Davultepe bahçelerinin yok edilmesine yönelik plan ve projelerle ilgili biz 13 Temmuz 2020 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesinin almış olduğu kararın ardından ortaya çıkan gelişmelere ve 6 Ocak 2021 günü Cumhurbaşkanlığınca yayınlanan "acele kamulaştırma kararı" na odaklanıyoruz ama tüm ülke karantinada canıyla boğuşurken oy birliğiyle geçirilen o unutulması imkansız kararın geçmişi var.
Ve o geçmiş bilinmeden, bazı yönleriyle aydınlatılmadan Davultepe cennetinin katledilmesine yönelik girişimleri anlamamız mümkün değil..
Aşağıda tümü resmi belgelerden derlenen makale dikkatle okunduğunda ne demek istediğim daha iyi anlaşılacak:
6 Şubat 2018' de Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi özellikle merkez ilçelerini ilgilendiren tarihi bir karara imza atar.
3 Nisan 2017 tarihinde kesinleşen 1/100000 lik çevre düzeni planına dayalı Akdeniz-Toroslar-Yenişehir ve Mezitli' yi kapsayan 30.360 hektarlık bölgenin 1/5000 ölçekli imar revizyon planını onaylar.
Tarihi diyorum çünkü bu karar aslında Davultepe bahçelerini yok etmeyi amaçlayan tüm projelerin temelini oluşturan yolun en önemli kilometre taşlarından birini oluşturmaktadır.
Oluşturmaktadır çünkü, kararla Toprak Kurulu' nun görüş vermediği yeni Stadyum civarı, Mersin-Erdemli otoyolunun üstünde yer alan bölgeler dışında kalan Serbest Bölge-Otoban bağlantısının batısı, Mersin- Erdemli otoyol güneyi ve aynı otobanı Tece' ye bağlayan yolun doğusundaki toplam 695,89 hektar bölüm "Tarım Dışı kullanım alanı" olarak tanımlanır..
Gelelim bu yaklaşık 7 milyon metrekarelik alanla Davultepe bahçelerinin ve bu bahçeleri yok etmeye yönelik girişimlerde Mezitli Belediyesinin rolüne..
Elimde Mezitli Belediye Başkanlığının Büyükşehir Belediye Başkanlığına ilettiği 8 Mayıs 2019 tarihli bir yazı var..
Yazıda "Tece bölgesinde önerilen Küçük Sanayi Bölge alanının uygulanamaz nitelikte olduğu gerekçesiyle mevcutta kentsel yerleşim alanı içinde kalmış olan küçük sanayi sitesi için daha uygun yer seçim kriterlerine sahip olduğu belirlenen Organize Tarım alanının kentsel servis alanına dönüştürülmesi teklifi" yer alıyor..
Mezitli Belediyesi, Büyükşehir'e gönderdiği imar değişiklik teklifinin kendisine iletilen Sınırlı Sorumlu Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifinin 6 Mayıs 2019 tarihli talebine dayandığını da aynı yazıda belirtiyor.
Sınırlı Sorumlu bir kooperatif Belediyeye başvuruyor ve belediye iki gün içinde bu talebi baş göz üstüne diyerek alelacele Büyükşehir' e ulaştırıyor..
Bazen aylar hatta iş imar değişikliklerine geldiğinde uzun yıllar süren ve bir türlü sonuçlandırılmayan yazışmalarıyla bilinen Türkiye bürokratik yapısına inat bu hıza ancak şapka çıkarılır ama iş bununla da bitmiyor..
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Mezitli Belediyesinin Sınırlı Sorumlu Kooperatif talebine dayalı 4888 sayı ve 8.5.2019 tarihli kararını ilk Meclis toplantısına gündem dışı kaydıyla yetiştirip görüşülmesini sağlıyor. Görüşme derken herhangi bir meclis üyesinin söz aldığını sanmayın, doğrudan komisyonlara sevkini kast ediyorum.
Özetin özeti derseniz, 6 Mayıs 2019 günü sınırlı sorumlu bir kooperatifin ilçe belediyesine yaptığı talep, 8 Mayıs' ta belediye tarafından Büyükşehir' e sunuluyor,Büyükşehir Meclisi de bunu 13 Mayıs günü komisyonlara havale ediyor.
8 Temmuz 2019 gün toplanan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 8 Mayısta komisyonlara sevk edilen Mezitli Belediyesine ait o kooperatif talebine dayalı imar değişikliğini oy birliğiyle kabul ediyor..
Tıpkı tam bir yıl sonra aynı Davultepe konusunda yine Mezitli Belediyesince önerilen ve bugün tüm Mersin' i ayağa kaldıran yetişmiş bahçelerin kesilmesiyle sonuçlanacak o tarihi değişikliği oybirliğiyle kararlaştırdığı gibi..
8 Temmuz 2019 günü Büyükşehir' in kabul ettiği kararda bakın ne deniyordu:
" Davultepe Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi’nin kaldırılarak Kentsel Servis Alanı olarak planlanması ve Tece bölgesinde bulunan “Kentsel Servis Alanı”nın yeniden düzenlenerek doğu kısmının kaldırılıp “Kentsel Gelişme Alanı” olarak planlanması önerilerinin uygun görüldüğü, söz konusu talebin öncelikle “Mersin Adana Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ve sonrasında Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18.08.2017 tarihli ve 825 sayılı kararıyla onaylanan Mersin İl Çevre Düzeni Planı’nda değerlendirilmesi gerektiğinden, 1/100000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği teklifinin Mersin Adana Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli çevre düzeni planında değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmesinin kabulüne, komisyonlarımız tarafından oy birliğiyle karar verilmiştir.”
Peki, prosedür gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilen bu değişikliğe karşı Bakanlık ne yapıyor?
20 Eylül 2019 tarihinde Bakanlık değişiklik talebini yüz binlik plana işleyerek revizyon imar planının yasa gereği 30 gün süreyle askıya çıkarılmasını kararlaştırıyor.
Askı süresinde 237 itiraz yapılıyor plana..
Ancak itirazların içinde dikkat çeken ve Bakanlığın da göz önüne alarak yeniden revizyona gitme kararı aldığı bir değişiklik talebi gerçekten ilginç ve ileride bu Davultepe kıyımına yönelik girişimleri yazacak olanlara da ışık tutacak cinsten..
Bakın ne diyor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "ivedi" kaydını koyduğu 20 Şubat 2020 tarihli kararda:
"Davultepe bölgesinde "kentsel servis alanı" olarak işaretlenen bölgede küçük sanayi sitesi yapımının hedeflendiğinin bilindiği, bu doğrultuda, söz konusu Kentsel Servis Alanı' nın, alanın büyüklük olarak ilçe ölçeğinde düşünüldüğünde, ihtiyaç duyulan alanın (yaklaşık 65 hektar) çok üstünde kaldığı" yönünde gelen itirazların değerlendirildiği" ifadesi yer alıyor.
Ciddiye alınıp yeniden revizyona gidilen itiraz kime ait derseniz?
Neredeyse tümü bahçelerden ve yeşil alandan oluşan 650 dönüm (65 hektar) entegre tarım ve hayvancılık alanını Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifinin talebi doğrultusunda iki gün içinde olumlu görüşle Büyükşehir'e gönderen Mezitli Belediyesi..
Mezitli Belediyesi 1 Kasım 2019 tarihli itirazında "kentsel servis alanı olarak işaretlenen bölgenin, büyüklük olarak ilçe ölçeğinde düşünüldüğünde ihtiyaç duyulan alanın çok üstünde kaldığı gerekçesiyle planın yeniden gözden geçirilmesi" ifadesini kullanıyor..
İster istemez soruyor insan; 650 dönümün kooperatif talebi doğrultusunda tarım ve hayvancılık alanından çıkarılıp sanayi siteleriyle betona boğulmasına öncülük eden, Büyükşehir'e imar değişiklik talebiyle taşıyan kimlerdi de, şimdi "bu alan çok büyük" diye revize edilmesini istiyorlardı?
Çelişkili talepler karşısında hakemlik üstlenen Valiliğin 23 Ocak 2020 günü düzenlediği toplantıya, işin başından beri Davultepe bahçelerine sanayi sitesi kurma girişiminin öncüsü Kooperatif başkanının davet edilmesi, buradan çıkan kararın Bakanlıkça da onaylanması ardından Büyükşehir Meclisinde yaşananlar, oy birliğiyle alınan kararın Encümen tarafından "acil kamulaştırma" talebiyle Cumhurbaşkanlığına intikali, ülkeyi ilgilendiren çok stratejik yatırımlarda ancak sözü edilen "kamu yararı" kararının küçük sanayi sitesi için nasıl alındığı..
Davultepe konusunu ele almaya başladığımda konuyu bir makaleye sığdırıp, yaşananları kronolojik biçimde yazmak ve ileride konuyu işleyecek olanlara somut belgeler ışığında bir şeyler bırakmaktı.
Ancak daha ilk günden çektikçe uzayan bir yumakla karşılaştım.
Üç bölümü tamamladım ama yazacaklarım bitmedi..
Umarım son bir yazıyla kendi adıma kapatırım konuyu ve umarım Davultepe bahçelerine, doğasına, yeşiline kast eden girişimler bir daha yaşanmamak üzere son bulur.