Gündüz, ‘Şirketlere Yönetim Danışmanlığı Desteği Verilmelidir’
Mersin Tüccar Kulübünde gerçekleşen toplantıyı AYDD, Anadolu Yönetim Danışmanları Derneği YK Başkanı Yönetim Danışmanı(CMC) Ferudun GÜNDÜZ modere etti.
Toplantıya YK Başkanı Ferudun GÜNDÜZ, Başkan Yardımcıları Prof Dr Köksal HAZIR, Prof Dr İlhan EGE, Genel Sekreter Gıda Mühendisi Yeşim ERSAN, Genel Sekreter Yeşim ERSAN Sayman Hasan KURTULAN ve Mücahit KALELİ ile dernek üyeleri; TORSEM Müdürü Doç Dr Metin OCAK, Endüstri Mühendisi Hatice AYDIN, Eğitmen Buket KÜÇÜKBEY, Sosyal Medya Uzmanı Berat BARAN, Sağlık İşletme ve Kurumsal Pazarlama Uzmanı Cengiz GÜNDÜZ, Aile Danışmanı Canan YAKAR, Avukat Cansu ANILAN, Avukat Mehmet Alperen ÇELİK, Mentor ve Eğitmen Alper GİRGEÇ, Endüstri Mühendisi Pelin DORUKDEMİR katıldılar.
Buluşmada ayrıca Adana’dan Yönetim Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Mehmet EROĞLU ve Dr Obengül EJDER ile İzmir’den Gümrük Danışmanı Murat KAHRAMAN da toplantıya zoom üzerinden iştirak etti.
ŞİRKETLERİN ÖMRÜNÜN KISALIĞI MİLLİ BİR MESELE OLARAK ELE ALINMALIDIR..
Global ve ulusal ölçekte yaşanan ve özellikle ülkemizde gittikçe derinleşen ekonomik bir krizin yaşandığı ve bu krizin 2023 yılında bir çok yönden iş dünyasını daha derinden etkilemeye devam edeceğini düşündüğünü belirten AYDD YK Başkanı Yönetim Danışmanı Ferudun Gündüz, “Bilindiği üzere bir çoğu Aile Şirketi olan ülkemiz işletmelerinin %96 sı zaten ilk 10 yıl da kapanmakta ve ancak %4 firmamız 10 . yıl ipini göğüsleyebilmektedir. Ne yazık ki az sayıda kalan bu işletmelerimizin de ortalama ömrü ancak 30 yıl kadar sürmektedir. Önümüzdeki yıllardan itibaren zaten kısa olan işletme ömürleri daha da kısalacak ve bu durum ciddi iflaslara sahne olabilecektir. Bugün dünyanın 3. büyük ekonomisi Japonya’da ömrü 100 yılı aşan şirket sayısı 100 bin adedi aşmış durumdadır.Bu, ancak şirketlerin daha sonraki nesillere devri ile sağlanabilmiştir.
Kısa sürede şirket dağılmalarını önlemenin yolu ise bir an önce işletmelerimizi kurumsallaştırmaktan geçmektedir. Bu da ilk aşamada Aile içi kavgalara son vermenin tek anahtarı olan Aile Anayasasının ortak akıl ve yüksek bir konsensüs ile yazılmasıyla mümkün olabilecektir.Bu ise ancak profesyonel Yönetim Danışmanlarından destek alarak sağlanabilir.Biz Anadolu genelinde örgütlenmeye başlayan Yönetim Danışmanları olarak bu duruma nasıl bir katkı sağlayacağımız konusunda ciddi bilgi birikimi ve deneyimlere sahip bir ekibiz.Ülkemiz işletmelerinin ömrünün uzaması, verimliğinin arttırılması için kamusal bir anlayışla mesleğimizi ifa etmekteyiz.
YENİ GİRİŞİMCİLERE İŞ PLANI YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLMELİDİR…
Gündüz, konuşmasında ayrıca yeni iş kuranlar için İş Planı/Business Plan hazırlama önerisi ya da yükümlülüğü getirilmesi gerektiğini hatırlatarak, İş Planlarının da her bir ildeki Ticaret ve/veya sanayi Odaları bünyesinde kurulabilecek Girişimcilik Danışma Kurulu’nca incelenmesi gerektiğini ifade etti ve bu konuda mevzuatta yasal bir değişiklik yapmadan önce Oda Meclislerinin karar alması ile birlikte taslak bir pilot bir çalışmanın yapılabileceğini vurguladı.
KORSAN DANIŞMANLARA DİKKAT!
ANADOLU YDD üyesi olan her meslektaşlarının derneğin denetime açık olduğunu ve çalışılan projelerde de mutlaka Gizlilik Sözleşmesi imzalanarak işletmelere karşı sırdaş bir tutum sergilediklerini belirten Gündüz, “Bu nedenle piyasada yeterli bilgi ve deneyim olmayan, Etik Kurallara uymayan Korsan danışmanlara çok dikkat edilmesini öneriyoruz. Çünkü, bu kişiler mesleğimizin adını olumsuz yönde etkileyebilmekte ve hem de işletmelere fayda yerine zarar verebilmektedir.Bu yönden bir Yönetim Danışmanlığı firması ile çalışacak işletme sahiplerinin ANADOLU YDD , güvencesi altındaki Yönetim danışmanlarını tercih etmesini önermekteyiz” dedi.
ŞİRKETLER YÖNETİM DANIŞMANI ÇALIŞTIRARAK ÖMÜRLERİNİ UZATABİLİRLER…
AYDD YK Başkanı Yönetim Danışmanı Ferudun Gündüz 11. Kalkınma Planın da Türkiye’deki Yönetim Danışmanları Derneklerince dile getirilen önerilerin de bir an önce yasalaşması beklentilerini dile getirerek, “Her bir şirketin nasıl ki Mali Müşaviri, Gümrük Müşaviri ve Avukatı varsa aynı şekilde profesyonel bir Yönetim Danışmanının da olması gerekir. Akredite edilen Sertifikalı Yönetim danışmanlarının belirlenecek sayıda ve ölçekte (kota dahilinde; örneğin 10 adet gibi ) şirkete hizmet vermesi belirlenmelidir.Ayrıca eğitim ve 10 yıl üzerinde aktif olarak belirli ölçekteki şirketlere Yönetim Danışmanlığı yapan kişilerin de uzmanlık alanlarına göre Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği yapabilmesine olanak sağlanmalıdır.Sektörün disipline edilmesi, uzmanlık alanlarının belirlenmesi ve Yönetim Danışmanlığı mesleğinin uygulamalarında ara ve Final Raporlarının belirli standartlara bağlanması da sağlanmalıdır.” Dedi.
Yönetim Danışmanlığı mesleğinin güçlü şekilde örgütlenmesi için neler yapılabileceği konusunda da yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten GÜNDÜZ,”ANADOLU YDD olarak İstanbul’daki YDD ve İzmir de kurulu EGE YDD gibi kardeş derneklerimizle de işbirliği içinde çalışacağımızı vurgulamak isterim “ dedi.
Toplantıda derneğe yeni katılanlardan Endüstri Mühendisi Pelin DOLUDEMİR ‘e Katılım Belgesi Başkan tarafından verildi.
Oluşturulan Üyelik, Eğitim , Proje ve Sosyal İşler Komiteleri çalışmaları hakkında yapılanlar ve yapılması gereken hususlar değerlendirildi.
Toplantıda her bir üyenin 2023 yılı ilk aylarında ; nitelikleri uygun asgari bir yeni üye getirmesini hedef olarak verirken, “ Asil Üye” dışında “Aday Üye" statüsünün de genç danışmanları dernek bünyesinde yapılacak eğitimlerle mesleğe hazırlamak konusunda yararlı olacağı belirtildi.
Endüstri Mühendisi Hatice AYDIN, mesleğin örgütlenmesi için HİBEDER ve diğer danışman derneklerin faaliyetleriyle nasıl koordinasyon kurabileceğimizi ve ayrıca odalaşmanın nasıl değerlendirildiği konularında fikirlerini sundu.Aydın, “Hedeflenecek bazı illerde Odalarla işbirliği içinde yapılacak paneller ile hem mesleğimiz hem de işletmelere sağlayacağımız faydaların anlatılması gerekmektedir.”dedi.
Zoom programı üzerinden Adana’dan on-line bağlanan Dr Obengül EJDER ; bu ay içinde Adana Sanayi Odası ile yapılacak toplantıda dernek faaliyetlerini anlatıp ; nasıl katkı sağlanabileceğini ve nasıl ortak projeler yapılabileceğini anlatmayı arzu ettiğini belirtti.
Doç. Dr Metin OCAK ise; akademik olarak Kurumsallaşma üzerine hazırladıkları Doktora tezindeki180 sorulu check-up materyalini anlattı. Bilimsel yollarla firmaların mevcut durum tespitini pratik yöntemlerle yapıp İşletmelerin Nabzını ölçüp buna göre çözümler sağlanmasını hızlı bir şekilde yapabileceklerini belirtti.
Toplantıda Ticaret ve Sanayi Odaları ve KOSGEB , ilgili İş İnsanları dernekleri ile görüşüp işbirliği olanaklarının tespit edilip; sonra da iş süreçlerine rehberlik yapılması kararlaştırıldı.
Özellikle başta AB projeleri olmak üzere yeni proje başvuruları için bir PROJE KOMİTESİ kurulması kararlaştırıldı. Bu Komitede Genel Sekreter Yeşim ERSAN’ın Başkanlığında uluslararası hukuk firması olarak da çalışan Av Cansu ANILAN ve Mentör Alper GİRGEÇ ile ortak çalışmalar yürütmesi kararlaştırıldı.
Fotoğraf çekimleri sonrası ANADOLU YDD üyeleri; yan salonda MEPİAD Derneği tarafından düzenlenen ve Sanatçı Cengiz GÜNDÜZ’ün sahne aldığı yemekli toplantıya geçti.