Yenişehir Belediyesi:
Mersin’e Kültür Merkezi, Fuar Alanı, AMATEM merkezi, Kadın Sığınma Evi gibi halkın gerçek ihtiyacı olan birçok eser kazandırdı.
Başkan’ı halkın arasına çok girmediği, düğünlere, nişanlara katılmadığı yönünde eleştirilse de, o bunlara kulak asmayarak zamanını kente hizmet yönünde değerlendirdi.
Kendisi ile her zaman rahatlıkla görüşebildik ve her önerimizi de dikkate aldı.
Her anlamda takdir ve saygıyla hatırlanacaktır.
Şimdi yeni Başkan için başarı çıtasının yükseldiğini görüyoruz.
Onun daha çok çalışması ve yeni projeler gerçekleştirmesi gerekiyor.
Mezitli Belediyesi:
Başarılı bir dönem geçirdiğini söyleyebiliriz.
İlk döneminde özellikle halka dokunan, pratik karşılığı olan sosyal hizmetlere ağırlık verdi. Artık bu 2. dönemde çok daha temel, kalıcı hizmetlerin yapılacağına inanıyorum.
Başkan, Mezitli insanları ile çok olumlu bir diyaloğa girdi; sevilen bir Başkan oldu .
Kendisiyle her zaman yakın diyaloğa girdik. Eleştirilerimize hep açık oldu; tüm önerilerimizi, fikirlerimize dikkate aldı.
İnsan odaklı bir Belediyecilik anlayışı geliştirdi; özellikle demokratik kadın katılımlarını öne çıkardı. Doğrudan gündelik hayata dönük Kadın Tüketici Pazarı gibi ilginç ve öncü projeler yanında, kültüre ve sanata özel bir önem verdi. Mutlu Mezitli sloganı ve hedefi ile yapılan çalışmaların, amacına ulaştığını söylemeliyiz.
Toroslar Belediyesi:
Özellikle kırsal kesime yönelik, köy evlerinin bahçe duvarlarını yapmak gibi bir Belediyecilik anlayışı ile kırsal kesimi memnun etti. Yine bu kesim insanları ile sıcak ilişkide oldu.
Her zaman kendisine ulaşıp, fikirlerimizi söyleyebilsek de, hiç birinin gerçekleşmesini sağlayamadık.
15 yıl kentin girişinde ( adeta Mersin de görecek bir şey yok! Kapadokya’ya gidin, dercesine duran) Peri Bacası maketinin kaldırılmasına uğraştık.
5 yıl “Yumuktepe önüne konan Truva Atı” (! ) maketinin anlamsızlığını anlatmaya çalıştık.
Pet şişelere, çöpe atılmış araba lastiklerine dikilen çiçeklerin; dinozor, deve figürlü maketlerin gereksizliğini savunduk… ki bunların çoğu artık ortada yok ya da çöp halinde.
“Türkiye’nin en büyük Cumhuriyet Meydanı” gibi birçok kullanılamayan, halkın gerçek ihtiyacını karşılamayan proje şu anda âtıl vaziyette.
Umarım yeni Belediye Başkanı aynı anlayışı sürdürmez ve kentle kırsalın birleştiği bu bölgede yine kasaba türü bir belediyecilik uygulamaz.
Akdeniz Belediyesi:
Kayyum öncesi Akdeniz Belediyesi ile herhangi bir iletişimimiz olmadı.
Uzun dönem adeta farklı ve uzak bir ilçe konumunda idi; çalışmalarını takip de edemedik.
Ancak Belediyenin Kayyum yönetimine geçmesinden sonra diyaloğumuz olsa da herhangi bir öneri ve görüş bildirmemiz olmadı.
Kayyum döneminde gecikmiş birçok hizmetin yapıldığını gözlemledik.
Yeni Belediye Başkanı özellikle Devlet işleyişini de bilen deneyimli bir yöneticidir.
Hizmete aç olan Akdeniz İlçesine kısa zamanda fark edilecek hizmeti getirecektir.
* * *
Sonuç olarak ekonomik anlamda sıkıntılı bir dönemde olunsa da, yeni döneme umutlu bakmak durumundayız.
Bu umudumuzu besleyen gerekçeler de var.
Büyükşehir Belediyesi, özellikle Yenişehir ve Mezitli Belediyeleri ile önceki dönemden daha uyumlu çalışacaktır.
Akdeniz İlçesi’ni kimsenin beklemediği şekilde iktidar partisinin kazanması Mersin için büyük bir şanstır.
Akdeniz Belediye Başkanı hem İl Başkanlığı hem de Milletvekilliği deneyimi ile kendi ilçesi dışında tüm Mersin’e katkı verebilir.
Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Akdeniz Belediye Başkanı ile uyumlu çalışması Mersin’in kazancı olacak ve birçok sorun kısa zamanda çözülecektir.
En önemli konu ise vizyoner bir anlayışın olabilmesidir.
Belediye başkanları hizmet ufuklarını kendi kültürel birikimleri ve kişisel ufuklarıyla sınırlamayıp, her hizmet kalemi için donanımlı, eğitimli ve kendini kanıtlamış danışmanlarla çalışmalıdır.
Mersin gibi bir kentte, hiçbir belediye başkanı her hizmet için çağdaş düzeyde donanımlı olamaz; her şeyi bildiğini ve her konuya hakim olduğunu sananların nasıl tökezlediğini bu kentte yaşayanlar yeterince öğrendiler. Kibirli bir yönetim anlayışı, her konuyu kendi çapında çözmeye ayarlı bir yönetici tipi modern dünyada yok artık. Başarılı yönetici, danışacağı insanı doğru seçen ve ona ulaşabilen yöneticidir.
Yeni dönem Belediye Başkanlarımız, umarım bu konuda yepyeni, çağdaş bir hizmet dönemine imza atarlar.
Bugüne kadar sürdürülen kimi zaman klasik, çoğu zamanda kasaba türü belediyecilik yerine kentin zenginliklerinin farkında, bunu ekonomiye çeviren ve istihdam sağlayacak girişimlerde bulunulmalıdır.
Bütün Belediye Başkanlarına başarılar diliyorum.
Yerel yönetimler, gündelik hayata doğrudan dokunan hizmet alanlarıdır. Siyaset elbette olacaktır; ama siyasetin ihtiyacı olan hemşeri desteğinin hizmetle sağlanacağı kurumlardır Belediyeler.
Bir siyasi hedefimiz, iddiamız, idealimiz varsa, Belediyeler bunun için somut, pratik bütün hizmet imkânlarıyla doludur.
Nitekim, ülkemiz genelinde siyaset yapma tarzının ve söyleminin doğrudan yerel yönetimlere kaydığını görüyoruz. Bundan sonra asıl politik çözülmeler, sürpriz el değiştirmeler, siyasi başarılar ve yenilgiler de Belediyeler üzerinden yaşanacaktır.
Belediyeler siyasi ve ideolojik sloganlarla değil, somut hizmetlerle yol almalıdır. Mersin bu anlamda çok uzun kayıp yıllar yaşamıştır. Şimdi ise hizmet odaklı bir belediyecilik anlayışı siyasette de belirleyici olacaktır.
Umarım Yeni Belediye Yönetimleri ülkedeki bu dönüşümü fark etmişlerdir.
Bu bağlamda, inanıyorum ki: Artık bu kentin sahip olduğu zenginliklerin farkına varılacak ve kentimiz en geri kalmış Büyükşehir olmaktan kurtulacaktır.
HARUN ARSLAN