“Zafer biraz da hasar ister”
Türk kökenli milletleri buluşturmak için gerçekleştirilen büyük kurultay çok sayıda davetliyi ağırladı. Macar Turan Vakfı tarafından düzenlenen program, dünya Türk milletlerini yakınlaştırmak amacıyla iki yılda bir düzenleniyor. Macarlar köken olarak Hun Türkleri olarak kabul ediliyor. Kavimler yolu ile Avrupa’ya 9. asırda gelen Macarların ataları Türkler olarak kabul görüyor. Öyle ki bugün Macar dilinin yüzde 20 oranında Türkçe sözcük içerdiği varsayılmaktadır.
Macarlara yönelik iddiaların kökeni çok eskilere dayanıyor. Güçlü bir örnek vermek gerekirse, milattan sonra 1000 yılında Macar kralına Bizans tarafından hediye edilen tacın üzerinde “ Türkiya Kralına” ibaresi bulunmaktadır. Bu taç Macar devletinin önemli hazinelerinden biri olarak halen durmaktadır. Çünkü o devirde Bizans, Asya’dan gelen her göçebe halkı Türk olarak tanımlıyordu.
Macarlar bugün dahi AB üyesi olmalarına rağmen, AB politikalarıyla fazla uyuşmayan tavırlar sergiliyor. Rusya –Ukrayna savaşında Avrupa’nın aksine Rus tezlerine daha yakın duruyor. Ayrıca Macaristan Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üyedir. Türk Devletleri Teşkilatının temeli 1992 senesinde Ankara’da Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği adı altında başlamış, 12 Kasım 2021’de de Türk Devletleri Teşkilatı adını almıştır. Üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’dir. Türkmenistan ve Macaristan gözlemci üyelerdir.
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Avrupa Birliği ayarı bir oluşuma dönüşebilir mi bunu zaman gösterecek ama birlik oluşturma yönünde adım adım ilerlendiği söylenebilir. Bugün yeryüzünde birçok uluslar arası birlikler mevcuttur. Askeri amaçlı olan da ekonomik amaçlı olanlar da vardır. Sonuçta her birliğin nihai hedefi askeri, ekonomik ve kültürel açılardan tam bir birliğe ya da tek ülke gibi hareket etme isteği vardır. Avrupa Birliği örneğin 1957’de Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak kuruldu ve zamanla birlik statüsü kazandı. Birlikler yaşayan dinamik kuruluşlardır.
Türk Devletleri Teşkilatı’nın da zaman içinde tam bir birliğe dönüşme amacı muhakkak vardır. Dünya üzerinde bağımsız 7 Türk devleti vardır. Yarı bağımsız olan da 15 Türk devleti bulunmaktadır. Türklerin bir Turan ülküsü vardır. Turan ülküsü, dünyadaki tüm Türkleri tek devlet çatısı altında toplamaktır. Çok konuşulan ve sözü edilen Turan adı nereden gelmektedir? Turan; Türklerin Orta Asya’daki en eski yurtlarına verilen bir addır. Turan adı bugün kabaca Orta Asya dediğimiz alanı kapsar. Turan, Türklerin ve akraba milletlerin tarihi anavatanı anlamında siyasal ve kültürel bir kavramdır.
Turancılık akımı, kimi çevrelerce ülkemizde yıllar boyu kafatasçılık ve yayılmacılık olarak addedilmiş, o akıma mensup insanlara iyi gözle bakılmamıştır. Bu tabii ki ön yargılı ve yanlış bir tutumdur ve artık gerçek olduğu yere konmaya, yaşatılmaya ve diri tutulmaya çalışılmaktadır. Macaristan’da yapılan etkinlikler ve oradan çıkan sonuç bildirgesi bu bağlamda değerlendirilmelidir.
Türklük şuurunun canlı tutulması ve tam bağımsızlığa kavuşmamış Türklerin kendi öz benlikleri ile var olmaları onların en tabii haklarıdır. Türk Devletleri Teşkilatı bu bakımdan önemli bir görev üstlenmektedir ve gelişip, büyüyeceğine inanmak gerekir.
Macaristan’daki 13 Ağustos 2022 tarihli Turan Kurultayı sonuç bildirgesi önemli maddeler içermektedir. Bildirge 22 maddeden oluşmaktadır ve verdiği en önemli mesaj, 21. yüzyılın bir Türk asrı olacağıdır. Kurultaya Türk soyundan gelen Macar, Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kırgız, Kumuk, Moğol, Nogay, Oğuz, Özbek, Tatar, Tuva, Türkmen, Uygur ve Yakut boyları katılarak kararlar almışlardır.