Sürdürülebilirlik raporu güvencesi, bir şirketin ESG (Çevre-Sosyal-Yönetişim) raporlamasının üçüncü tarafça denetlenmesi anlamına gelir. Güvence, raporlamanın belirli bir standarda uygun olmasını ve raporu derlemek için kullanılan verilerin güncel ve doğru olmasını sağlar. Lisanslı güvence sağlayıcıları, basit veri doğrulamasından tüm raporun kapsamlı incelemelerine kadar çeşitli güvence hizmetleri sunabilir. Güvencenin kapsamı, bunu talep eden şirkete bağlıdır.
Genellikle, güvence sağlayıcıları uyumluluğu sağlamak için verileri sürdürülebilirlik raporlama standartlarıyla karşılaştırır. Bunu yapmak için sağlayıcının şirketin verilerine, tedarikçilerinin ve satıcılarının verilerine erişmesi gerekir. Bir sürdürülebilirlik güvence hizmeti ayrıca dahili politikaların ve çerçevelerin denetimlerini de içerebilir. Sağlayıcı, bilgileri doğrulamak için farklı şirket paydaşlarına danışabilir. Güvence sağlayıcısı finansal performansı, politikaları, standartlara ve düzenlemelere uyumu inceler. Sağlayıcı verilerde tutarsızlıklar veya standartlara uyumsuzluk keşfederse, bulguları hakkında ayrıntılı bir rapor sunar.
Öncelikle, bir sürdürülebilirlik raporunun güvencesi, yerleşik standardı firmanın takip ettiğinden emin olmasını sağlar. Bu, uyumluluk açısından da önemlidir çünkü raporlama standardına uyulmaması düzenleyicilerden ceza alınmasına neden olabilir. Raporlama standartlarından sapmaları keşfetmek, daha fazla incelemeden kaçınılmasına ve rapor düzenleyici kuruma gönderilmeden önce sorunların düzeltilmesine yardımcı olabilir.
Sürdürülebilirlik raporu, dayandığı veriler kadar iyidir. Veriler yetersizse, faaliyetlerin gerçek çevresel veya sosyal etkisi ölçülemez. Kullanılan verilerin doğru olduğundan emin olmak gerekir. ESG verilerindeki yanlışlık, eksik bildirilen emisyonlara ve hedef belirlemede karışıklığa yol açar. Şirket, çevresel etkiyi azaltmak için gereken emisyon azaltma hedeflerini belirleyemez, bu nedenle gösterilen çaba gereken etkiyi yaratmada başarısız olabilir. Sürdürülebilirlik raporlarının güvencesi, tedarikçiler tarafından sağlanan verilerdeki hataları ve sapmaları da ortaya çıkarabilir.
ESG raporlarının üçüncü taraf güvencesinin ekonomik ve sosyal bir faydası, güvenilirlik oluşturmasıdır. Söylenenlerin gerçek olduğunu göstermek firmaya çevresel girişimler ve hedefleri için olumlu bir tanınmışlık sağlayacaktır. İklim değişikliği konusundaki konumunu sağlamlaştıracaktır. Güvence sürdürülebilirlik raporları genellikle iki düzeyde sınıflandırılır; makul güvence ve sınırlı güvence.
Makul güvence yüksek düzeyde bir güvencedir ancak mutlak değildir. Rapordaki tüm bilgilerin maddi olarak doğru olduğundan emin olmak için ayrıntılı bir süreci takip eder. Öte yandan, sınırlı güvence bilgileri doğrular ancak bilgilerin maddi değişikliklerden arınmış olduğunu doğrulamaz.
Karbon muhasebeniz doğruysa, lisanslı bir dış denetçi ESG raporunuzu doğrulayabilmelidir. Raporlanan veriler gereksizse veya bunları destekleyecek önemli bilgiler eksikse, kaynak tüketebilecek sorunların düzeltmesi istenebilir. Veri kalitesini iyileştirmek, doğruluğunu dahili olarak doğrulamak ve ancak bundan sonra ESG raporlarında kullanmak önemlidir. Yakıt veya enerji tüketimi gibi ilgili verileri toplamak için doğru araçları kullanmak yanlışlıkları ortadan kaldırabilir. Sonuç olarak doğruluk önemli olduğu kadar, güncellik de önemlidir. Tahminlere veya güncel olmayan verilere dayalı ESG raporları üretilmemelidir. Raporun, ister şirket içi veriler ister ortaklardan veya tedarikçilerden toplanmış olsun, güncel verilere dayalı olduğundan emin olunmalıdır.
Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir
MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi