MGC, gazetecilerin katılımıyla Uğur Mumcu’yu andı
MGC, gazetecilerin katılımıyla Uğur Mumcu’yu andı
Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) gazeteci Uğur Mumcu’nun öldürülüşünün 29. yıldönümünde anma programı gerçekleştirdi.
Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) gazeteci Uğur Mumcu’nun öldürülüşünün 29. yıldönümünde anma programı gerçekleştirdi.
Mersin Gazeteciler Cemiyeti, her yıl olduğu gibi bu sene de gazeteci- yazar Uğur Mumcu için anma töreni gerçekleştirdi. Atatürk Parkında bulunan Uğur Mumcu anıtı önünde düzenlenen törene MGC Yönetim Kurulu Üyeleri ve kent gazetecileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından genç gazeteciler adına Fatmanur Çeltik, Uğur Mumcu’nun hayatını anlatan bir metin okudu.
Başkan Tepe: “Uğur Mumcu fikirleriyle yaşıyor”
Törende yapılan konuşmada Uğur Mumcu’nun Türkiye’nin en önemli gazetecileri arasında tarihteki şanlı yerini aldığını söyleyen MGC Başkanı Rüstem Kaya Tepe, “Bugün aslında Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı ve daha pek çok gazetecinin yanı sıra Gaffar Okan gibi teröre kurban edilmiş pek çok vatan evladını anıyoruz. Ayrıca bugün Türkiye'nin siyasi hayatının bir dönemine yön vermiş İsmail Cem'in de ölüm yıl dönümü. Bugün ayrıca Türk sinemasının efsane isimlerinden Fatma Girik'i de kaybettik. Hepsinin ruhları şad olsun.
Bir pazar sabahı, evinin önünde aracına koyulan bomba ile katledilen cesur bir gazeteciydi Uğur Mumcu. Korkmayan, boyun eğmeyen, araştıran, doğruları yazan cesur ve yürekli bir insandı. Korkaklar bin kere, cesurlar bir kere ölür derdi. 24 Ocak 1993’de karlı bir Ankara sabahında korkaklar arabasına bomba koyarak cesuru sinsice öldürdüler. Uğur Mumcu insan olmanın ötesinde unutulmaz bir gazeteci ve unutulmaz bir kişilik olmuştur. Yok edilmeye çalışılmıştır ama o artık düşünceleri ile yaşamaktadır.” dedi.
“Uğur Mumcu bir demokrasi şehididir”
Uğur Mumcu’nun bütün hayatı boyunca gerçeklerin, özgürlüğün, demokrasinin, Atatürk ilke ve inkılaplarının savunucusu olduğunu söyleyen Başkan Tepe, “Mumcu’nun Düşüncelerine, halkı bilgilendirmek için çabalamasına tahammül edemediler. Güçlüden yana olmamasını, eğilip bükülmemesini sindiremediler. Uğur Mumcu bir demokrasi şehididir. Mücadelesinde, demokrasi mücadelesinde laik Türkiye mücadelesinden hiç ödün vermeden yolsuzlukları, yobazlıkları, dolandırıcıları ortaya çıkarmıştır. Milli ve yerli bir duruş göstermiştir. 30 yıl önce söylediği, uyardığı şeyler şimdi tek tek gerçekleşmiştir. Uğur Mumcu'yu her yıl anıyoruz ve anmaya devam edeceğiz. Düşüncelerini, fikirlerini, gazetecilik ilke ve prensiplerini yaşatmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
“Gazetecilik uğruna yapılanları unutturmayacağız”
Başkan R. Kaya Tepe konuşmasının devamında meslek adına büyük bedeller ödemiş gazetecilerin, gazetecilik uğruna yaptıklarını unutturmayacaklarını dile getirdi. Mücadele etmenin gazeteciliğin ruhunda olduğunu belirten R. Kaya Tepe şu ifadelere yer verdi: “Ankara’nın pek çok sokağı, parkı veya tesisin adı öldürülen gazetecilerin adlarını taşıyor. Ama insanlar gazetecilerin adlarını soğuk tabelalarda okumak istemiyor, insanlar gazetecilerin adlarını gazetelerindeki köşelerinde okumak istiyorlar.
Bu gazeteciler daha rahat bir hayat sürebilirlerdi. Etliye, sütlüye karışmadan ikballeri uğruna gazetecilik yapabilirlerdi. Ama yapmadılar bu gazeteciler yaşamları pahasına bu ülkeye olan sorumluluklarını hep içlerinde hissettiler. Şimdi sözde gazeteciyim diye geçinenler oturdukları yerden gazetecilik yapmaya çalışıyorlar, araştırma yok, dosya takibi yok, burunlarının önündeki olayları bile göremiyorlar veya görmezden geliyorlar. Uğur Mumcu araştırmacı gazeteciliğinin eseri olarak Hayali ihracatı ortaya çıkarmıştır. Rabıta kitabında tarikatların tehlikeli yüzünü ortaya koymuştur. Uğur Mumcu, Abdi İpekçi,Ahmet Taner Kışlalı gibi gazeteciler karanlıkların içerisine gövdelerini sokmaktan, o karanlıkları yırtmaktan bu toplumu aydınlatma görevinden hiç bir zaman vazgeçmediler.
Bu topraklar Uğur Mumcu gibi yürekli bir gazeteci gördü. Bir ulus onu tanıma şansı buldu. Kimse yalanın peşinden koşmasın, hırsızı, arsızı, yolsuzu bilsin. Bundan sonra yeni nesile seni anlatmak bizim boynumuzun borcu olsun.
Tüm demokrasi şehitlerimizi saygı ve özlemle anıyorum.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.