Bir önceki makaleyi şöyle noktalamıştım:
" DHMİ Genel Müdürlüğünün Çukurova Bölgesel Havalimanı konulu ihale ilanı resmi gazetede yayınlanır. Buna göre 16 Mayıs günü gerçekleştirilecek ihaleyle tesisin alt yapısının 550 takvim gününde tamamlanması öngörülmektedir.
İşler rayına girmiş gibi görünür ve ihale günü iple çekilirken ne mi olur?"
Kaldığım yerden sürdüreyim 2016' da işlerin rayına girer gibi göründüğü öyküyü…
**
YİD yöntemli ve üstleniciyi sonunda batıran ilk ihaleye karşı, bu kez yapılan alt yapı ihalesine 19 ayrı ortak girişim grubu teklif verir.
Toplanan tekliflerin değerlendirilmesi sonunda alt yapı işini kimin yapacağı 10 gün içinde belli olacak denir ama o süreç te aylar alır ve nihayet 2016 Ağustos sonunda ihale sürecinin tamamlandığı ancak bir firmanın itiraz ettiği bu nedenle de ihalenin resmi sonucunun 10-15 gün gecikmeyle açıklanacağını bizzat Elvan duyurur.
Ancak bazı Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan DHMİ genel müdürü Funda Ocak "kazanan bir firma vardı ancak Kamu İhale Kurumu o firmanın iş bitirmesini sıkıntılı gördü, başka bir firmayla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye özetler son durumu. Bu arada Ocak, iki yıllık yapım süresi ön görüldüğünü ve Havalimanının 2019 başında hayata geçirmeyi hedeflediklerini de ekler sözlerine.
Sonunda medyaya yansıyan haberlere göre Hazaryol-Budakyol konsorsiyumunun teklifinin onaylandığı duyurulur ancak bir süre sonra 2 yıl içinde tamamlanması kaydıyla ihaleyi alan konsorsiyum ortağı Hazaryol isimli şirketin aslında Bayburt grubuyla aynı adreste olduğu anlaşılır.
Alt yapı yapım işi bir biçimde kaldığı yerden devam edecektir ama terminal ve apronları kapsayan üst yapı ile ilgili takvimin nasıl işleyeceği soruları orta yerde dururken bu konudaki açıklamayı yine Elvan yapar. 19 Şubat 2017 günü yaptığı konuşmada "üst yapı ihalesine bir hafta içinde çıkıyoruz. Hedefimiz 2018' de havaalanını hizmete açmak" diyerek yüreklere su serper.
Gerçekten de 7 Mart 2017 tarihli resmi gazetede yer alan ilanla 23 Marta kadar tekliflerin toplanacağı üst yapı işinin 550 gün içinde tamamlanması ön görülür.
Tarih 26 Mart 2017..
Bir kez daha temel atma töreni ve platformda Elvan..
Havaalanı açılış tarihi olarak 29 Ekim 2018 günü diye tarih bile verir. 29 Ekim güvencesi referandum kampanyası çerçevesinde Mersin'e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da yinelenir.
23 Mart 2017' de toplanacak denen üst yapı teklifleriyle ilgili takvim bir kez daha değişir. Bu kez belirlenen tarih 4 Ekim 2017' dir..
Alt yapı, üst yapı derken, en ilginç ilanlardan biri 23 Ekim 2017 günü DHMİ Genel Müdürlüğünce yayınlanır. İlanla Havaalanı bölgesinde yer alan 200 dönümlük yetişmiş nar bahçesindeki narların açık arttırmayla satılacağı duyurulmaktadır..
Çileklerin uçacağı günlerden havalimanının nar bahçesi olarak değerlendirildiği günlere…
Nereden nereye demeyin.
Ama hikaye burada da bitmez elbet..
Narlar alacak müşteri bekleyedursun, 5 Ekim 2017 tarihinde üst yapı ihalesinin iptal edildiği haberleri yayılır.
Konu hakkında yöneltilen soruları Elvan 15 Ocak 2018 günü yanıtlar:
"Proje epeyi gecikti. Geçen yıl ihalemizi yaptık, işe başladık. Bu sene çok hızlı ilerleyecek. Üst yapıyla da ilgili tarih vereyim: Şubatın ilk haftasında ihaleye çıkılacak"
2 Mart 2018 günü yeni takvimi açıklar Elvan: "Alt yapı çalışmaları sürüyor. Üst yapı için ihale ardından Haziran sonu gibi yer teslimini yaparız."
Ve 30 Mart 2018 günü üst yapı ihalesinin 2. turda sonuçlandığı ve işi TAV- Tepe ortaklığının aldığı öğrenilir.
Sonrası mı?
Yılan hikayesinin sonraki bölümünde…