Mersin ve Adana sorunlarına ortak çözüm arıyor
Daha önce pandemi döneminde düzenledikleri ortak toplantılarla sorunlarını birlikte dile getirip çözüm üreten Komite Üyeleri, bu kez depremin sektör üzerinde oluşturduğu sıkıntıları aşmak adına bir araya geldi. Toplantıda Mersin ile Adana Oda başkanları da eğitimcileri yalnız bırakmadı. Mersin ve Adana’nın her konuda birlikte hareket etmesi halinde oluşacak güçlü Çukurova’nın yalnız bölge değil ülke ekonomisine önemli katkılar sunacağı vurgulanan toplantıda, eğitim sektörünün bu birlikteliğin fitilini ateşlediği dile getirildi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, 28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi Üyeleriyle birlikte ortak toplantıya katılmak adına Adana’ya gitti. İlk olarak ATO Başkanı Yücel Bayram, Meclis Başkanı İsmail Acı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aziz Kaya ile bir araya gelip bir süre sohbet edilmesi sonrasında ATO’nun yeni hizmet binası gezilip bilgi alındı. Ardından başlayan toplantıda özellikle Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında özel eğitim kurumlarının yaşadığı sıkıntılar ve bu sorunların aşılabilmesi adına ortak neler yapılabileceği ele alındı. Deprem sonrası Mersin’e 25 bin öğrenci nakli yapıldığını ve 7 bininin özel okullara ücretsiz olarak yerleştirildiği bildirilen toplantıda kontenjanların dolduğunu ve bu kapasitenin artırılabilmesi adına maddi manevi neler yapılabileceği görüşüldü. Özel eğitim kurumlarının devlete rakip olmayıp devletin yükünü hafifleten kurumlar olduğu hatırlatılarak eğitimde uygulanan KDV oranlarından özel okul teşviklerinin yeniden getirilmesine kadar birçok konuya değinildi.
Kızıltan: “El ele verirsek güçlü bir Çukurova ortaya çıkar”
Göreve geldikleri ilk günden bu yana Adana ve Mersin’in el ele verip birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladıklarını hatırlatan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, bu nedenle düzenlenen ortak toplantıyı çok önemsediğini söyledi. Bu birlikteliğin her alana yayılması gerektiğini kaydeden Kızıltan, “Adana ve Mersin el ele verirse güçlü bir Çukurova ortaya çıkar. Güçlü bir Çukurova’nın da bileğini kimse bükemez” değerlendirmesini yaptı. İki ilin çok büyük imkanlara sahip olduğunu ve bu imkanların birleştirilmesi halinde Türkiye’nin ekonomik kaderini dahi değiştirebilecek bir değere ulaşılabileceğini kaydeden Kızıltan, Adana ve Mersin Stratejik Kalkınma Planı hazırlanarak hükümete götürülmesi çağrısını yineledi. “Bu planı hazırlayıp hükümete götürerek biz bu şekilde büyümek istiyoruz. Siz de bunun finansal ve yasal altyapısını çalışın diyebilmeliyiz” ifadesini kullanan Kızıltan, bu çalışmayı bölgeye yapılacak her bir yatırımın iki ili de yakından ilgilendireceğini söyledi. Gölbaşı’ndan Pozantı’ya kadar kıraç topraklar bulunduğunu ve bu bölgenin sanayi koridoru olarak değerlendirilebileceğini dile getiren Kızıltan, ardından karayolu ve demiryolu ile güçlendirilip İskenderun’a kadar yapılacak onlarca liman ile Dubai benzeri bir ekonomik yapıya ulaşılabileceğini söyledi.
Bayram: “Tek amacımız bölgemize ve sektörlerimize hizmet”
ATO Başkanı Yücel Bayram da konuşmasında Mersin ve Adana’nın birlikte büyümesinin önemine değindi. Bölgeye çok sayıda yatırım planlandığını hatırlatan Bayram, şunları söyledi:
“Adana’ya kimya vadisi yapılıyor, Mersin’e havalimanı. Bu yatırımların nereye yapıldığının önemi yok Mersin iş dünyası da Adana iş dünyası da kullanacak. Çukurova Bölgesel Havalimanı çok tartışıldı. Ama ben her zaman bu havalimanının fiziksel olarak Adana’ya daha yakın olduğunu belirtip hangi ile yapıldığının bir önemi bulunmadığını söyleyerek kimsenin kaygılanmaması gerektiğini vurguladım. İnsanlarımızın yarısı Mersin’de, Mersin’in önemli bölümü de Adana’da çalışıyor. Artık iki şehir birlikte düşünülüp planlanmalı, birlikte kalkınmalıyız. Bizlerin tek amacı bölgemize ve sektörlerimize hizmet etmektir.”