Kadınlar, Büyükşehir’in 8 Mart Etkinliklerinde Bir Araya Geliyor
Kadınlar, Büyükşehir’in 8 Mart Etkinliklerinde Bir Araya Geliyor
Büyükşehir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla “Eşitlikte Birlik, Herkese Eşitlik” sloganıyla bir dizi etkinlik düzenliyor.
Büyükşehir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla “Eşitlikte Birlik, Herkese Eşitlik” sloganıyla bir dizi etkinlik düzenliyor.
Kadınlar, panellerden üretici kadın stantlarına, spor etkinliklerinden sahne gösterilerine kadar birçok etkinlikte bir araya geliyor.
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer’in de katıldığı “Eşitlikten Vazgeçmiyoruz” panelinde, ‘kadına yönelik şiddet’, ‘şiddetin sınıflandırılması’, ‘yargı paketlerindeki adaletsizlik’ gibi birçok önemli konu gündeme geldi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, hayatın her alanında emekleriyle var olan kadınları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla “Eşitlikte Birlik, Herkese Eşitlik” sloganıyla düzenlediği etkinliklerde bir araya getiriyor. Kadınlar, “Eşitlikten Vazgeçmiyoruz” panelinden üretici kadın stantlarına, spor aktivitelerinden sahne gösterilerine kadar birçok etkinlikte bir araya geliyor.
‘Eşitlikten Vazgeçmiyoruz’ paneli büyük ilgi gördü
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi öncülüğünde düzenlenen “Eşitlikten Vazgeçmiyoruz” paneline Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’nin daire başkanları katılım gösterdi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda halka açık olarak iki saat boyunca devam eden panelin açılış konuşmasını Mersin Barosu Başkanı Avukat Gazi Özdemir yaptı. Panelin moderatörlüğünü Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Arzu Günay yürütürken, Prof. Dr. Halis Dokgöz ile Avukat Hülya Gülbahar’ı panele katılanlar ilgiyle dinledi.
Özdemir: “Kadınların hak arayışlarında her zaman yanlarındayız”
Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, kadına yönelik şiddetin toplumun en büyük sorunu olduğunu belirterek, “Bu da tabii ki yasaların tam olarak uygulanamamasından kaynaklanıyor. Biz Mersin Barosu olarak kadına yönelik şiddeti en üst perdeden kınıyoruz. Mersin Barosu’nun ‘Kadın Hakları Merkezi’, kadına yönelik şiddet eylemlerinde 7/24 kadın vatandaşlarımıza hizmet sunuyor. Biz kadınların hak arayışlarında Mersin Barosu ve avukatları olarak her zaman yanlarında olacağımızı taahhüt ediyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün de bahsettiği üzere toplumuzdaki geri kalmışlık kadına yönelik daha çok kusurdan ve ihmalden kaynaklanıyor. Umarım ilerleyen günlerde özellikle ülkemizde kadına yönelik hak arayışlarının yasalarla birlikte uygulanabilir olduğu bir toplum ve bir yasal zemin oluşturulur” ifadelerine yer verdi. Türkiye’de 16, 17 kadın meslektaşının Baro Başkanlığı görevini yürüttüğünü, bu sayının daha da artmasını dilediğini ifade eden Özdemir, “Bugüne kadar Mersin Barosu'nun başında hiçbir zaman kadın meslektaşımız olmadı. İlerleyen günlerde bunun da olmasını temenni ediyorum. Çünkü kadının olduğu yerde güzellik olur” dedi.
Panelin moderatörlüğünü yapan ve aynı zamanda Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin Başkanı olan Avukat Arzu Günay, Kadın Hakları Merkezi’nin kuruluş amacı ve faaliyetleri ile ilgili bilgilendirmede bulunurken, Prof. Dr. Halis Dokgöz, ‘kadına yönelik şiddet’, ‘kadın cinayetlerinin adli tıp boyutundan değerlendirilmesi’, ‘şiddet nedir?’, ‘şiddetin sınıflandırılması’, ‘şiddet türleri’, ‘kadınların şiddete uğradığı ilişkilere dair faktörler’, ‘kadına yönelik şiddet verileri’ konularında detaylı bir konuşma yaptı.
Avukat Hülya Gülbahar ise ‘aile şerhi maddesi’, ‘nafaka hakkı ve çeşitleri’, ‘yargı paketlerindeki adaletsizlik’, ‘aile hukuku’ konularını aktardı. Konuşmaların ardından Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir ve paneldeki tüm konuşmacılara çiçek ve plaket verdi. Panel kapsamında açılan ‘Mersin’in Kadın Fotoğrafçılarının Gözünden Kadınlar’ isimli fotoğraf sergisi de büyük ilgi gördü.
Üretici kadınlar stantlardaki yerini aldı
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi öncülüğünde Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda 8 Mart’a özel olarak kurulan üretici kadın stantlarında el emeği göz nuru ürünler satışa sunulmaya başlandı. 8 Mart da dahil olmak üzere açık kalacak stantlarda kadınlar hem el emeklerini ekonomik değere dönüştürüyor hem de diğer stantlardaki üreticilerle tanışma fırsatı yakalıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu stantlarda kadınlar el işinden yöresel yiyeceklere, hediyelik eşyalardan duvar süslerine kadar pek çok farklı ürünlerle yer alabiliyor. Stantlar sayesinde tüketicilerin yöresel ürünlere uygun fiyatlarla ulaşmasına da olanak sağlanıyor.
Kadınlar Özgecan Aslan Meydanı’nda hareket ediyor
Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi koordinesinde ise basketbol, futbol, badminton, dart, masa tenisi ve voleybol branşlarında etkinlikler düzenleniyor. Halka açık olan etkinlikler keyifli anlara sahne olurken, vatandaşlar hem eğleniyor hem de spor yapma fırsatı yakalıyor. Ayrıca müzik dinletilerinden zumbaya kadar farklı etkinlikler de gerçekleştiriliyor.
“Burası bizim için büyük bir fırsat”
Üretici kadınlardan Hilal Bayar, stantlardan elde ettikleri gelirle birçok konuda kendilerine katkı sağlayabildiklerini ifade ederek, “Öncelikle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımıza, bu organizasyonu bize sağlayan tüm görevlilere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Burası bizim için büyük bir fırsat. Emeklerimizin, yaptığımız her şeyin karşılığını alabildiğimiz yerlerden biri. Çok mutluyuz, motive oluyoruz. Çeşitli arkadaşlarla tanışıyoruz. Ayrıca arkadaşlarımın emeklerini sattıkça yaşadığı mutluluğu görünce ben daha mutlu oluyorum. İnsanlar burada güçlü olduğunu hissediyor çünkü eline maddi gücünü alabiliyor. Güçlü bir kadın olmak, ayaklarının üstünde durabilmek çok güzel bir duygu” dedi.
“Çok renkli, çok hareketli, çok canlı bir etkinlik oldu”
3 yıldır dekoratif el sanatları hocası olan ve ürünleriyle stantlarda yerini alan Yasemin Birbudak, “Gördüğünüz gibi çok renkli, çok hareketli, çok canlı bir etkinlik oldu. O yüzden çok teşekkür ediyoruz Başkanımıza” dedi. Mersin’de kadına verilen değere de dikkat çeken Birbudak, “Kadına çok güzel değer veriliyor. Zaten şehrimizde Kadın Daire Başkanlığı var biliyorsunuz. O yüzden güzel şeyler olacağına inanıyorum ama toplum genelinde kadınlarla ilgili bir şey yapmak istiyorsak bütün iş bize düşüyor; annelere. Çocuklarımızı güzel yetiştirmeliyiz” diye konuştu.
Ahşap kursuna giden ve ürettiği ürünleri Büyükşehir Belediyesi’nin stantlarında satan Leyla Küpeli ise “İlk kez katılıyorum ve çok mutluyum. Hepimizin üretmesi gerekiyor. Üretmezsek bu işin sonu yok. Ne kadar üretirsek o kadar bereket” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.