Müzik Festivali’nden Anlamlı Tema 'DAYANIŞMA, İYİLEŞME, AYDINLANMA'
Dünyada Mersin’in tanıtımına katkı sunan en önemli kültür sanat etkinliklerinden biri olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali hakkında konuşan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Nuran Kurtuluş, “Geçirdiğimiz olağanüstü deprem felaketi dolayısıyla toplum olarak ihtiyacımız olan toparlanma gücünün kaynaklarını ararken karşımıza sanatın, özellikle de müziğin çıktığını açık bir şekilde görüyoruz. Bu sorumluluk bilinci ile festivalimiz ‘dayanışma, iyileşme, aydınlanma’ temalarının ışığında kurgulandı” dedi.
FESTİVALDEN CUMHURİYETİN 100. YILINA VURGU
Doğada Müzik konseptiyle iyileşme başlıklı bir doğa buluşması planlandığını dile getiren Nuran Kurtuluş, “Sanatseverler, Cumhuriyetimizin 100. yılında müzik kültürümüzü oluşturan ve şehrimizin değerleriyle beslenen bestecilerimizin eserlerini de festival bünyesinde duyma fırsatını yakalayacak. Konserlerde Avrupa’da 19. yüzyıldaki aydınlanma etkisi ve Cumhuriyetimizin eşsiz aydınlanma yansımalarına şahitlik edeceğiz. Öte yandan tarih ve kültürümüzün evrensel nitelikteki var oluşunu da gururla izleyeceğiz. Böylece iyileşme hissi, aydınlanmanın farkındalığı ile daha sağlam bir biçimde oluşacak” ifadelerini kullandı. Zorlu süreçlerde millet olarak ayağa bir arada ve diri olarak kalkılması gerekliliğine dikkat çeken Kurtuluş, “Bizler bu bilinçle hareket ederek yolumuza devam ediyoruz. Bu yolda özellikle Mersin Valimiz Sayın Ali Hamza Pehlivan başta olmak üzere, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, odalarımız, özel kurum, kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve bizimle beraber sanatsal anlamda hareket etmeyi kabul eden istisnasız herkes aydınlanma, iyileşme ve dayanışma kavramıyla festivalimizi anlamlandırmışlardır. Yanımızda olan herkese teşekkür eder, tüm sanatseverlerin keyifli bir festival geçirmelerini temenni ederiz” diye konuştu.
FESTİVAL LUCIENNE RENAUD VARY KONSERİ İLE BAŞLAYACAK
Program içeriği hakkında da bilgi veren Nuran Kurtuluş, “2017 yılında çıkardığı Voice of the trumpet adlı ilk albümünün ardından otoriteler tarafından ‘Trompetiyle sansasyonel bir etki yaratan genç yıldız’ olarak tanımlanan 24 yaşındaki Warner Classic sanatçısı Lucienne Renaud Vary de festivalimizde olacak. Vary, 2019 BBC Orkestrasıyla doldurduğu ikinci albümüyle de zirveye çıkmayı başarmıştı. Başkent Üniversitesi çatısı altındaki Orkestra Akademik Başkent bünyesinde çalışmalarını sürdüren Lucienne Renaud Vary’ye Başkent Quartet eşlik edecek. Dünyaca ünlü genç yıldız, Piazzola’dan Dvorak’a uzanan geniş yelpazeli repertuarıyla 22 Eylül 2023 tarihinde saat 20:00’da Mersin Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle bir araya gelecek” dedi.
CUMHURİYETİMİZİN 100.YILINA ÖZEL BİR ÇİFT SÖZ
Kurtuluş, “Anadolu Rönesans’ı diye tanımlayabileceğimiz Cumhuriyet Dönemi Kültür ve Sanat Yenilikleri bünyesinde Türkçe sözlü müzik alanında oldukça önemli eserler ortaya çıkarmış bestecilerimizden oluşturulan ‘Cumhuriyetimizin 100. yılına özel Bir Çift Söz’ seçkisi 23 Eylül 2023 tarihinde saat 16:00’da Mersin Üniversitesi Nevit Kodallı Salonu’nda gerçekleşecek. Cumhuriyete saygı duruşu niteliğindeki bu konserde, geçtiğimiz günlerde 43. operasını bitiren Selman Ada’nın Nazım Hikmet’in dizeleri üzerine soprano ve piyano için yazmış olduğu 5 Canzoni adlı eserinin dünya prömiyeri gerçekleşirken, Dilruba Bilgi (Soprano), Caner Akgün (Bariton) ve Gökhan Aybulus (Piyano) aydınlanmanın en büyük göstergesi olan ses ile ifade biçiminin örneklerini sunacak” şeklinde konuştu.
SOYOUNG YOON İLE TOLGA ATALAY ÜN AYNI SAHNEDE
The Guardian’ın ‘teknik mükemmelik’ diye nitelediği, Yehudi Menuhin ve Henryk Wieniawski yarışmalarının birincisi, çağın önde gelen keman virtüözlerinden Soyoung Yoon ve genç kuşağın en önemli şeflerinden Tolga Atalay Ün 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde aynı sahneyi paylaşacak. Sanatseverlerin bu konseri merakla beklediğine dikkat çeken Kurtuluş, “Etkinliğimiz 23 Eylül 2023 saat 20:00’da Mersin Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Konserde Ulvi Cemal Erkin’in Yaylı Çalgılar için Sinfonietta adlı eseri de yorumlanacak. 17 Şubat 1967 yılında Gotthold Ephraim Lessing yönetiminde ilk defa Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilen eser, 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin ‘aydınlanma’ temasına vurgu niteliği taşıyor” dedi.
ÇOCUKLAR İÇİN ATÖLYELER DE OLACAK
Festivalin kapanış gününde Etnomüzikolog Arzu Haksun ile Vurmalı Çalgılar Sanatçısı Emre Günay’ın çocuklar ve yetişkinler için şifa atölyeleri hazırladıklarını ifade eden Kurtuluş, “Arzu Haksun ve Emre Günay şüphesiz bizlere unutulmaz bir tecrübe yaşatacaklar. Çocuklar için Ritim Atölyesi ve Ses’in Beden Üzerindeki Yolculuğu 24 Eylül günü Mezitli Mutlu Yaşam Köyü’nde olacak. Atölyelerle birlikte, O Da Tekfen projesi nefesli enstrümanlardan oluşan beşli topluluğuyla ‘dayanışma’ başlığı altında Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne destek olmuş ve iyileşmeye katkı sağlamıştır. Her biri Tekfen Filarmoni Orkestrası üyesi olan sanatçılar, İlhan Baran, Paul Taffanel ve August Klughardt’ın eserlerini bizlere sunacak. Sanatseverler, 24 Eylül 2023 tarihinde saat 17:00’da Mezitli Mutlu Yaşam Köyü’nde izleyebilir” şeklinde konuştu.
FESTİVAL HÜKÜMSÜZ CAZ PROJESİ İLE SONA ERECEK
Mersin Uluslararası Müzik Festivali olarak doğaya saygılı, küresel ısınma ve kaynakların yanlış kullanılması süreçlerinin farkındalığı ile hareket ettiklerine işaret eden Kurtuluş, “Birlikte yaşayabilme kültürünün gelişmesine de hassasiyet gösteriyor, çağdaş ve daha yaşanabilir bir toplum için müziğin iyileştirici ve öğretici gücüne yürekten inanıyoruz. Bu bağlamda da kadın mahkumlara cezaevlerinde ulaşmak ve onların yaşamına bir umut olmak için yeşeren ‘Hükümsüz Caz’ projesi ile festivalimizi noktalayacağız. Bu eşsiz geceye şahitlik etmek isteyen tüm sanatseverleri 24 Eylül 2023 tarihinde saat 20:00’da Mezitli Mutlu Yaşam Köyü’ne bekliyoruz” dedi.