Ülkemizin coğrafi konumu ve sağlık sektöründeki Cumhuriyet döneminde atılan önemli adımların sonucu olarak değerlendirilebilecek sağlık tesisleri sağlık turizminde Türkiye’nin önemli avantajları arasındadır. Ülkemizin bir diğer önemli avantajı ise üst uzmanlık dallarında yetişmiş tecrübeli doktor kadrolarıdır.
Mersin özelinde ise sahip olduğu iklimi, denizi, kumsalları, termal kaynakları, ormanları, yaylaları ve yapılacak Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı ile sunacağı ulaşım kolaylığı sayesinde sağlık turizmi için en ideal bölgedir. Aynı zamanda Mersin, sağlık turizmi açısından ülke genelindeki üniversite hastaneleri, eğitim-araştırma hastaneleri ve özel sağlık kuruluşları ile kaliteli hizmetin odak noktası olmayı hak etmektedir.
Tam bu noktada Mersin iyi bir planlama sayesinde sağlık turizminde sahip olduğu alt yapı olanakları ile arzulanan noktaya ulaşacak ve sadece Türkiye’nin değil uluslararası alanda da sağlık turizmine cazibe noktası olacaktır.
Bu amaçla “Mersin Sağlık Köyü Kurulumu ve İşletilmesi” için alt-üst yapı içeriği, hizmet türleri, bunlara bağlı olarak yatırım, işletme ve finansal modeli gibi temel gereksinimleri belirleyecek ve detaylıca her yönüyle uzmanlar tarafından hazırlanacak bir fizibilite raporunun hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Hazırlanacak olan fizibilite raporu projenin yapılabilirliğinin analiz edileceği bir yol haritası olmasının yanı sıra ulusal ve uluslararası potansiyel yatırımcılara sunulacak olan önemli bir rapor olarak da kullanılacaktır.
Fizibilite raporunun hazırlanmasında sağlık turizmi çeşitlerinin, termal turizm (kaplıca turizmi), tedavi amaçlı sağlık turizmi, (medikal turizm), spa wellness, yaşlı ve engelli turizmi, uzun yaşam köyleri gibi başlıklar değerlendirilecektir.
Türkiye’de sağlık turizmi ve yatırımlarının incelenmesi kapsamında; Türkiye’de sağlık turizmi ve yatırımları, Türkiye’de sağlık turizmi mevcut duruma genel bakış, Türkiye’de sağlık turizmi potansiyeli, Çukurova Bölgesi ve Mersin’de sağlık turizmi mevcut durumu ve potansiyeli, sağlık turizmi gelecek projeksiyonu, sağlık turizmi özelinde ihracat ve ithalat rakamları (alt sektör bilgileriyle beraber), Türkiye’de konu ile ilgili dernekler ve faaliyetleri, sağlık turizmi hukuki altyapısı ve mevzuatı başlıkları da fizibilite kapsamında yer alacaktır.
Fizibilite raporu hazırlama süreci 9 ay olup, her 3 ayda bir yüklenici tarafından, “Sözleşme Makamı”na (MTSO) ara rapor verilecektir. Fizibilite taslağının işin tamamlanma tarihinden en az 1 (bir) ay önce uygunluk değerlendirmesinin yapılması adına ihale makamına teslim edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca taslak rapor Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından da değerlendirmeye tabi tutulacak olup, ihale bedeli Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından ödenecektir.
ahmetakinmersin@gmail.com