Bir önceki makalede Mersin' in Ankara' ya verdikleri ile aldıklarını rakamlarla dökmeye çalıştım.
Tablonun özeti şuydu: Merkezi idarenin genel bütçesine kaynak aktarımında 6. olan Mersin, sıra kamu yatırımlarından pay almaya geldiğinde 17. sıraya iniyor..
Tek başına bu tablo bile ihmal edilmişliği yeterince anlatıyor.
Ve bu çarpıcı ortadayken, iktidar Milletvekilleri başlarında lokomotif isim olarak lanse edilen Lütfi Elvan olmak üzere Mersinlilere pembe hayallerle süslü vaatleri sıralayıp duruyorlar.
Oysa Mersin' in vaatlere karnı tok..
Yeni projelerden geçtik, mevcut yatırımların ve hayati öneme sahip işlerin tamamlanmasını bekliyor insanlar dört gözle…
Çeşmeli-Taşucu otoyolu bunlardan biri belki de en önemlisi..
Önemli çünkü, Mersin sahillerine Anadolu' dan örneğin Antep' ten Kayseri' den gelecek biri şehrinden Mersin çıkışındaki Çeşmeli' ye kadar otoyolu kullanıp 3 saatte geliyor. Çeşmeli' den Kızkalesi' ne ise 5 saatte gidemiyor.
Gidenin dönüşü daha beter çileye dönünce, yanılıp bir kez gelen bir daha ayak basmıyor…
Çare? Çare çok basit…
Devlet adına vergileri toplayıp dağıtan iktidar, Mersin' den aldığının bir kısmını yatırım olarak geri verirken biraz daha adil davranacak..
Adil davranılsa 17 milyar lira vergi gelirini kaynak olarak aktaran ve sıralamada Türkiye 6. sı olan bir kenti yatırım ödeneği sıralamasında 17. liğe yerleştirip, "al şu 300 milyonla idare et" anlamına gelecek bir kaynak uygun görülmezdi.
Tablo bu kadar net iken iktidarın Mersin yüzleri ne yapıyor?
Örneğin Elvan, son olarak kendisini Ankara' da ziyaret eden MESİAD yönetimine; "Çeşmeli-Taşucu yolunu YİD modeliyle yapmaya kimse talip olmadı. Biz de devlet kaynaklarıyla yapmaya karar verdik. İlk etapta Çeşmeli-Elvanlı arasını tamamlayacağız, 2. etapta da Elvanlı-Taşucu tamamlanacak." diyor.
Elvan' ın müjde olarak verdiği Çeşmeli-Elvanlı arası toplam 6 km. 2. etap dediği Elvanlı-Taşucu ise 70 km.. Kısaca Elvan' ın dillendirdiği termin planına göre, bugün başlansa ve her yıl yeterince ödenek ayrılsa bile çile yolunun tamamlanması 10 yılı bulacak.
Yakın zamana kadar Ulaştırma Bakanlığı yapmış konuya vakıf biri vaat ettiğinin hiçbir yaraya merhem olmayacağını bilmez mi? Biliyor elbet…
Bildiği için de, 26 Temmuz 2019' da söylediklerinin yerine bayramlaşma için bir araya gelen AKP' lilere bambaşka bir çözüm projesini dillendiriyor: "Çeşmeli-Taşucu otoyolunun Çeşmeli-Kızkalesi bölümünün ihalesine yakın zamanda çıkacağız. Tüm çalışmaları tamamladık. Buraya teklif verecek firmalar da olduğu ifade ediliyor"
2015' ten beri Elvan bakan, başbakan yardımcılığı ve bugün de Meclis plan bütçe komisyon başkanı olarak önemli görevlerde.
Ve 2015' ten beri de Çeşmeli-Taşucu yolu ve benzeri projelerde durmadan yapım, ihale müjdeleri veriliyor ama iş pratiğe geldiğinde somut olarak hayata geçen tek proje yok…
Elvan, 5.11.2016 tarihinde geldiği Erdemli' de otoyol ihalesinin yapılacağını ifade ediyor. Sonrasında sıkılaşan seçimler, referandumlar ve her sandık öncesi dile getirilen vaatler…
2017' de YİD yöntemli ihale beklentisiyle geçti. 2018' de ihaleye bile çıkıldı. Ancak bir süre sonra talipli çıkmadığı için ertelendiği duyuruldu. Ertelenen tarihte ise projenin tümüyle rafa kalktığı çıktı ortaya.
Son olarak konunun her anlamda en yetkili muhatabı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yöneltilen soru üzerine 2019 yıl başında şu bilgiyi verecekti:
"Güzergahın ÇED raporları, araştırma mühendislik hizmetleri, proje çalışmaları tamam. Kamulaştırma planı üretim çalışmaları 19 Eylül 2018 tarihinde resmen başladı. Güzergahtaki taşınmazların kadastral altlıkları, tapu mülkiyet bilgileri, imar bilgileri, orman-hazine mülk bilgileri ilgili kurumlardan resmen istenmiş olup çalışmalar sürmektedir. Değerleme çalışmalarının bitmesi ardından güzergahtaki kamulaştırma bedelleri her taşınmaz için belirlenecektir. Otoyol YİD yöntemiyle yapılacaktır. Yapım süresi sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren 4 yıl olarak planlanmaktadır."
Gerek yok ama en yetkili kişi sıfatıyla Ulaştırma bakanının soru önergesine verdiği cevabın özetini yineleyeyim:
"Henüz güzergah üzerindeki taşınmazların, kişi ve kamuya ait arazilerin değerleri, döküm çalışması bile tamamlanmış değil. Bunlar tamamlanacak, kamulaştırma yapılacak, güzergah hazır hale getirildikten sonra ihaleye çıkılacak. Yap İşlet Devret yöntemiyle yapılacak yatırım için planlanan yapım süresi 4 yıl"
Burada henüz yol üzerindeki arazi ve gayrimenkul kamulaştırma işlemi için gerekli envanter bile çıkarılmamış, envanter çıkarılacak, kamulaştırma işlemleri tamamlanacak, bu konuda yasal engeller aşılacak, ardından güzergah temizlenip hazır hale gelince ihaleye çıkılacak ve sonrasında yolun tamamlanması için ön görülen süre 4 yıl.. O 4 yıla her şey yolunda gitse bile en az 2-3 yıl daha ekleyin ve Mersin-Taşucu otoyolu için ondan sonra vaatte bulunun..
Peki, benim açık kaynaklardan derlediğim bilgileri ve hesaplamaya çalıştığım süreyi bir dönem Ulaştırma Bakanlığı yapmış iktidarın etkin ve yetkin ismi bilmez mi?
Bilir bilmesine de, Türkiye' de siyaset yapmak, hafızası zayıf kitleleri vaatlere gark etmekten ibaret…
Durum böyle olunca da, her seçim öncesi onlarca yıl sonra bile gerçekleşmesi hayal olan projeleri yarın yapılacak gibi anlatır, kentin dört yanını o projelerin sanal görüntüleriyle donatır, seçim akşamı da hiçbir şey olmamış gibi alır başınızı gidersiniz..
Örnek mi?
Örnekler çok ta ben Çukurova Havalimanının başına gelenleri anlatayım istiyorum.
Bir sonraki makale de o konuda olsun..