Yolcu taşımacılığında elektronik takip denetim sistemi 1 Kasımda başlıyor
Ulaştırma Elektronik Takip Denetim Sistemi Bilgilendirme Toplantısı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses, Yolcu ve Eşya Daire Başkanı Kerim Cicioğlu, Ulaştırma V. Bölge Müdürü Ecvet Doğan, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani, Meclis Üyeleri Mustafa Özdamar ve Sinan Koçun yanı sıra Mersin, Adana, Hatay, Karaman ve Niğdede faaliyet gösteren firmalar, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile adlarına A1, A2, B1, B2, D1 ve D2 Yetki Belgesi düzenlenen gerçek ve tüzel kişilerin Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 40. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına U-ETDSye uyma zorunluluğu hükme bağlandı. Buna göre karayolları yolcu taşımacılığında her bir yolcu bilgisi sisteme kaydedilecek. Yük taşımacılığında ise sistem 2019 yılı sonunda devreye alınacak. Yeni sistemle hangi güzergahta ne kadar yük ve yolcu transferi sağlanıyor, hangi çeşit yükler taşınıyor, ağırlıklı hangi yollar kullanılıyor gibi konularda eş zamanlı veriler elde edilebilecek. Bu uygulama bir taraftan veri analizi yapılmasına imkan tanırken diğer taraftan karayolu yatırımlarında doğru planlama yapılmasına da zemin hazırlayacak.
Konuyla ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses, Türkiye genelindeki 9uncu toplantıyı Mersinde düzenlediklerini bildirdi. Sektör temsilcilerinin taleplerini de dinlemek adına bilgilendirme toplantılarını önemsediklerini vurgulayan Gürses, Toplantılara başladığımızda çok farklı bir noktadaydık, bugün ise bambaşka bir noktadayız. Hem öğreniyor hem de öğretiyoruz. Bu nedenle sizlerin görüşleri bizler için çok değerli ifadelerini kullandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 5. Bölge Müdürü Ecvet Doğan ise Bu sistem ile gerek yolcu takibi yapılabilecek gerekse yük araçları yola çıktıkları noktadan varış noktasına kadar izlenebilecek. Yeni sistemle karayolları disiplin altına alınıp güvenlik açıkları kapanacak. Bu şekilde verilere eş zamanlı ve doğru olarak ulaşılabilecek dedi.
Cicioğlu: Dünyada olmayan bir sistemi hayata geçiriyoruz Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu ve Eşya Daire Başkanı Kerim Cicioğlu ise sistemin detaylarına değindi. Konuşmasında 2003 yılında çıkan Karayolları Taşıma Kanununu ülke açısından taşımacılıkta bir devrim olarak değerlendiren Cicioğlu, şunları söyledi: 2004 yılında ise ilk Karayolları Taşıma Yönetmeliğimiz çıktı. Bu yönetmelikle Türkiyeʹdeki taşımacıların yüzde 95ʹini kayıt altına aldık. Bu, çalışmaların ilk fazıydı. (U-ETDS) ise ikinci faz olarak değerlendirilebilir. Bu sistemle Türkiyede kim neyi nereden nereye ve nasıl taşıyor bunu görmek istiyoruz. Bu çalışmanın bir ayağı da ulusal güvenliktir. Çünkü kolay bir coğrafi yapımız yok. Her yolcunun kayıt altına alınması devletimizin güvenlik anlamında tedbir alması demektir. Bu verileri değerlendirip hatların yoğunluğuna göre yeni yatırım planlamaları yapılabileceğini de kaydeden Cicioğlu, Bu sayede Türkiyede dünyada olmayan bir sistemi hayata geçirmiş olacağız. Bu da bizim için ayrı bir övünç kaynağı olacaktır dedi.
Uygulama öne çekildi Yönetmelikte yolcu taşımacılığı ile ilgili bölümün uygulamasının ise öne çekildiğini dile getiren Cicioğlu, Daha önce 31 Aralık 2019da yürürlüğe girecek olan zorunluluk ilk kez öne çekilerek 1 Kasım 2018e alındı. Bu nedenle hepimiz hızlı şekilde adapte olmalıyız değerlendirmesini yaptı. Sistemde verilen bilgilerin doğruluğunun çok sık kontrol edileceğini de anlatan Cicoğlu, bu doğrultuda ödül ve ceza sisteminin devreye alınacağını vurguladı. Firmaların yaptığı hatalı bildirimlerde uyarı verileceğine değinen Cicioğlu, doğru bilgilendirme yapan firmaların ise uyarılarının silinerek ödüllendirileceğini ifade etti. Toplantı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Uzmanı Dursun Savaş ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığından Ahmet Yalçının sistemin uygulanmasına dair verdiği teknik bilgilerin ardından soruların cevaplanmasıyla sona erdi.