Pompeipolisʹ in, Soliʹ nin dinmeyen feryadı... Abdullah Ayan yazdı
Son Mezitli Belediye Meclis toplantısı pek dikkatleri çekmeyen bir uyarıya sahne oluyor.
Aynı zamanda arkeolog olan Meclis üyesi Ramazan Tokel; Büyükşehir Belediyesince hazırlanan nazım imar planında Antik Soli Limanı bitişiğindeki araziye dikkat çekiyor. Arazinin teknik altyapı alanı olarak işaretlendiğini, geçmişte atık su arıtma tesisi kurulmasıyla sonuçlanan yanlışlığın böylece sürdürülme tehlikesinin ortaya çıktığına dikkat çekiyor. (http://mersinyasam.net/HaberDetay.aspx?id=32395)
Tokelʹ in, ˮdünyada orijinal haline dönüştürülebilecek tek liman olma özelliğiyle Soli limanıˮ atık su arıtma tesisi ile öldürülmeyi değil, kültür varlığı olarak eşsiz özellikleriyle Mersinʹe ve tüm insanlığa kazandırılmalı önerisi önemli olmasına önemli ama yeni değil
Konuyu daha arıtma tesisi için ilk kazma vurulurken 15 yıl önce gündeme taşımış, dört bin yıllık ˮseramik çöplüğüˮ olarak tanımlanan alanın korunması gerektiğini 13 Ocak 2004 tarihinde Mersin gazetesindeki köşemde dile getirmiştim.
Sonrası da var
2010 yılında güneş festivali düzenleyip o kapsamda Pompeipolisʹ i, Soliʹ yi kurtarma seanslarında günün anlam ve önemine uygun konuşmalarla havanda su dövenlere yine bir makaleyle seslenmiştim.
Şöyle diyordum makalenin bir yerinde;
ˮ( )
Sanki Pompeipolisʹ te yapacak bir şey bırakılmış gibi ˮyapacak her şey bitmedenˮ sunumları yapılacak
Sanki iliği kurutulan antik kentten geriye kurtarılacak şey kalmış gibi
10 yıl önce Nuri Hocaoğlu, 4 bin yıllık porselen mezarlığının üzerine artıma tesisi kondurmaya hazırlandığında ˮson söz tükenmiştiˮ zaten
Yapımına karşı çıktığımız, yazılarımızı şikayet kabul eden resmi kimi kurumların müdahalesiyle durdurulma aşamasına gelen o ʹb.. çukurunaʹ karşı mücadelemizi izleyen dönemin önemli bir belediye başkanı makalede dile getirdiğim eleştiri ve uyarılardan bir şey anlamamış olmalı ki, ayak üstü sohbette ˮbinlerce yıldır zaten çöp alanıymış, üzerine artıma tesisi yapılmasında ne mahzur var?ˮ demişti.
Şaka gibi ama adam, o binlerce yıllık tarihin aynası porselen kırıklarını, belediyesine toplattığı çöplerin içindeki kırık tabaklarla aynı sanıyordu
Sahi, Pompeipolisʹ ten geriye ne bıraktık ki, şimdi kalkmış, ˮyapılacak her şey bitmedenˮ türünden dramatik başlıklı söyleşiler düzenliyoruz?
2200 yıl önce Aratosʹ a beşik olmuş topraklardan, antik limandan, limana uzanan dünyada eşi zor bulunur o sütunlu yoldan geriye ne kaldı ki?
Doymak bilmez hırsla her yıl biraz daha, biraz daha, çaktırmadan ve acımasızca geriye kalan alanları adım adım inşaata açmadık mı?
Eskilerinin Allah taksiratını affetsin, şu son 20 yılda Mezitliʹ yi nice vaatlerle ˮyöneteceğimˮ iddiasıyla gelenlere ve geldikten sonra yaptıklarına bir bakın
ˮİşgal kuvvetleri gelse bu hoyratlıkta katleder miydi?ˮ diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
( )
Antalya nın Konyaaltı plajına, Alanya sahiline on basar Mezitli sahili parsel parsel katledildi. Bırakın denize girecek yeri, nefes alacak koridor kalmamacasına en son metresine kadar her alan yapsatçıların gökdelenlerine peşkeş çekildi.
Hukukçu kimliği, çevreye duyarlılığı, dürüstlüğüyle son umudum Uğur Yıldırım idi. Geçen 18 ay içinde ne değişti diye soranlara yanıtını vereyim.
Artık dokunulmaz sandığım, bırakın sit alanını, kazıların gerçekleştiği bölgenin neredeyse içinde bile inşaatların başladığını görünce, ilk karşılaşmamızda isyanımı ve biraz da sitemlerimi dile getirdim.
Uğur Ağabey Çaresizlik içinde ellerini iki yana açtı: Adamlar Anıtlar Kurulundan gidip belge alıyor ve kapıya dayanıyorlar, ne yapabilirim?
Belediye Başkanı, çaresizlik içinde vatandaştan medet umuyordu, anlayacağınız
Çözümü de, formülü de kendisinin bulması gerektiğini söylerken, tıkandığımı hissettim
Şimdi kalkmışız, birilerini yapacak her şey bitmeden başlıklı söyleşilerde konuşturacak sonra da tartışacağız uzun uzun
Sanki yapacak şey kalmış gibi
Sanki koruyacağımız bir alanı bırakmışız gibi
Gidin 100 bin nüfuslu Mezitli de bir anket yapın ve sorun insanlara Aratos u tanıyor musunuz? diye. 10 kişiyi aşar mı? Sanmıyorum
Festival, Güneş günü, yapacak her şey bitmeden söyleşileri
Bade harab El-Basra (Basra harab olduktan sonra) klasikleri anlayacağınız.
Öldürdüğü maktulün başında ağlayanlardan farkımız yok.ˮ * (https://abdullahayan.wordpress.com/2010/06/20/soli-pompeipolis-i-kurtarmak-geriye-ne-kaldi-ki-20-6-2010/ )
Sanırım 2003 ve 2010 yıllarında aynı minval üzere kaleme alınmış, biraz uyarı çokça sitem dolu o makalelerle söylenmesi gereken çok şeyi dile getirmişim.
Dile getirmişim de kim okumuş, kim duymuş derseniz, sonucu bugün Mezitli Belediye Meclisine taşınan ve çözüm istenen mesele yeterince anlatmıyor mu?
Birileri gözümüzün önünde 4-5 bin yıllık tarih yağmalamayı bugün de sürdürürken, birkaç saf olarak tanımlanan duyarlı insan da bozuk saat misali ara sıra o tarihi zenginliklerden geriye kalanları kurtaralım diye feryat ediyor.
İyilerle kötülerin kavgası bu..
Kim mi kazanır?
Yanıtı can yakıcı ama aşikâr sorularla vakit öldürmeyin, ˮgüneşin anıt şehriˮ Soliʹ den, Pompeipolisʹ ten geriye kalanlarla avunmaya, keyif almaya bakın