilmesi için savaşmak zorundadır. Bu görev Avukatlık Kanunu ile biz avukatlara verilmiştir. Avukatlık Kanunu sizin rehberiniz, yaşam biçiminiz olmalıdır. Geleceğin yaşam biçimini şekillendirecek olan, geleceğe yön verecek olan, geleceğin hukukçularıdır. Hukuk ve adalet yolundan sapmadan ilerlediğiniz ölçüde, bu ülkede hukuk ve adalet hep var olacaktır. Bu söyleşinin gerçekleşmesinde emeği olanlara teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

 

Sunumların tamamlanmasından sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Başkanlar, öğrencilerin merak ettikleri konularda açıklamalar yaptılar ve sorulan soruları yanıtladılar. Söyleşi, plaket sunumu ve sonrasında toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.