‘İstasyon Mersin’in Açılışı Gerçekleştirildi
‘İstasyon Mersin’, MTSO bünyesinde faaliyet gösteren Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi (Atölye1886) çatısı altında hizmete açıldı. İstanbul’da faaliyete geçen topluluk merkezi Facebook İstasyon’un uydu merkezlerinden biri olan İstasyon Mersin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla yerel eğitim faaliyetleri sunacak.
İstasyon Mersin, işletmelerin büyümek için ihtiyaç duyduğu becerilere, kaynaklara ve bilgilere erişmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. İşletmelerin ve bireylerin dijitalleşmesine odaklanan bir dizi farklı eğitim, program ve atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak olan İstasyon Mersin, farklı sosyal grup ve toplulukların bir araya gelerek fikir paylaşımında bulunabilecekleri ve çalışabilecekleri fiziksel bir alan sunuyor. Mersin ekonomisinin dijitalleşmesine ve kapasite gelişimine odaklanan farklı eğitimlere, programlara ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak olan İstasyon Mersin’de verilecek eğitimlerin başında Habitat Derneği’nin girişimcilik, dijitalleşme, dijital pazarlama, finansal okuryazarlık, çocuklar için kodlama, bilgisayar becerileri ve çevrim içi güvenlik eğitimleri yer alıyor. Ayrıca içerisinde bulunduğu Atölye1886’nın da katkılarıyla işletmelerin, girişimcilerin ve girişimci adaylarının gelişen fikirlerini üretebilmesi noktasında da destek sunuluyor.
Atölye1886 içerisinde hizmet verecek olan İstasyon Mersin, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı A. Hamit İzol evsahipliğinde, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Lokmanoğlu, Mersin Valisi Ali İhsan Su, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp ve kent protokolünün katılımıyla hizmete açıldı. Açılış kurdelesi kesilmesi sonrasında önce Atölye1886’yı gezen katılımcılar verilen hizmetler hakkında bilgi aldı. Ardından başlayan etkinliğin açılışında söz alan konuşmacılar yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi paylaştı.
Kızıltan: “Kentimiz ve ülkemizin ileri gitmesi için çalışıyoruz”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Atölye1886 bünyesinde eğitimden tasarıma ihtiyaç duyulan her alanda hizmet alınmasının mümkün olduğuna dikkat çekti. Lansmanı yapılan İstasyon Mersin’in de bu çatı altında verilen yeni bir hizmet olduğuna dikkat çeken Kızıltan, “Hem kentimizin hem ülkemizin daha ileri gitmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Gerek girişimcilerimizi gerek gençlerimizi bu merkezimizden daha çok faydalanmaya davet ediyorum” dedi. Farklı bir dünyaya hızlı bir dönüşüm olduğunu kaydeden Kızıltan, “İstasyon Mersin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin dijital dönüşümünü destekleyecek ve bölgesindeki işletmelerin küresel pazarlara ulaşmalarını sağlayacaktır. İstasyon Mersin, kentimizdeki işletmeleri bir araya getirerek, büyümek için ihtiyaç duydukları becerilere, kaynaklara ve bilgilere erişmelerine yardımcı olacak bir merkez olacaktır” ifadelerini kullandı. Dijitalleşmenin, yüksek teknolojili üretim ve hizmetlere entegre olmanın, bilgi ve iletişim dünyasının desteği ile dönüşmenin ve değişmenin tam zamanı olduğunu kaydeden Kızıltan, sözlerini, “İstasyon Mersin, MTSO Aölye1886 desteğiyle kentimize, bölgemize ve ülkemize en önemli katkıyı sağlayacak ve Mersin’i bu yeni çağın dönüşümlerinin merkezi yapacaktır. Bir hizmetimiz daha hayırlı olsun” diye tamamladı.
Lokmanoğlu: “Özel sektörün dijital becerilerini geliştirme hedefindeyiz”
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Lokmanoğlu ise TOBB adına yürütülen çalışmalar ve projede hangi noktada yer aldıklarını belirtmesi sonrası, “Teknolojinin hıza gelişmesinin yarattığı imkanlar tüm insanları doğrudan etkiliyor. Dijital dünyadaki her gelişmeyi takip ediyoruz. Herkes işini, ticaretini, sosyal hayatını online ortamlarda gerçekleştiriyor. TOBB olarak ülkemizin kalkınması için özel sektörün dijital becerilerinin geliştirilmesi ve yeni nesil girişimciliğin yerleşmesini hedefliyoruz. Bu yönde projeler gerçekleştiriyoruz” dedi.
Hazır: İstasyon Mersin kentin dijital kaslarını güçlendirecek
Habitat Derneği’nin ilerleyen dönemlerde de Meta ile iş birliği kapsamında girişimciliği ve Türkiye’nin dijital dönüşümünü destekleyeceğini dile getiren Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise sözlerine şöyle devam etti:
“Habitat Derneği olarak, hem İstasyon Mersin’in aktif şekilde yaşatılmasında rol alacak, hem de yakın zamanda başlayacak programların ve etkinliklerin yürütücülüğünü üstleneceğiz. Aynı zamanda, İstasyon Mersin ile Anadolu’daki istasyonlar arasında bağlantı kuracağımız bugünün çok önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. Ülkeler arası rekabette artık temel faktörün iyi eğitim ve internet hızı olduğunu vurgulayan Hazır, verecekleri eğitimlerle gerek işletmelerin uluslar arası alanda rekabetçi yapısının güçlendirilmesi gerekse bireylerin iş bulması noktasında önemi giderek artan dijital kasların gelişimine katkı sunacaklarını söyledi.
Yeşil: “Hedefimize bir adım daha yaklaştık”
Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Birim Sorumlusu Sezen Yeşil çevrim içi olarak gerçekleştirdiği konuşmasında, İstasyon Mersin ile birlikte, Facebook İstasyon’u ülkenin dört bir yanında hayata geçirme hedeflerine bir adım daha yaklaştıklarını ifade etti. Mersin uydu merkeziyle, Facebook İstasyon’u ülkenin dört bir yanında hayata geçirme hedeflerine bir adım daha yaklaştıklarını belirten Yeşil, “Tüm topluluk merkezlerimizde online ihracat, dijital pazarlama, online güvenlik ve dijital iletişim gibi bir dizi farklı konuya odaklanan eğitim programları ve atölye çalışmaları düzenleyeceğiz” dedi.
Açılışta yaptığı konuşmasında dünyanın çok hızlı bir değişim içerisinde olduğunu vurgulayan Vali Su, bu değişime ve gelişime ayak uydurmanın önemine işaret ederek; “Kodlama, yazılım, yapay zeka, dijitalleşme, yalın üretim, otomasyon gibi konuların her biri günümüzde çok önemli hale geldi.” dedi.
İlimiz genelinde her alanda gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Vali Su; “Valilik olarak sektörlerimizle, odalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Örneğin kentimizde Teknoloji Geliştirme Bölgemizde yapılan yazılımlar dünyaya pazarlanıyor. Girişimcilik Merkezi’miz var. Tarımda da tarım teknoparkı kuruluyor. İnşaat aşaması 3 ay sonra bitecek. Organize Sanayi Bölgesi içerisinde Türkiye'de 3.’sü kentimizde kurulan olan model fabrika uygulamasını da başlattık.”
“Her sektörde ve alanda teknolojiyi yakalamak için gayret sarf ediyoruz ve sarf etmeye devam edeceğiz. Rekabetin çok yüksek olduğu bir dönemde kendimize yer açabilmek için bu çabayı göstermek zorundayız.” ifadelerini kullandı. Vali Ali İhsan Su, konuşmasının sonunda İstasyon Mersin’in hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diledi.
Mersin’deki farklı topluluklar, STK’lar, işletmeler, girişimciler ve gazeteciler için ortak bir çalışma ve bilgi paylaşım alanı olmayı hedefleyen İstasyon Mersin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), Habitat Derneği ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile hayata geçiriliyor.