“ Barış isteyen, daima savaşa hazır olmalıdır”
Türk savunma sanayisinin son dönemde geliştirdiği ürünlerin de vitrine çıktığı 15. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı kapılarını açtı. Dünyada düzenlenen 32 savunma sanayi fuarı arasında, katılımcı firma sayısı itibarıyla üçüncü sırada yer alan IDEF, Türkiye’nin bir dünya markası olarak 15. kez düzenleniyor
Savunma sanayi alanında güçlü olan ülkeler bağımsızlıklarını iyi koruyan ülkelerdir. Savunma sanayi bakımından güçlü ve bağımsız olmak ayrıca barışın da teminatıdır. Unutulmasın! Bir silahın en büyük özelliği onun caydırıcılığıdır. Silahlar savaştan çok caydırıcılık için gereklidir. Bugün Rusya ekonomik büyüklük bakımından ABD’den 15 kat geridedir. Ancak elinde bulundurduğu kendi yapımı silahlarla, ABD ardından askeri açıdan dünyanın ikinci büyük devletidir ve hem ABD’ye karşı hem diğer dünya devletlerine karşı söz sahibidir.
Savunma sanayi alanında gelişim göstermek, sadece askeri anlamda ülke savunması açısından önemli değildir. Savunma sanayi birçok sektörü, sivil sanayiyi de etkileyerek geliştirir. Özellikle ar-ge çalışmaları teknolojinin kullanıldığı her sektörde varlık gösterir. Bugün kullanımda olan birçok yenilik ilk askeri amaçlı bulunmuş ve sonraları sivil alanlarda yaygınlaşmıştır.
Fuarlar, uluslar arası pazarlarda görücüye çıkma ve ihracat kapıları aralama noktasında büyük avantajlar sağlayan organizasyonlardır. O bakımdan IDEF Türk sanayisi ve girişimcisi açısından oldukça önemlidir. Türk savunma sanayi güçlü altyapısıyla istikrarlı bir büyüme trendi yakalamış durumda. Geldiğimiz noktada 60 milyar dolarlık hacme sahip 700 proje üzerinde çalışılmaktadır. Bu projeler en küçük mühimmattan tepede, milli muharip uçağa uzanan projeler silsilesidir.
Türkiye savunma sanayi devrim niteliğinde adımlar atmıştır. Bu alanda faaliyet gösteren firma sayısı son yirmi yılda 56’dan 1500’e ulaşmıştır. Söz konusu firmaların ciroları yine aynı zaman diliminde 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükselmiştir. Savunma sanayi ürünleri ihracat kapasitesi de son yirmi yılda 200-250 milyon dolardan, günümüzde 3 milyar dolar sınırına gelmiştir.
Türk sanayiciliğinin can damarını, istihdam sağlayan KOBİ’ler oluşturmaktadır. Bu yılki fuara 275 KOBİ firması katılım sağlamaktadır. 53 ülkeden katılımcı firmalar, pandemi koşulları gözetilerek fuarda temsil edildi. Katılımcı firma sayısı 536 Türk firması ve 700 tanesi yabancı olmak üzere toplamda 1236 idi. 81 ülkeden yetkililerin de aralarında bulunduğu 160 heyet temaslarda bulundu. İDEF, gösterilen ilgi nedeniyle hedef büyüttü.
Fuarda önceden bildiğimiz ve üretimleri devam eden silah sistemleri yanında, Türkiye’nin geliştirdiği ilkler sergilendi. Birkaç örnek vermek gerekirse, bu sistemlerden bir tanesi düşman füzelerini lazer teknolojisi ile etkisiz kılacak, Nazar lazer sistemidir. Sistem, ‘füzelere karşı etkili düşük maliyetli çözüm’ olarak sunuluyor. Geliştirilen yerli ve milli motorlar da sergilenen ürenler arasında yerini aldı. Yerli motorlar, zırhlılardan, paletli araçlara, deniz platformlarına uzanan geniş bir yelpazede kullanıma sokulacak. Fuarın Türk patentli yenilerinden silahlı Songar dronlar, lazerle bomba imha edecek kapasitede geliştirilen ve geniş ihracat imkanı bulunan bir diğer ürün.
Havelsan şirketi de geliştirdiği ‘dijital birlik’ örneğini fuarda ilk kez sergiledi. Birlik, 4 farklı tip iha ve 3 farklı tip ika (insansız kara aracı) ile sürü halinde otonom görevler icra etme yetenekleri taşıyor. Seri üretimdeki Kaplan tankı (hafif sınıfta) da bu sene fuarda boy gösteren silahlar arasında yerini. Kale grubu da geliştirdiği turbojet ( KTJ-3200) milli motoruyla savunma sanayi ihtiyaçlarına cevap vermek ve yenilerini geliştirmek için fuarın katılımcıları arasındaydı. Roketsan firmamız da fuarda 9 yeni ürününü sergiledi. Zyrone Dynamics şirketi fuara yeni model mini iha’larını ekledi. Türk firmaları keskin nişancılar için ‘hareketli robot hedefler geliştirdi ve fuarda görücüye çıktı.
Bu ve benzeri birçok yeni ürün, yerli ve uluslar arası kullanıcıların beğenisine sunuldu. Türk ürünlere büyük ilginin, ihracat rakamlarına yansıması bekleniyor. Fuar, TÜYAP fuar merkezinde savunma bakanlığı ev sahipliğinde 17-20 ağustos günleri arasında gerçekleşti.