Geçtiğimiz hafta Toros Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni Servet Tazegül Spor Salonu’nda görkemli bir törenle gerçekleşti.
1250 öğrencinin mezun olduğu törene Toros Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Rektör Prof. Dr. Ömer Arıöz katıldı.
Ayrıca Mütevelli Heyet Üyeleri, Dekanlar, Yüksekokul Müdürleri, Enstitü Müdürleri, akademisyenler, idari personeller, çok sayıda öğrenci ve aileleri katıldı.
Son Mezuniyet töreni 2019 yılında yapılmıştı. Maalesef salgın dolayısıyla ara verildi.
Gerçekten mezuniyet törenini özlemişiz.
Bugüne kadar Toros Üniversitesi’nin bütün mezuniyet törenlerine katıldım.
Her yıl üniversitedeki gelişmeyi sevinerek gururla izledik.
Kısa zamanda ne kadar büyük bir yol alınmış.
Geçmişte Toros Üniversitesi ile ilgili düşüncelerimi ve köşe yazılarımı hatırladım.
Kentimizde uzun yıllar, kent üniversite /ilişkilerinin yetersizliğinden, Mersin Üniversitesi’nin kente katkı konusundaki ihmallerinden, gündelik hayatın akışında Mersin’in bir üniversite kenti olarak dikkat çekmediğinden yakınan çok yazı yazdım.
Mersin Üniversitesi’nin halktan kopuk, kente ilgisiz, kendi içine kapanık olduğu bir uzun dönemde, Mersin’de bir Üniversite olduğunu bize Toros Üniversitesi hissettirdi. O günleri hep minnetle anıyoruz.
Toros Üniversite’sinin bütün bu yakınmalarımı ortadan kaldıran kent/Üniversite ilişkileri bağlamındaki örnek çalışmalarını duyurdum.
Şimdi yeni Mersin Üniversitesi yönetimi ile artık bütün Üniversitelerimiz kentle barışık, kent insanları ile iç içe.
Kentimizde şu anda 2 Devlet ve 2 Vakıf Üniversitesi var.
Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren konuşmasında Mersin’in bir üniversite şehri olmasını arzu ettiğini belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konuşmasında bu fikri desteklediğini söyledi.
“Mersin lokasyonuyla, coğrafyasıyla, iklimiyle, tarihiyle, kültürel mirasıyla, birikimiyle her şeyden önemlisi Anadolu topraklarının sentezi olan insanının güzelliğiyle bir üniversite kenti olmaya yakışır bir kenttir. Biz de bu konuda tüm imkânlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz. Mersin, bir üniversite kenti olmaya yakışır bir kent” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
Hemen önümüzde Kıbrıs’ı düşünelim. Kuzey Kıbrıs artık gerçek bir üniversite adası oldu. 106 ülkeden 85.bin öğrenci Kuzey Kıbrıs’ta eğitim görüyor ve ekonomiye çok büyük bir katkı veriyor.
Kuzey Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin İngiltere’de yayınlanan Times Higher Education’un 2021 yılı dünyanın en iyi genç Üniversiteleri sıralamasında yer aldığını da göz ardı etmemek gerek.
Benzer yaşam koşullarındaki Mersin bu konuya ağırlık vererek Büyükşehir Belediyesi ile Üniversiteler işbirliği ile bunu başarabilir.
Yine bu konuya ciddiyetle önem veren Karabük Üniversitesi’nde 90 ayrı ülkeden 10 bin öğrenci eğitim görüyor.
Bugüne kadar sosyo-kültürel alanda ya da kentle doğrudan ilgili meselelerde, kentsel katılımı kolaylaştıracak düzenlemelerle çeşitli toplantılar, konferanslar, açık oturumlar tertip etmişler ve kentimize ciddi katkı vermişlerdir.
Üniversiteler, varlıklarıyla ülkemizin olduğu kadar ve asıl olarak, o kent çevresinin değerleridir.
Elbette meselenin kent ekonomisiyle doğrudan ilişkisi de vardır; ama üniversiteleri kent için değerli kılan temel nitelik, sosyo-kültürel, sanatsal ve eğitsel dinamizmidir.
Tabii ki tüm bu başarılı hizmetlerin arkasında asıl en büyük kahraman, maddî ve manevî her şeyini eğitime adamış bir değerli insan, Ali Özveren var. Kendilerini, Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı sıfatıyla ve Mersin’e büyük katkısından dolayı kutlamak gerek.
İşte Mersin’e eğitim, ekonomi, kültür istihdam yönünden gerçek katkı vermek budur.
Başta Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof. Dr. Ömer Arıöz ve Genel Sekreter Reşit Aşkın olmak üzere tüm emeği geçenlere daha büyük başarılarda görmek dileğiyle kentim adına kutluyor, minnetle teşekkür ediyorum.
HARUN ARSLAN......30. Haziran 2022