Ahmet Akın
Köşe Yazarı
Ahmet Akın
 

Dünya Biter, Fosil Yakıtlar Bitmez

Günümüzde dünya enerji üretiminde öncelikli kaynaklar petrol, doğalgaz ve kömür gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarıdır. Özellikle doğalgazın çevreyi daha az kirletmesinden dolayı enerji üretimindeki payı gün geçtikçe artmaktadır. Dünyada en çok kullanılan enerji kaynağı petroldür. İkinci sırada kullanımı gittikçe azalan maden kömürü ve üçündü sırada üretim ve tüketimi hızla artan doğalgaz bulunmaktadır. Her dönem belirli bir enerji kaynağı önem kazanmıştır. Kömürün yerini zamanla petrol almış ve sonraki yıllarda doğalgaz önem kazanmıştır. Önümüzdeki yıllarda ise alternatif enerji kaynakları değer kazanacaktır.   Dünya üzerindeki enerji kaynakları, klasik ve alternatif kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılabilir. Birincil enerji kaynaklarından kullanım oranları; %33,1 petrol, %30,3 kömür, %23,7 doğalgaz, hidrolik ve diğer yenilenebilir %8, nükleer enerji %5. Petrol ve gaz enerjisinin ana alternatifleri nükleer enerji, güneş enerjisi, etanol ve rüzgar enerjisidir.  Fosil yakıtlar, küresel ve yerel enerji piyasalarında hala bu alternatifleri gölgede bırakıyor, ancak endüstriler sürdürülebilirliğe ve daha yeşil iş uygulamalarına yöneldikçe, kullanımlarını artırmak için önemli bir kamu ivmesi var.   Alternatif enerji biçimlerinin fosil yakıtlarla olan verimlilik ve maliyet unsurlarında dezavantajlı konumda olması, bu alanda daha fazla araştırma ve geliştirme meydana geldikçe ve ekonominin arz ve talep yasaları nihayetinde geleneksel fosil yakıtlarla rekabet edebilmek için fiyatları aşağı çektikçe, birçok petrol alternatifi ürün patlama yapacaktır.    Fosil yakıt çağından çıkmanın önündeki engellerin çoğu pratik olmaktan çok politiktir.  Bugün, insanların kullandığı hemen hemen her hizmet ve tüketicilerin satın aldığı her ürün, nasıl yapıldığına veya teslim edildiğine dair bir yerde bir fosil yakıta sahiptir.   Fosil yakıtlara olan talep düşüyor, ancak yine de endüstri yoğun ısı gerektiren işlemler için bazı fosil yakıtlar onlarca yıl kullanılacak. Ulaşım sektörü bazı gemilere ve uçaklara güç sağlamak için hidrokarbon yakıtların yüksek enerji yoğunluğundan vazgeçemeyecek.   Yılda 50 milyar dolar petrol, doğalgaz, kömür ve türev ürünlere para ödeyen Türkiye için alternatif enerji kaynakları büyük önem taşımaktadır. Çernobil ve Fukuşima gibi olaylar hala birçok insanın kafasında yanlış giden nükleer enerjinin yara izi bırakan örnekleridir ve nükleerin bir petrol alternatifi olma ihtimalini psikolojik olarak kabullenmeyi zorlaştırmaktadır.   Güneş ve rüzgar enerjisi de iki popüler yenilenebilir enerji kaynağıdır. Doğal kaynaklardan gelen güce dayanırlar. Güneş panelleri ve rüzgar türbinleri yapımında kullanılan temel malzemelerin artan fiyatlarına rağmen, kapasitesinin yükseleceği tüm zamanların en yüksek seviyesini aşacağı tahmin ediliyor. Fosil yakıtlardan yenilenebilir, temiz enerjiye tam geçiş bir gecede olmayacak, ancak gereksinim daha acil hale geliyor.  
Ekleme Tarihi: 07 Mayıs 2022 - Cumartesi

Dünya Biter, Fosil Yakıtlar Bitmez

Günümüzde dünya enerji üretiminde öncelikli kaynaklar petrol, doğalgaz ve kömür gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarıdır. Özellikle doğalgazın çevreyi daha az kirletmesinden dolayı enerji üretimindeki payı gün geçtikçe artmaktadır. Dünyada en çok kullanılan enerji kaynağı petroldür. İkinci sırada kullanımı gittikçe azalan maden kömürü ve üçündü sırada üretim ve tüketimi hızla artan doğalgaz bulunmaktadır. Her dönem belirli bir enerji kaynağı önem kazanmıştır. Kömürün yerini zamanla petrol almış ve sonraki yıllarda doğalgaz önem kazanmıştır. Önümüzdeki yıllarda ise alternatif enerji kaynakları değer kazanacaktır.

 

Dünya üzerindeki enerji kaynakları, klasik ve alternatif kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılabilir. Birincil enerji kaynaklarından kullanım oranları; %33,1 petrol, %30,3 kömür, %23,7 doğalgaz, hidrolik ve diğer yenilenebilir %8, nükleer enerji %5. Petrol ve gaz enerjisinin ana alternatifleri nükleer enerji, güneş enerjisi, etanol ve rüzgar enerjisidir.  Fosil yakıtlar, küresel ve yerel enerji piyasalarında hala bu alternatifleri gölgede bırakıyor, ancak endüstriler sürdürülebilirliğe ve daha yeşil iş uygulamalarına yöneldikçe, kullanımlarını artırmak için önemli bir kamu ivmesi var.

 

Alternatif enerji biçimlerinin fosil yakıtlarla olan verimlilik ve maliyet unsurlarında dezavantajlı konumda olması, bu alanda daha fazla araştırma ve geliştirme meydana geldikçe ve ekonominin arz ve talep yasaları nihayetinde geleneksel fosil yakıtlarla rekabet edebilmek için fiyatları aşağı çektikçe, birçok petrol alternatifi ürün patlama yapacaktır. 

 

Fosil yakıt çağından çıkmanın önündeki engellerin çoğu pratik olmaktan çok politiktir.  Bugün, insanların kullandığı hemen hemen her hizmet ve tüketicilerin satın aldığı her ürün, nasıl yapıldığına veya teslim edildiğine dair bir yerde bir fosil yakıta sahiptir.

 

Fosil yakıtlara olan talep düşüyor, ancak yine de endüstri yoğun ısı gerektiren işlemler için bazı fosil yakıtlar onlarca yıl kullanılacak. Ulaşım sektörü bazı gemilere ve uçaklara güç sağlamak için hidrokarbon yakıtların yüksek enerji yoğunluğundan vazgeçemeyecek.

 

Yılda 50 milyar dolar petrol, doğalgaz, kömür ve türev ürünlere para ödeyen Türkiye için alternatif enerji kaynakları büyük önem taşımaktadır. Çernobil ve Fukuşima gibi olaylar hala birçok insanın kafasında yanlış giden nükleer enerjinin yara izi bırakan örnekleridir ve nükleerin bir petrol alternatifi olma ihtimalini psikolojik olarak kabullenmeyi zorlaştırmaktadır.

 

Güneş ve rüzgar enerjisi de iki popüler yenilenebilir enerji kaynağıdır. Doğal kaynaklardan gelen güce dayanırlar. Güneş panelleri ve rüzgar türbinleri yapımında kullanılan temel malzemelerin artan fiyatlarına rağmen, kapasitesinin yükseleceği tüm zamanların en yüksek seviyesini aşacağı tahmin ediliyor. Fosil yakıtlardan yenilenebilir, temiz enerjiye tam geçiş bir gecede olmayacak, ancak gereksinim daha acil hale geliyor.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.