Başkan Yıldız 'Mersin’e Bir Husumet Mi Var?'

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Balıkesir’de turizme zarar verdikleri için Mersin kıyılarına taşınmak istenen 34 balık çiftliğinin, denizlerde 680 bin kişinin foseptik atığına eş değer bir kirlilik yaratacağına dikkat çekti. Yıldız, balık çiftliklerine karşı kamuoyuna duyarlık çağrısı yaptı. Mersin’in ekolojik bir saldırı altında olduğuna değinen ve “Mersin’e bir husumet mi var” diye soran Yıldız, “Mersin halkımızın hassasiyetle davranması gerektiğini, gözlerini açık tutmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, Balıkesir kıyılarından sökülen balık çiftliklerinin Mersin kıyılarına getirilmesine tepki gösterdi.

Aydıncık kıyılarında kurulmak istenen 34 balık çiftliğinin, 680 bin insanın foseptiğine eşdeğer bir kirlilik yaratacağını ifade eden Yıldız, “Bu ülkede aslında bazı konularda yasal problem yok. Mesela çiftliklerin kurulması konusunda ve bunların nasıl ruhsatlandırılacağına ilişkin bir problem yok. Bizdeki problem şu. Kurumları o kadar çok siyasallaştırdık ki kurumlar bir hukukla yönetildiğini unuttular. Yani siz eğitim kurumunu, sağlık kurumunu, ruhsat kurumunu bu kadar çok siyasallaştırırsanız, bu kadar çok siyasetin içine sokarsanız bir müddet sonra o kurumların kendisi bir hukuk dairesi çerçevesi içerisinde davranmak zorunda olduklarını unutuyorlar. Bir siyaset kurumunun çerçevesinde davranmak zorunda olduklarını zannediyorlar. Dolayısıyla bu balık çiftlikleri meselesi böyle bir şey. Dünyanın her yerinde var bu çiftliklerden. Bu ülkelerde böyle bir kirliliğe kesinlikle sebebiyet vermiyor. Ama biz bunu kanunda yazan şekilde ruhsatlandırmadığımız için, bunlara da göz yumduğumuz için, bu kurumları da siyasallaştırdığımız için bunlar bizim karşımıza bir problem olarak çıkmaya devam ediyor” dedi.

“DANA ADASININ DİBİNE BALIK ÇİFTLİĞİ KOYUYORUZ”

Balık çiftliklerinin kurulacağı alanlardan birini de Dana adası açıkları olduğunu, bölgenin tarihi ve doğal sit alanı olduğunu ifade eden Yıldız, “Normalde başka bölgede olsa gemiler belli hızın üzerine çıkamazlar. Ama gelip Dana adasının burnunun dibine balık çiftliği koyuyoruz. Tekrar söylüyorum. Bu balık çiftliklerinin tamamı realize olursa Mersin'de yaşayan insanın ürettiği foseptik kadar foseptik üretecekler.  Bu kent bitirildi, deniz kirliliği açısından yaşanmaz bir şey olacak” dedi.

“İŞLETMELERİN RUHSATI YOK”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin Ekim Ayı toplantısında, Toroslar ile Akdeniz ilçeleri sınırında, yerleşim alanlarıyla iç içe faaliyet yürüten ve mahalle halkının yaşamını olumsuz etkileyen atık plastik yakma fabrikaları gündeme geldi.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız “Belediye meclisi üyesiyken defalarca basın açıklaması yaptığım yerdir Birlik Sitesi. Orada hem fabrika yapılmasına izin verilmiş hem konutlara izin verilmiş. Yüzlerce konutla işletmeler iç içe girmiş. Aslında işletmelere verilen ruhsatlar ikinci sınıf gayrisıhhi müessese ruhsatı. Dolayısıyla oradaki işletmelerin çoğunun usulen orada olmaması gerekiyor. Ruhsatları yok” dedi.

“16 FABRİKA İÇİN MÜHÜRLEME KARARI VAR”

 Toroslar Belediyesi olarak bu alana dair çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Yıldız, “Tüm firmalarla görüştük. Ben sizin işletmelerinizi mühürleyeceğim dedim. Şu anda orada 16 fabrika mühürlenmeye hazır. Fakat 30 yıldır çözülemeyen bir sınır meselesi vardı. O meseleyi 30 günde çözdük. Sınırları çizdik, artık ilçelerimizin sınırları net. O alanda Akdeniz Belediyesi sınırları içinde kaldı. Fakat, yeni sınırların tespit edildiğine dair mülkü amirin imza atması gerekiyor bu işe. İmza atmadığı için işlem yapamıyoruz. Ben şimdi buradan bütün yurttaşlarımıza sesleniyorum. Bugün gider gitmez ilk işim şu olacak. Bu sınır ihlaliyle ilgili sıkıntı giderildi ama bürokratlar tarafından imzalanması beklenirken yetki hâlâ bizdeyse ben yarın bütün fabrikaları mühürlettireceğim. O fabrika sahipleri de orada olmamaları gerektiğini biliyor. Bizim buna hâlâ yetkimiz varsa biz mühürleteceğiz. Değilse bütün evrakları Akdeniz Belediyesine göndereceğiz, Akdeniz Belediyesi mühürlemeyi yapsın. Oradaki vatandaş haklı. İnsanlar yoğun şekilde kanser oluyorlar, nefes alamıyorlar. O mahallenin kurtarılması lazım. Belli bir aşamaya geldik. İşletmeleri kaldıracağız demiştik, kaldırmaya başlıyoruz, o işletmeler de bunu biliyorlar” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’E BİR HUSUMET Mİ VAR?”

Mersin’in son yıllarda ekolojik saldırılar ile karşı karşıya olduğuna işaret eden Başkan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim bu ekolojik saldırılara ilişkin tabii ki söylenecek çok sözümüz var. Onlara karşı direneceğiz, durduracağız, durdurmak için elimizden geleni yapacağız ama Mersin'e karşı da bu husumetin özellikle bunların hepsi Ankara merkezli verilen ruhsatlar olduğu için söylüyorum. Bu balık çiftlikleri de taş ocakları da madenler de, dere yataklarına ilişkin olanlar da var. Bunların tamamı belediyenin uhdesinin dışında verilmiş ruhsatlar ve verilmeye devam ediliyor. Ormanları katlediyor bu durum. Yolları katlediyor, yaşamı katlediyor. Yani büyükşehir belediyesi mesela benim de köyüm olan köye her sene neredeyse yol yapıyor.  Ama her gün orada 60 tonluk kamyonlar ki taşıma kapasitesi 26 ton olmasına rağmen göz yumuluyor buna, bir biçimde her gün 60 tonluk kamyonlar yüzlerce kez o yollardan geçtiği için maalesef bizim yollarımız bozuluyor, ekolojimizle birlikte. Bu konularda ben tüm Mersin halkımızın hassasiyetle davranması gerektiğini, gözlerini açık tutmaları gerektiğini istiyorum ve diliyorum.”