Mavi bayrak çekilen plajlar ve Mersin’ in acınası durumu..
Yaz sezonu başlarken dünya genelinde geleneksel olarak sürdürülen mavi bayraklı plaj ödülleri 2024 sonuçları açıklandı…
İlk olarak 1985’te Fransa’ da başlatılan 1994’ ten itibaren Kuzey yarım küredeki tüm ülkeleri kapsayacak şekilde ve pek çok veri göz önünde bulundurularak 30 yıldır yapılan araştırmada 6 ülke öne çıkıyor…
İspanya, Yunanistan, Türkiye, İtalya, Fransa ve Portekiz…
2003 yılında 140 plajıyla sıralamada 7. Durumundaki Türkiye 2015’ten itibaren yaptığı büyük atakla İspanya, Yunanistan ardından 3. Sıraya yerleşmiş bulunuyor…
Bu iki rakibine bakıldığında Türkiye’ nin çok daha fazla plaja sahip olmasının önünde kendi elimizle sahillerimizi katletmemiz dışında hiçbir engel yok…
2024 itibariyle Uluslararası mavi bayraklı plaj sayısı 4252..
İlk altı ise şöyle sıralanmış:
İspanya 639,
Yunanistan 625,
Türkiye 567,
İtalya 485,
Fransa 399,
Yıllar içinde Türkiye’nin gösterdiği performans sıralamadaki yükselişiyle görülüyor.
Peki, bu yeterli mi?
Kıyı uzunluğu İspanya’ nın iki katına yaklaşan Türkiye, başta arıtma sorunu olmak üzere çevre düzenlemelerini yapabilse ve kıyı işgalleri engellense kısa zamanda lider konumuna gelebilir..
Türkiye’ yi yine de başarıyla bugünkü konuma yükselten en önemli dinamiğin kaynağı ise ilk günden beri Antalya…
2003 yılında ülke genelindeki 140 plajın 59’ u Antalya, geri kalanı Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir il sınırları içinde kalan kıyılarda yer alıyor…
O gün mavi bayraklı plajların yüzde 42’ sine ev sahipliği yapan Antalya, zaman içinde farkı açıyor..
Örneğin 2015’ te ülke genelindeki 436 mavi bayraklı plajın yaklaşık yarısı (200) Antalya’ da yer alıyor..
Bu günlerde açıklanan 2024 verilerine göre Türkiye’ deki 567 plajın 233’ ü Antalya, 112’ si Muğla, 64’ü İzmir ve 49’ u Balıkesir sınırları içinde…
323 kilometrelik sahile, sayısız koya sahip Mersin bu sıralamaların neresinde sorularını duyar gibiyim…
1994 yılında açıklanan uluslararası sıralamada, 6’ sı Antalya’ dan olmak üzere toplam 12 plajla yer alabilen Türkiye klasmanında sahipsiz Mersin’ in isminin geçmemesinin yadırganacak yanı yok..
Ama aradan 10 yıl geçmesine rağmen 2004’ teki sıralamada Türkiye tam 151 plajla yer alırken Mersin’ i soracak olursanız!..
Mersin yine yok…
2007’ de şeytanın bacağı kırılıyor…
O yıl Türkiye’ de 235 plaja mavi bayrak çekilirken, ilk kez, Mersin’ den 4 plaj belirlenen uluslararası kriterlere uygun bulunuyor..
Bozyazı Anemurion-Mamure Otellerine ait plaj, Silifke Altın Orfoz, Yeşilovacık Pinepark tatil köyü (Yeşilovacık henüz doğudan Çimento fabrikası ve batıdan nükleer santral işgaline uğramamış…)
ve Kızkalesi halk plajı…
Gelin görün ki, halka açık olan tek mavi bayrağa sahip Kızkalesi plajıyla ilgili ilginç bir gelişme yaşanıyor. Aynı yıl aranan kriterlere uygun olmadığı için Kızkalesi plajına çekilen bayrak geri alınıyor.
Yıllar içinde başta Antalya, Muğla, Balıkesir, Aydın, İzmir arayı açarken 2020 yılında 486 mavi bayraklı plaja sahip Türkiye’ de Mersin 8 plajla yer alabiliyor…
Ancak ortada oldukça çarpık bir durum var..
Susanoğlu halk plajı dışındaki 7’ si fiili olarak halka kapalı ve otellere ait plajlar…
Aynı yıl Antalya kent içindeki 2,5-3 km uzunluğa sahip Konyaaltı’ nda önemli kısmı Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmet verilen halka açık 12 plaj hizmet vermekteydi…
Son açıklanan 2024 verileriyle bitireyim makaleyi:
567 mavi bayraklı plajın 11’ i Mersin’ de ve bunların sadece 4’ ü (Kızkalesi halk plajı 1 ve 2, Susanoğlu ve Kocahasanlı) halka açık plajlar…
2003 yılında Antalya Konyaaltı plajlarını kapsayan proje çalışmasından yola çıkarak Mersin Mezitli’ nin Konyaaltı’ ndan üstünlüklerini, iyi bir belediyecilikle kısa zamanda Mersin bir yana ülkenin turizm odaklı cazibe merkezlerinden biri olmasının önündeki tehdit ve fırsatları ele almıştım.
O makaleyi yeniden yayınlayarak, betondan beslenen rantiye semirirken kentin neler kaybettiğini görmekte yarar olduğuna inanıyorum..
Ekim 2003’ te kaleme aldığım “Mezitli Konyaaltı olabilir mi?” başlıklı analiz sonraki makale konusu olsun…
Abdullah Ayan