"Güç, her zaman bir fırsat değil, bir sorumluluktur"
Bugünkü Elon Musk hakkında dördüncü yazım. Musk'a ilgi duymam onun dünyanın en zenginleri arasında bulunduğundan değil, medyatik, sempatik ve dünyayı değiştirecek potansiyeli taşıması, cesur ve akıllı olmasındandır.
Musk'ta ayrıca bir star ışığı var. Yenilikçi ve daha önce yapılmayanları hiç yılgınlığa kapılmadan ısrarla devam ettiren karaktere sahip. Mucitlerin böyle bir tarafları var galiba. Yılmadan, usanmadan bildikleri yolda devam ediyorlar. Denemekten hiç sıkılmıyorlar.
Tesla otomobilleri, Twitter -şimdiki adı X- Starlink uyduları, Neuralink beyin implant şirketi, Space X uydu fırlatma şirketi, Robotaksi, Optimus robotları, Mars araştırmaları ve Mars kolonizasyon çalışmaları vb. birçok girişim ve şirket sahibi. Atmosferdeki uyduların yüzde 60'ı ona ait.
Kriz anlarında sahip olduğu uydular aracılığıyla oyun değiştirecek güce sahip. Bunun en somut örneği Ukrayna sahasında görüldü. İnternet erişimi artık hava gibi su gibi önemli ve dünyanın daha birçok yeri kapsama alanı dışında.
Twitter, yani X platformu günümüz dünyasının en popüler iletişim araçlarından. Siyasetçiler, bürokratlar, devlet adamlarının en etkili duyuru aracının sahibi yine Musk. Tesla elektrikli araç kategorisinde çığır açtı ve tanınmış dünya markaları arasına girdi.
Uydu fırlatma işini ucuzlatan adeta otomatiğe bağlayan bir şirket Space X. Türk uyduları da onun şirketi tarafından uzaya gönderiliyor. Daha önceleri pahalı olan ve zaman isteyen uydu fırlatma işi, onun yenilikçi ve devrimci çözümleriyle hızlandı ve ucuzladı.
Yapay zeka, robotik teknolojilerde de yatırımları var Elon Musk'in. Yapay zekâ destekli Optimus insansı robotları evlerden işyerlerine çok kullanım alanına sahip. Gelecek 5 senede 10 milyar insansı robotun, insanların hemen her alanda hizmetine gireceği öngörüsü var. İşte bu noktada Musk işin aslan payını kapma hedefi güdüyor.
Dünya dışında yaşamak zorunlu ve mümkün olmaya başladı. Önce Ay kolonisi kurulacak. Musk, Mars gezegenini kolonileştirerek burada da öncülüğü üstlenmek istiyor. 2040 yılına değin, ilk insanlı Mars kolonisini bitirmeyi amaçlıyor. Uzay madenciliği ve uzay turizmi de onun ilgi çemberi dahilinde. Neuralink beyin implantları felçli, çeşitli engeli bulunan insanlar için bir umut ışığıdır ki deneyler olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır.
Son ABD seçimlerinde Elon Musk yine bir sürprize imza attı ve Turmp'ı maddi manevi destekleyerek, kazanmasında büyük rol oynadı. Aşırı medyatikliği ve girişimciliği sayesinde ABD seçimlerine damgasını vurarak, Trump'ın önemli görevler vereceği birkaç insandan biri oldu.
Elon Musk, bugün ABD'nin ikinci en önemli güçlü figürü hâline yükseldi. Ondan 'Trump Amerika'sının yeni fenomeni' diye bahsediliyor. Musk, 195 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın zengin ikinci insanı ve artık siyasete de uluslararası gelişmelere de yön verme derdinde.
Eskiden demokratları destekleyen Musk, Cumhuriyetçiler tarafına geçti. Trump'a yapılan suikast sonrasında daha belirgin biçimde saf tuttu.
Trump kabinesinde yeni kurulan 'Verimlilik Departmanı'na başkanlık yapacak Musk. Daire, ABD kurum kuruluşlarının harcamalarını denetleyecek, verimliliğini araştıracak. Seçilmeden yani halkın oylarına talip olmadan bu denli güçlü duruma gelmek, bazı odaklar tarafından sıkı eleştiriliyor.
Elon Musk, hem kabine içinden rakipleriyle uğraşırken, daha önceleri fikir ayrılığına düştüğü, tartıştığı Trump'la da başetmek durumunda. Günün sonunda iki değişken ruhlu, başrol oynamaya alışık, paralı, kendi ideallerine fikirlerine hayran bu iki baskın karakterin ne kadar süre birbirlerine tahammül gösterecekleri büyük soru işaretidir.