Özdemir ' Mersin olarak Yumuktepe’yi daha fazla sahiplenmeli ve bu konuya kilitlenmeliyiz.'

Mersin Arkeoloji müzesinde gerçekleşen Mersin XXIX. Mersin Arkeoloji Günleri programına Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Mersin Büyükşehir Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Koordinatörü Bengü İspir Özdülger, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vekili Mustafa Özdamar. Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili, Yücelen Grup Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Yücelen, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı R. Kaya Tepe İçel Sanat Külübü Başkanı Fatih Alkar, ARBEL A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, ALDO Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan, İçel Sanat Külübü Kurucu Başkanı Semihi Vural, Fazıl Tütüner, belediye temsilcileri ve sanatseverler katıldı.

İSK Başkanı Alkar,Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen konukları Mersin Arkeoloji Günlerinde sanatseverlerle buluşturacaklarını, pazar günü de Anamur'da Anemurium Antik Kenti gezisi düzenleyeceklerini söyledi.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, XXIX. Mersin Arkeoloji Günleri ilk gün açılış programında yaptığı konuşmada Mersin’in kültürel zenginliğine dikkat çekerek, özellikle 9000 yıllık bir geçmişe sahip Yumuktepe’nin daha fazla sahiplenilmesi ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için en kısa zamanda adaylık başvurusunda bulunması ve Mersin olarak bu konuya kilitlenilmesi gerektiğini ifade etti.

Özdemir konuşmasında Mersin’in kültürel zenginliği ile ilgili rakamlar sundu. Mersin’in 11 ören yeri ile Türkiye’de 3. olduğunu, 965 sit alanı ile 5. sırada yer aldığını, Bakanlığa bağlı 8 müzesi ile 5. sırada olduğunu, müze eser sayısı bakımından 6. sırada yer aldığını ancak tüm bu güzel istatistiklerin yanında müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısında 12. sırada yer aldıklarını ifade ederek özellikle yurt dışından yeteri kadar ziyaretçi almadığını belirtti ve “Kültürel miraslarımızı daha iyi tanıtarakbaşta genç nesiller olmak üzere daha geniş kitlelere ulaştırmalı ve ziyaretçi sayısını artırmalıyız.”dedi

UNESCO’nun dünya mirası listesinde 1223 eser yer aldığını bunun 21 tanesinin Türkiye’de olduğunu ifade eden Özdemir, Kars ani harabeleri, Göbeklitepe, Efes, Bergama, Çatalhöyük, Selimiye Camii, Divriği camii, Troya antik kenti, Aphrodisias ve Göreme gibi değerli eserlerin bulunduğuna dikkat çekerek, “Dünya Mirası Geçici listesinde Türkiye’de 79 eser yer alırken Mersin’de Alahan Manastırı, Saint Paul Kuyusu ve tarihi çevresi, Mamure Kalesi ve Korykos Antik kenti olmak üzere 4 eser yer almaktadır. Mersin’deki Yumuktepe M.Ö 7000 yıllara dayanmakta. Çatalhöyük M.Ö 7400, Göbeklitepe M.Ö 9000 yıllarına dayanıyor. Göbeklitepe ve Çatalhöyük birer müze halini aldı fakat Yumuktepe aşama kaydedemedi. 

Yumuktepe'de dokuz bin yıllık bir kültür var. Yumuktepe tarım ve hayvancılık topluluklarının oluşumunda ve Avrupa’ya yayılmasında önemli rol oynamıştır.Evcil hayvanların ve bitkilerin kullanımının tespit edildiği en eski yerleşimlerden biridir. İlk mühür, ilk metalurji faaliyetleri, sur duvarları ve ilk merkezileşme öğelerine sahiptir. Orada sıfırdan başlayıp yaklaşık 50-55 metreye çıkan bir yükseklik ve 33 katman var. Bunu yeryüzünde çıkardığımız anda Mersin'in değeri uçacaktır. Yumuktepe’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için Mersin olarak Yumuktepe’yi daha fazla sahiplenmeli ve bu konuya kilitlenmeliyiz”dedi

Prof. Dr. Nurettin Arslan'a "Ulusalda Kültürel Mirasa Katı Ödülü" Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir takdim etti.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir'e de Yerelde Kent Kültüre Katkı Ödülü verildi.