Başkan Tarhan, gübre ve zirai araç satıcılarını ziyaret etti
Sokağa çıkma kısıtlamasında da dükkanlarını açarak çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya gayret gösteren esnaflar, Belediye Meclis Üyesi Ali Doğaner’in de eşlik ettiği ziyarette, üreticinin ürünlerini değerlendirememesinin verdiği sıkıntının en fazla kendilerini etkilediğine dikkat çekti.
“SATTIĞIMIZ MALI YERİNE KOYAMIYORUZ”
Üretici ile toptancı arasında sıkışıp kaldıklarına vurgu yapan Ayşe Yılmaz “Zirai ilaçlama ilgili son durum çok kötü. Biz de üretici ve toptancının arasında kalarak çok zor durumlara düşüyoruz. Üreticinin ürününü satamaması doğrudan bize yansıyor. Biz alacağımızı tahsil edilemeyince sattığımız malı geri yerine koyamıyoruz. Başkanımız her zaman olduğu gibi bizleri yalnız bırakmayarak sesimizin daha geniş kitleler tarafından duyulmasına aracılık ediyor. Kendisine gösterdiği bu duyarlılık nedeniyle teşekkür ederiz” dedi.
“ÜRETİCİ İLE BU SEKTÖRDEKİ ESNAF BİRBİRNE BAĞLANTILI”
Tarımsal üretim yapan çiftçilerin her geçen yıl daha geriye gittiğini ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise, “Zaten üreticilerin sorunları malum. Artık bazı ürünleri birkaç yıl öncesi fiyatlara dahi satılamadığını biliyoruz. Tabi bunlarla bağlantılı olan ancak çok fazla ön plana çıkamayan zirai ilaç bayi ve gübre satıcıları da yaşanan bu sıkıntıdan nasibini alıyor. Üretici ürünün gerçek değerini alamazsa büyük bölümünü borçlanarak aldığı, ilaç ve gübrenin parasını ödeyemez. Üretici ödeyemezse bu ticareti yapan esnafımız da gereken yerle ödeme yapamaz. Bunların hepsi bir biriyle bağlantılı” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE KENTTE TİCARET DURUR”
Son yıllarda fiyatların iki katına çıkmasına karşın tahsilat oranlarında yarı yarıya kayıplar yaşandığını gördüklerini belirten Başkan Tarhan, “Sohbetimizde öğrendiğim kadarıyla borcunu ödeyebilmek için bazı ilaç ve gübrelerin aldığı fiyatın yarısına satmak durumunda kalan esnafımız var. Bu son derece korkunç ve üzücü bir durum. Geçen seneki tahsilat oranı yüzde 50 seviyelerine düşmüş durumda. Oysa fiyatlar buna karşılık iki katına çıktı. Bir yandan girdileri artarken diğer taraftan gelirleri de son derece düşüyor.
Oysa köylü kentinde ekonomisini canlandıran kesimdir. Köylü üretimden kazanacak ki, şehirde müteahhit ev satacak, esnaf mal satacak. Bunların hepsi birbirine bağlantılı. Böyle olunca ekonominin bir ayağı da kırılmış oluyor. Tarım, üretici derken bunlara ilaç ve gübre satan arkadaşlarımızın da zor duruma düşüyor” diye konuştu.