Oğuz 'Asansör kazaları kader değildir, engellenebilir!'

Güncel 07.03.2024 - 17:27, Güncelleme: 07.03.2024 - 17:27
 

Oğuz 'Asansör kazaları kader değildir, engellenebilir!'

Mersin'in Mezitli İlçesinde yaşanan, şans eseri ölüme veya yaralanmaya sebep olmayan asansör kazası sonrası MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İsmail OĞUZ bir basınaçıklaması gerçekleştirdi.

Mersin'in Mezitli İlçesinde yaşanan, şans eseri ölüme veya yaralanmaya sebep olmayan asansör kazası sonrası MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İsmail OĞUZ bir basınaçıklaması gerçekleştirdi. Oğuz, yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 07 Mart 2024 tarihinde Mezitli İlçemizde yaşanan, şans eseri ölüme veya yaralanmaya sebep olmayan, asansörün yukarı yönlü frenlemesi sonucunda makine motor betonarme kaidesi yıkılmıştır. Yaşanan bu son olay da göstermiştir ki asansör bakımlarının düzgün yapılması ve asansörlerin periyodik kontrolleri, eski binalardaki asansörlerin revizyon geçirerek daha güvenli hale getirilmesi yaşamsal öneme sahiptir. Yaşamsal önemi olan asansörlerin güvenli kullanımı için binanın da statik anlamda asansör sistemi kadar sağlam ve güvenli olması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl 6 Şubat tarihinde yaşadığımız depremlerim ardından özellikle eski binaların statik anlamda güçlendirme çalışmalarını yaptırmaları gerekmektedir.  Statik sistemi güçlü olmayan bir binada asansörlerin güvenli kulllanımı söz konusu olamaz. Yaşanan bu olay üzerine bina sorumlularının asansör mevzuat kapsamındaki sorumluluklarını tekrar hatırlatmak isteriz. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 35 (l) bendi ve 13 Eylül 2022 tarihli ve 31952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği bina sorumlusu/kat malikleri, asansör/asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmakla zorunlu tutulmuşlardır. Asansörlerin güvenli kullanımı için yöneticiler; mevzuata uygun bir şekilde Hizmet Yeterlilik Belgesi(HYB) almış Yetkili Asansör firmalarından asansörün/asansörlerin aylık bakım hizmetini ve yılda bir defa da ilgili belediyenin protokol imzaladığı A Tipi Muayene Kuruluşundan yıllık denetim hizmetini almalıdır.  Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan Odamız bu kontrolleri kamusal hizmet ve kamusal denetim anlayışıyla kâr amacı gütmeden, bilim ve tekniği esas alarak, Odamız tarafından eğitilerek yetkilendirilmiş uzman mühendis kadrosuyla standart ve yönetmeliklere uygun olarak yapmaktadır. Yaşanacak her bir kazada yetkililerin ve yöneticilerin, vicdani ve hukuki sorumlulukları vardır. Yetkililer ve yöneticilerimiz bu sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Dediğimiz gibi “Asansör Kazaları Kader Değildir, Engellenebilir!”                                                  
Mersin'in Mezitli İlçesinde yaşanan, şans eseri ölüme veya yaralanmaya sebep olmayan asansör kazası sonrası MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İsmail OĞUZ bir basınaçıklaması gerçekleştirdi.

Mersin'in Mezitli İlçesinde yaşanan, şans eseri ölüme veya yaralanmaya sebep olmayan asansör kazası sonrası MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İsmail OĞUZ bir basınaçıklaması gerçekleştirdi.

Oğuz, yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

07 Mart 2024 tarihinde Mezitli İlçemizde yaşanan, şans eseri ölüme veya yaralanmaya sebep olmayan, asansörün yukarı yönlü frenlemesi sonucunda makine motor betonarme kaidesi yıkılmıştır.

Yaşanan bu son olay da göstermiştir ki asansör bakımlarının düzgün yapılması ve asansörlerin periyodik kontrolleri, eski binalardaki asansörlerin revizyon geçirerek daha güvenli hale getirilmesi yaşamsal öneme sahiptir.

Yaşamsal önemi olan asansörlerin güvenli kullanımı için binanın da statik anlamda asansör sistemi kadar sağlam ve güvenli olması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl 6 Şubat tarihinde yaşadığımız depremlerim ardından özellikle eski binaların statik anlamda güçlendirme çalışmalarını yaptırmaları gerekmektedir.  Statik sistemi güçlü olmayan bir binada asansörlerin güvenli kulllanımı söz konusu olamaz.

Yaşanan bu olay üzerine bina sorumlularının asansör mevzuat kapsamındaki sorumluluklarını tekrar hatırlatmak isteriz.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 35 (l) bendi ve 13 Eylül 2022 tarihli ve 31952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği bina sorumlusu/kat malikleri, asansör/asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmakla zorunlu tutulmuşlardır.

Asansörlerin güvenli kullanımı için yöneticiler; mevzuata uygun bir şekilde Hizmet Yeterlilik Belgesi(HYB) almış Yetkili Asansör firmalarından asansörün/asansörlerin aylık bakım hizmetini ve yılda bir defa da ilgili belediyenin protokol imzaladığı A Tipi Muayene Kuruluşundan yıllık denetim hizmetini almalıdır. 

Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan Odamız bu kontrolleri kamusal hizmet ve kamusal denetim anlayışıyla kâr amacı gütmeden, bilim ve tekniği esas alarak, Odamız tarafından eğitilerek yetkilendirilmiş uzman mühendis kadrosuyla standart ve yönetmeliklere uygun olarak yapmaktadır.

Yaşanacak her bir kazada yetkililerin ve yöneticilerin, vicdani ve hukuki sorumlulukları vardır. Yetkililer ve yöneticilerimiz bu sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Dediğimiz gibi “ Asansör Kazaları Kader Değildir, Engellenebilir!”                                                  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.