‘Şartlar rolleri değiştirir’
İki haber de aynı günkü gazetedeydi. Birinde öğrencilerin ölçüsüz hareketleri yer alıyordu. Öğrencilerin, öğretmenlere ve sınıf arkadaşlarına yönelik şaka(!) niteliğinde pek çok paylaşımın internet ortamına düşmesinden bahsediliyordu. Bu konuda çeşitli öğretmen ve uzman görüşlerine yer verildi. Diğer haber ise ülkemizde giderek yaygınlaşan Deneyap Atölyeleri ile ilgiliydi. İlk haber ne denli karamsarlık üretiyorsa, ikincisi de o denli umut aşılıyor, geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor.
‘Eğitim Şart’ önermesi ülkemizde çok yaygın bilinir ve daha çok ironi amaçlıdır.Hatalı, kural tanımayan insanlar için kullanılır. Oysa eğitim kurumları için de aynı söz geçerlidir. Öğrencilerin zorunlu olduklarından okula gitmeleri, orada yeterli eğitim aldıklarını göstermez ki çoğu öğrenci adeta zaman doldurmaya, diploma almaya gidiyor okula. Oysa Türkiye kalıpların dışına çıkan, eğitim modelleriyle de tanışabilmelidir. İşte Deneyap böyle bir örnektir.
Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesinin itici gücünü oluşturacak gençlerin yetiştirilmesini hedefliyor. Kuruluşu 2017 tarihlidir. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve T3 Vakfı’nın ortak çalışmasıyla hayata geçirilmiştir.
Türkiye için 2016, 2017 ve 2018 tarihleri çok önemlidir. Bilmem sizlerin de dikkatini çekti mi? 15 Temmuz 2016 darbe girişimi atlatıldıktan hemen sonra devlet birçok kararları peş peşe aldı. Öncesinde, Fetö örgütünün devlet aygıtı içerisinde bir fren ve sabotaj faaliyeti yürüttüğü ortaya çıktı. Bekleyen, yapılması istenen operasyonlar, kararlar, 15 Temmuz’dan itibaren sırasıyla gelmeye başladı.
Bu yeni dönemin ilk işaret fişeği, 16 Eylül 2016’da Suriye El-Bab operasyonuyla yakıldı. Sınırımıza kadar gelen ve bayrak çeken IŞİD, Türk askerinin başarılı harekatıyla, oradan sökülüp atıldı. Ardından biliyorsunuz diğer Suriye harekatları geldi.
2017 yılında çok önemli bir karar daha alındı. Türkiye o tarihte, daha önceleri yabancı şirketler eliyle yaptığı doğalgaz ve petrol sondaj işini kendisi üstlendi. Zira yabancı şirketler paraları alıyor, karşılığında bir şey bulmak istemiyorlardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı o tarihte kendi yerli sondaj filosunu kurdu. Türkiye şu an 4 sondaj ve 2 sismik gemisiyle dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmiş ve ilk doğalgaz yataklarını Karadeniz’de bulmuştur. Doğu Akdeniz’de de emperyalist baskıları geri püskürtmüştür. Aynı yıl Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi kuruldu.
2018 tarihinde yine önemli bir karar alındı ve Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. Gelecek on yıldaki projeler basına tanıtıldı. 2018 tarihinde Türkiye yine çok başarılı ve gerekli bir icraata imza atarak Teknofest etkinliklerini başlattı. Teknofest o derece ilgi gördü ki oradan başarılı ve yenilikçi fikirler yayılmaya, uygulanmaya başladı. Türk gençlerinin ufku açıldı. Öyle ki festivale yurtdışından da yoğun ilgi geldi. Türkiye yurtdışında ilk Teknofest etkinliğini kardeş Azerbaycan’da yapma kararı aldı.
Aynı tarihlerde savunma sanayi alanında cumhuriyet tarihinin ilkleri ve rekorları kırılmaya başladı. Türk devleti aldığı kararla en küçük mühimmattan, milli muharip uçağa tüm askeri ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlardan karşılama aşamasına geçti. Yine aynı dönemde Milli İstihbarat Teşkilatı güçlendirildi ve yurtdışı operasyonlara hız verildi. Daha birçok ilkler ve atılımların 15 Temmuz ertesine denk gelmesi hiç tesadüf değildir. Ancak bu kez de pandemi, kuraklık ve savaş gibi engeller çıkmış ise de Türk devleti bu badireleri de atlatacak güçtedir.
Deneyap Atölyeleri de 2017 kuruldu dedik. Deneyap, 55 ilde 66 atölyeye, binlerce gencimize ulaşmış durumda. Geleceğin mucitlerini yetiştirmek amacıyla hayata geçen teknoloji atölyeleri, bu alandaki büyük bir boşluğu dolduruyor ve bizlere umut aşılıyor.