Dünya Melek yatırımcılar Forumu – WBAF (World Business Angels İnvestment Forum) dünya çapında daha fazla iş ve daha fazla sosyal adalet sağlama hedefiyle, işletmelerin başlangıcından büyümesine, finansmana erişimi kolaylaştırmayı amaçlayan uluslararası bir organizasyon olup, dünyanın ekonomik kalkınmasını güçlendirmek için, yenilikçiler, girişimciler ve KOBİ’ler için finansal araçlar yaratarak küresel işbirliği yapma kararlılığındadır.
Forum, toplumun çıkarlarının büyük önem taşıdığını göz önünde bulundurarak, öncelikle ve her şeyden önce iş dünyasında ve siyasi alanlarda, toplumun her alanında liderlerle etkileşime girerek ihtiyaçları belirlemeye ve hedefler koymaya yardımcı olur. Küresel gündemi şekillendirmeye yardımcı olmak için hem kamu hem de özel, yerel ve uluslararası, ticari ve akademik olmak üzere çok çeşitli kurumlarla ilgilenerek, çok sayıda sektörden ve toplumun her yerinden bireylerin ve kurumların katılımıyla, gerçek ilerlemenin sağlanabileceğini amaçlamaktadır.
Sermaye boşluklarını doldurmak, borsayı daha likidite yaratmaya teşvik etmek, melek yatırımcı sayısını artırmak için ticaret odalarını dahil etmek, şirketleri kendi kurumsal girişimlerini kurmaya ve sınır ötesi yatırımları teşvik etmek ve girişimcilik ekosistemleri büyütmek de dahil olmak üzere yenilikçi ve uygulanabilir çözümler sunarak kilit stratejik zorluklara odaklanmaktadır.
Melek Yatırımcı, ülkemizde “Bireysel Katılım Yatırımcısı” (BKY) olarak ifade edilmiş olup, kuruluş aşamasındaki veya zor durumdaki firmalara, sağladıkları finansmanla onlara hayat veren kişi veya kuruluşlardır. Melek Yatırımcılar en çok yazılım ve uygulama geliştirme üzerine ağırlık verilmekte olup, e-ticaret ve veri tabanı faaliyetleri de bunu takip etmektedir.
Bireysel Katılım Yatırımcısına yönetmelik ile yatırımların daha cazip hale getirilmesi için devlet desteği öngörülmüştür. Buna göre Lisanslı BKY’ler, Yönetmelik kapsamındaki anonim şirketlere ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları şartıyla, hisselerin tutarlarının 75’ini yıllık beyannamelerine konu kazançtan indirebilirler. Ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında, projesi son beş yıl içinde desteklenmiş şirketlere finansman sağlayan BKY için, bu oran 100 olarak uygulanacaktır.
BKY tarafından vergi teşviki alınabilmesi için yatırım yapılabilecek şirketler sadece anonim şirket tipinde kurulmuş şirketlerdir. Yıllık indirim tutarı 1.000.000 TL’yi aşamaz.
Söz konusu destek yalnızca lisanslı BKY’ler için olup, girişim yapılan şirketi kapsamamaktadır.
Girişimcilerin, melek yatırımcılardan ve diğerlerinden fon bulmak için bir demo üretmeleri beklenmektedir, ancak çoğu zaman demoyu geliştirmek için finansal kapasiteden yoksundurlar. Bunu akılda tutarak, eşitlik açığını başlangıç düzeyinde doldurmak için bir çözüme gereksinim var.