Yıllık 9 Milyon Yolcu Kapasitesi ile Çukurova Havalanı Yarın Açılıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin gökyüzüne açılan 58.kapısı Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Yarın, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açacağımız ülkemizin 58. havalimanı olan Çukurova Uluslararası Havalimanı ile ülkemizin havacılık alanındaki en önemli projelerinden birini daha başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz.” dedi. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nı inşa ederken eş zamanlı olarak bağlantı yolları çalışmalarını da başlattıklarının altını çizen Bakan Uraloğlu, “Havalimanımızın karayolu bağlantısını sağlayan yolumuzu 15,9 kilometre uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamladık. Havalimanımıza hem D-400 devlet yolundan hem de otoyoldan ulaşım sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Yolu Hattı ile entegre olacak demiryolu bağlantısı üzerinde ise çalışmaları yoğunlaştırdıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Hattımızı 2026 yılında hizmete açmayı hedefliyoruz. Demiryolu bağlantımız tamamlandığında hem Adana’dan hem de Mersin’den trene binen vatandaşlarımız Çukurova Uluslararası Havalimanı’na yaklaşık 23 dakikada hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilecek” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adana ve Mersin basını ile Çukurova Havaalanında basın toplantısı yaptı. Toplantıya Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve milletvekilleri katıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Türkiye’nin 58. havalimanı olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın resmi açılışını yarın yapacaklarını bildirerek, “Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasında bulunan ülkemiz; 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde muhteşem bir lokasyona sahiptir.” dedi. Türkiye’nin eşsiz konumunun 2002 yılından itibaren yürütülen ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle, dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, “Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak, hedefiyle hareket ederek ülkemizi; dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük.” diye konuştu.
“Hava Yolu ile Seyahat Eden Yolcu Sayımız 129 Milyon 738 Bin 772’ye Ulaştı”
Bakan Uraloğlu, 2002’den bu yana aktif havalimanı sayısını yarın açılacak olan Çukurova Uluslararası Havalimanıyla birlikte 26’dan 58’e çıkardıklarını belirterek, 2053 hedefleri kapsamında da aktif havalimanı sayısını 61’e çıkaracaklarının altını çizdi. Uraloğlu, “Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağımıza 286 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 346 noktaya ulaştırdık. 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34.5 milyon olan yolcu sayımızı da 2023 yılında 214 milyonun üstüne taşıdık.2024 yılı istatistiklerini incelediğimizde bu yıl yolcu sayısının daha da artacağını 230 milyon üstünde yolcu taşıyacağımızı öngörüyoruz. Bu yıl Temmuz sonu itibariyle;
hava yolu ile seyahat eden yolcu sayımız 129 milyon 738 bin 772’ye ulaştı. Bu sayı geçen yıl aynı dönemde yaklaşık 118 milyondu.” ifadelerini kullandı. İstanbul Havalimanı’nın Temmuz ayında da Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak yıllardır sahip olduğu birinciliği sürdürdüğünün altını çizen Uraloğlu, “3 Ağustos’ta da Antalya Havalimanı’mızda iç ve dış hatlarda toplam 223 bin 217 yolcu ve bin 217 uçağa hizmet vererek, rekor kırdı.” şeklinde konuştu.
“Çukurova Bölgesinin Yöresel Kültürünü Yansıtan Mimari Dokunuşlarla Muhteşem Bir Eser”
Bakan Uraloğlu, havayolu sektörünün gücüne güç katacak Çukurova Uluslararası Havalimanı ile sivil havacılık sektörünün gelişimi adına yeni bir imza daha attıklarını vurgulayarak, “Ağaç formunda tasarlanan hava kontrol kulesi, Çukurova’nın narenciyesinden esinlenen turuncu rengi ve bölgenin simgesi pamuk motifleri ile süslü, Çukurova Bölgesinin yöresel kültürünü de yansıtan mimari dokunuşlarla bölgeye yakışan muhteşem bir eser oldu.” diye konuştu.
Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın Altyapı İnşaatı Öz Kaynaklarla Bitirildi
Açılışı için bölge insanını daha fazla bekletmemek adına altyapı inşaatını öz kaynaklarla hızlıca bitirdiklerinin altını çizen Uraloğlu, “CAT-II standardında 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre gövde genişliği ile ana pistimizi inşa ettik. Pistimiz bu durumuyla en geniş gövdeli yolcu uçaklarının dahi iniş ve kalkışına imkân sağlayacak. Yine altyapı projesi kapsamında; 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliği ile acil durumlar için de uygun olan yardımcı pisti, 2 adet yüksek sürat taksiyolu, 48 uçak kapasiteli yaklaşık 279 bin metrekare apronu, 21 uçak kapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare genel havacılık apronu, 2 adet yer hizmetleri araç park yeri, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolu gibi imalatları da tamamladık.” dedi.
“25 Yıl İçerisinde de 297 Milyon 100 Bin Avro Kira Bedeli”
Uraloğlu, 3 etap olarak yapımı projelendirilen havalimanının tüm etapların toplam sabit yatırım bedelinin yaklaşık 244 milyon 515 bin Avro olduğunu söyleyerek, “244,5 milyon Avro yatırımla hayata geçen havalimanımızdan 25 yıl içerisinde de 297 milyon 100 bin Avro kira bedeli elde edeceğiz.” diye konuştu.
Yıllık 9 Milyon Yolcu Kapasitesi
Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesi ,110 bin metrekare terminal alanı ve 3 bin 500 metre uzunluğa ve 60 metre genişliğine sahip ana pisti ile bölgenin tüm havayolu ihtiyacını karşılayacak havalimanının, “Başta Mersin ve Adana ile Osmaniye ve Niğde'ye de olan yakınlığıyla bu şehirlerde yaşayan 5 milyonun üstündeki vatandaşımıza hizmet edecek, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan en önemli kapılarından biri olacaktır.” dedi.
Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın bölgesel olması niteliğiyle de havacılık alanındaki en önemli altyapı yatırımlarından biri olduğunu belirten Uraloğlu, “Çukurova Bölgesinin gelişimine büyük katkı sağlayacak ve bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak. Bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına da katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
“Bölgedeki İşletmelerin Uluslararası Arenada Rekabet Gücünü Artacak”
Uraloğlu, bölgedeki işletmelerin Havayoluyla daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşımasını, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştıracağını belirterek, “Bu da bölgedeki işletmelerin daha geniş pazarlara açılmasını ve ihracat potansiyellerini artırmasını sağlayacak uluslararası arenada rekabet gücünü arttıracaktır. Özellikle tarım faaliyetlerinin gelişmişliğiyle bilinen Çukurova Bölgemizin artık ürettiği tarım ürünleri gibi hızlı bozulan ve zamanında teslimat gerektiren malların taşınmasında hava yoluyla lojistik avantajlar sağlayacaktır. Bu da üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi anlamına gelmektedir.” dedi.
“Sanayi ve Ticaret Bölgelerinden Gelen İhracat Ürünlerinin Karayolu ve Demiryolu ile Havalimanına Ulaşımı Sağlanacak”
Bağlantı yollarının önemine de değinen Bakan Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nı inşa ederken eş zamanlı olarak havalimanının bağlantı yolları çalışmalarını da başlattıklarını anımsatarak, “Havalimanımıza hem D-400 devlet yolundan hem de otoyoldan ulaşım sağlanacaktır. Havalimanı bağlantı yolları ile yolcu taşımacılığının yanı sıra; Mersin Limanı, Mersin ve Adana Organize Sanayileri, İskenderun Körfezi Sanayi Tesisleri, Yumurtalık Serbest Bölgesi gibi sanayi ve ticaret bölgelerinden gelen ihracat ürünlerinin karayolu ve demiryolu ile havalimanına ulaşımını da sağlayacağız.” diye konuştu.
“Toplam 578 Milyon Lira Tasarruf Edeceğiz”
Uraloğlu, havalimanının karayolu bağlantısını sağlayan yolu 15,9 km uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamladıklarını belirterek, “Bu projemiz kapsamında toplam 348 metre uzunluğunda 8 köprü ve 127 metre uzunluğunda farklı seviyeli kavşak inşa ettik. Yolumuz sayesinde zamandan 494 milyon lira, akaryakıttan 84 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 578 milyon lira tasarruf edeceğiz. Karbon salınımını ise yılda 10 bin 168 ton azaltmış olacağız.” şeklinde konuştu.
“Adana ve Mersin’den Trenle Çukurova Havalimanı’na 23 dakikada Ulaşılacak”
Uraloğlu, yapımı devam etmekte olan Mersin – Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Yolu Hattı’yla entegre olacak demiryolu bağlantısı üzerinde ise çalışmaları yoğunlaştırdıklarını vurgulayarak, “Tüm inşa çalışmalarımızı da 2026 yılı içerisinde tamamlamayı ve hattımızı hizmete açmayı hedefliyoruz. Demiryolu bağlantımız tamamlandığında hem Adana’dan hem de Mersin’den trene binen vatandaşlarımız Çukurova Havalimanı’na yaklaşık 23 dakikada hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilecek.” dedi.
“Adana Şakirpaşa Havalimanı Kapatılmayacak”
Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı hakkındaki yorumlara da yanıt veren Bakan Uraloğlu, “Defalarca söyledik ama yine tekrar edelim Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılmayacak. Burada gözden kaçırılmaması gereken nokta şu; bizler havalimanımızı, hâkim rüzgâr yönü açısından uygun olup olmadığına, arazinin türüne, zemin ve yeraltı suyu durumuna, şehir merkezlerine uzaklık ve ulaşım imkânları gibi birçok yönden değerlendirerek bulunduğu yere inşa ettik. Bakanlık olarak yaptığımız etüt ve fizibilite çalışmalarıyla projelerimizi coğrafyanın emrettiği ve mühendisliğin de müsaade ettiği imkanlar doğrultusunda hayata geçiriyoruz. Oraya yakın oldu buraya uzak kaldı diyerek şehirlerimizi ayrıştırmak manasız… Tam tersine iki şehri yeni bir ortak paydada bir araya getirmesiyle birleştirici bir proje…” diye konuştu. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın bölgenin havalimanı olduğunu vurgulayan Uraloğlu, uluslararası bir havalimanı olarak Adana, Mersin, Osmaniye, Niğde başta olmak üzere tüm bölgeye hizmet edeceğinin altını çizdi.
Kalkınma Yolu Projesi Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın Önemini Artıracak
Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın Bakanlığın üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüğü Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi hayata geçtiğinde öneminin bir kat daha artacağını söyleyerek, “Bildiğiniz üzere bu projeyle Basra Körfezinde inşa edilmekte olan FAV Limanı'ndan başlayıp ülkemizde Şırnak Ovaköy'e, oradan da Ege Denizi'ne, Karadeniz'e ve Akdeniz'e açılacak olan çok önemli bir ticaret koridorunu hayata geçiriyoruz. FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacağız.” diye konuştu.
Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak'a gelecek yükleri Avrupa'ya ulaştıracak projenin geniş bir coğrafyaya fayda sağlayacağını öngördüklerini söyleyen Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu proje hayata geçtiğinde Çukurova Bölgesi Kalkınma Yolu’nun ülkemizdeki ilk duraklarından biri olacak ve bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına büyük katkıları olacak. Bu noktada Çukurova Uluslararası Havalimanı da hem bölgemizin hem de ülkemizin havacılık alanında uluslararası bir aktarma merkezi olması adına önemli bir yatırım oldu. Havalimanımız ile birlikte ülkemizin geleceğe açılan kanatları daha da büyümüştür. Bu düşüncelerle programımıza katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Çukurova Uluslararası Havalimanı inşa çalışmalarını başarıyla tamamlayan en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm yüklenici firma ve Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum.”
Bakan Uraloğlu, konuşmasının ardından havaalanında kısa bir gezinti gerçekleştirdi ve daha sonra basın mensuplarıyla birlikte sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Uraloğlu burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
HAVALİMANI ÖZELLİKLERİ
Yılda 9 milyon yolcu kapasiteli Çukurova Uluslararası Havalimanı Kapsamında;
Yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alanlı Terminal Binası,
8 Adet hareketli köprü,
3 bin 500 metre uzunluğunda pist,
60 metre gövde genişliği
3500 m uzunluğunda Emergency (Yedek) Pist,
48 uçak kapasiteli yaklaşık 279 bin metrekare Apronu,
21 uçak kapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare Genel Havacılık Apronu, bulunmaktadır.
Başta Mersin ve Adana ile Osmaniye ve Niğde'ye de olan yakınlığıyla bu şehirlerde yaşayan 5 milyonun üstündeki vatandaşımıza hizmet edecek ve Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan en önemli kapılarından biri olacaktır.
KARAYOLU BAĞLANTISI
Çukurova Bölgesel Havalimanı Bağlantı Yolu, 15,9 km uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa edilmiş, toplam 258 m uzunluğunda 6 adet tek köprü, 90 m uzunluğunda 2 adet çift köprü ve 127 m uzunluğunda 1 adet farklı seviyeli kavşak imalatı yapılmıştır.
Projenin tamamlanmasıyla birlikte yolcu taşımacılığının yanı sıra, Mersin Limanı ve Mersin Organize Sanayi Bölgesi ile bölgede bulunan sanayi tesislerinden ve Adana Organize Sanayi Bölgesi ve sanayi tesislerinden ihracata yönelik ürünlerin karayolu ve demiryolu hattı ile havalimanına ulaşımı sağlanacaktır.
Projede söz konusu kesimin tamamlanmasıyla; zamandan 494 milyon TL, akaryakıttan 84 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 578 milyon TL tasarruf edilecek, karbon salınımı yılda 10.168 ton azaltılacaktır.
ADANA
•Devlet Yolu üzerinden: Adana (Seyhan) Valiliğinden güney yönünde ilerleyerek, Mersin yönünde D-400 Devlet Yolu’nu takiben Yenice Girişinde bulunan köprülü kavşaktan ayrılıp Çukurova Havalimanına 31,5 Km’de,
•Otoyol üzerinden: Alparslan Türkeş Bulvarını kuzey yönünde takip ederek Türkmenbaşı Otoyol Kavşağı’ndan Mersin istikametinde ilerleyip Yenice Pozantı Otoyol kavşağından ayrılarak otoyol üzerinden 52,6 Km’de Çukurova Havalimanına ulaşım sağlanmaktadır.
MERSİN
•Devlet Yolu üzerinden: Mersin (Akdeniz) Şehir Merkezinden Adana istikametine D-400 Devlet Yolu’nu takip ederek Çukurova Havalimanına 48,5 Km’de,
•Otoyol üzerinden: Gözne Otoyol Kavşağı’ndan Adana istikametinde otoyol güzergahını takip ederek Yenice Pozantı Otoyol kavşağından ayrılıp Çukurova Havalimanına 66 Km’de ulaşım sağlanmaktadır.
DEMİRYOLU BAĞLANTISI
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi ile Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep illerine güvenli, hızlı, konforlu yolcu taşımacılığı ve yük taşımacılığı planlanmış olup mevcutta 361 km olan mesafe, projenin tamamlanması ile 312,5 km’ye ve 6 saat 30 dakika süren seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecektir. Hızlı tren projesi tamamlandığında saatte 200 km hıza ulaşabilecek trenlerle Mersin-Adana arası seyahat süresi 35 dakikaya düşecektir. Ayrıca bu proje sayesinde yılda 3,1 milyon yolcu ve 37,1 milyon ton yük taşınması planlanmakta, bölgede demiryolu ile liman bağlantılarıyla birlikte ihracat potansiyelinin artırılması hedeflenmektedir. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesinin Mersin-Adana kesiminde 4 hat bulunmakta olup yolcu ve yük taşıması planlanmaktadır ve bu kesimde Çukurova Bölgesel Havalimanına demiryolu bağlantısı 2 hat ile sağlanacaktır.
Çukurova Bölgesel Havalimanı Demiryolu Bağlantısı Mersin-Yenice arasında inşa edilmekte olup hattın uzunluğu 10.5 km’dir. Bu bağlantı yolunda 1860 metre uzunluğunda viyadük inşaatı tamamlanmıştır. Demiryolu bağlantısının Mersin-Adana kesiminde bulunan inşaat faaliyetlerinin tamamlanması ile birlikte 2026 yılı içerisinde hizmete açılması planlanmaktadır. Havalimanına demiryolu bağlantısı tamamlandığında Adana’dan trene binen vatandaşlarımız Çukurova Havalimanı’na 23 dakikada, Mersin'den trene binen vatandaşlarımız Çukurova Havalimanı'na 23 dakikada, hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabileceklerdir.
SANAYİ MERKEZLERİ VE LİMAN BAĞLANTILARI
Çukurova Bölgesi ve İskenderun Körfezi Sanayi Tesisleri, Yumurtalık Serbest Bölgesi Sanayi Merkezleri ve Limanları İltisak Hattı Bağlantısı projesi ile sanayi merkezleri ve limanlara demiryolu iltisak hattı bağlantısı sağlanarak 30 kilometrelik güzergahta yıllık 2,1 milyon ton taşınması öngörülüyor.
Erzin’de bulunan mevcut istasyondan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, Yukarıburnaz, Osmaniye OSB ve Erzin Limanı’na bağlanacak iltisak hatları ile Çukurova’da ihracat potansiyeli artacak.