Bu çalışmanın esasını; siz okurlarımıza bir son durum fotoğrafı sunmak ve ilçelerin başlıca sorunlarına ve imkanlarına şöyle bir göz atmayı oluşturuyor.
Sayılara, istatistiki bilgilere boğulmadan ve resmi basmakalıp açıklamaların ötesinde bir yazı kaleme almaya çalıştım. Sıralama; alfabeye, büyüklük; seçmen sayısına göre ve son bağlanan yerler dikkate alınarak yapıldı.
AKDENİZ İLÇESİ: Mersinin seçmen sayısı bakımından ( 179 bin seçmen) 3. büyük ilçesi.
Akdeniz birçok çelişkileri bağrında barındıran bir ilçemiz. Zenginliğin ve fakirliğin iç içe geçtiği kol kola yaşandığı yer. Akdeniz; Mersinde doğu ve güneydoğulu vatandaşlarımızın en yoğun yaşadıkları ilçemiz. O yüzdendir ki burada ilçe belediyesi BDPnin elinde bulunmaktadır. Kentsel dönüşümün kendini en çok hissettirdiği, siyasal olayların sokaklarında hemen uç verdiği, Türkiyenin geri kalanına polise taş atan çocukların görüntüleriyle tanındığı ilçe Akdeniz. Nüfus yapısındaki çeşitlilik burada zirve yapmıştır. Türkiyenin hemen tüm renklerinin, dillerinin, dinlerinin yaşandığı yerdir burası.
Tarımın da, sanayinin de, ticaretin de kalbinin attığı merkezdir. Aynı zamanda yoğun sanayinin yarattığı kirlilikle de boğuşur. Turizmden bir türlü nasiplenemez. Tarihi binaları restore edilmeyi, çarpık yerleşim merkezleri dönüşmeyi bekler Yeşil alanlar açmak, işsizine iş yaratmak, kent içi trafiğini rahatlatmak en öncelikli sorunlarındandır. Aynı Akdeniz Türkiyenin en büyük serbest bölgesini, en büyük halini bünyesinde barındırır. Sorunları kadar, iyi yönetildiğinde ve planlandığında fırsatlar sunmaya da namzettir.
ANAMUR İLÇESİ: Seçmen sayısı bakımından ( 47 bin seçmen) 8. büyük ilçe.
Türkiyede vilayetine en uzak ilçe ( Mersine 230km) unvanını elinde bulunduran ilçemizdir. Buradan il merkezine 5 saatte ulaşılır. En büyük sorunlarını ulaşım ve uzman hekimsizlik oluşturur. Doktor yokluğundan hastası yolda ölür. Yıllardır il olma hayaliyle yaşar ancak bu isteğine hiç kavuşamaz. Doğa harikasıdır ve bakirliği henüz bozulmamıştır. Antalya- Mersin Duble Yolu ilçenin kaderini değiştirecek nitelikte olup, yoğun göç çekeceği için bu yolu istemeyenler de mevcuttur. Sıra sıra dağları, yemyeşil yaylaları, tertemiz denizi, bereketli toprakları vardır. Başta muz olmak üzere çilek, sebze- meyve tarımı yapılır. Turizmden yeterince yararlanamaz. Hele yabancı turist yok denecek kadardır. Ama her şeye rağmen yaşanılan, özellikle emekliler tarafından tercih edilen sakin, temiz, güzel bir ilçemizdir.
AYDINCIK İLÇESİ: Büyüklük sıralamasında, Çamlıyaylanın önünde 12. sırada bulunur. 8 bin seçmeni vardır. 1972 yılında belediyelik, 1987 yılında siyasetçi maharetiyle ilçe olmuştur. ( Dönemin bakanı rahmetli R. Kazım Yücelen 50km içerisine üç tane ilçeyi Anamur- Bozyazı- Aydıncık sığdırabilme başarısını göstermiştir) Ulaşım ve işsizlik en büyük sorunlarını oluşturmakta. Ana geçim kaynakları ise; seracılık, turfanda sebzecilik ve açık alanda narenciye ve zeytin yetiştiriciliğidir. Tarım dışında iş sahası hemen hiç yoktur.
BOZYAZI İLÇESİ: Mersinin 11. büyük ilçesidir 19 bin seçmeni vardır.15 km uzaklıkta olması hasebiyle, Anamurun gölgesinde kalmıştır. Muz, çilek ve sebze ana geçim kaynağını oluşturur. Çok güzel doğaya ve sahile sahip olmasına rağmen turizmde hep kan kaybetmekte, bir türlü Anamur ve Aydıncık gibi turizmden yaralanamamaktadır. Yan yana olan bu üç ilçemiz umudunu; Antalya- Mersin Duble Yoluna bağlamış durumda.
ÇAMLIYAYLA İLÇESİ: En küçük ilçemiz olma özelliğini elinde bulundurur. 13. sırada, 7 bin seçmeni vardır. Eski adı Namrun olmasına rağmen bu isim halk tarafından halen yaygın kullanılır. İlimizin en bildik yaylalıklarındandır. İlçe merkezinde çok katlı yapılaşmaya izin verilmez. Onun için geniş bir alan üzerinde kuruludur. Yazları canlanır, nüfusu 10- 15 kat artar. Ancak yerleşik sakinlerini; iş sahası ve ortaokul sonrası okullaşma sorunundan dolayı sürekli göç vererek kaybeder. Ulaşım ve işsizlik önde gelen sorunlarını oluşturur. İlçede başta arıcılık olmak üzere sebze- meyve üreticiliği yanı sıra biraz hayvancılık yapılır.
ERDEMLİ İLÇESİ: Mersinin 6. büyük ilçesi Erdemlinin 91 bin seçmeni var. Şüphesiz bölgesinde en hızlı büyüyen ilçe. Son bağlanan yerler ile gelişimini hızla arttıracak potansiyele sahip. İşsizliğin en az olduğu inşaat sektörünün hızla geliştiği ilçemiz, Erdemli. Tarımda, başta limon ve domates üreticiliği olmak üzere seracılık yapılır. Piyasası yazlıkçıların gelmesiyle daha da bir canlanır. Fakat her hızlı büyüyen yer gibi birtakım alt ve üst yapı problemlerine sahip.
GÜLNAR İLÇESİ: İlçe sıralamasında yeri 10dur. 19 bin 500 seçmeni bulunur. Bir türlü istediği konuma gelememiştir. Gülnarlı eğitime çok önem verir. O yüzden devlet bürokrasisi içerisinde Gülnarlılar ağırlıklı yer tutar. Ama ilçede iş sahasının bulunmayışı ve tarımın gerektiği kadar cezp edici olmayışı, Gülnarlıları sürekli göçe sevk eder. Göç, ulaşım, işsizlik başlıca sorunlarıdır. Bağcılık, elmacılık, zeytinciliğe ilaveten kayısı, badem, ceviz, sebze yetiştiriciliği ana geçim kaynaklarıdır. Şehir merkezi itibarıyla Mersinin ekonomik ve sosyal açıdan en geri ilçesi denilebilir Gülnar için.
MEZİTLİ İLÇESİ: Büyüklük sıralamasında 5. sırada seçmen sayısı 114 bin. Mersin merkez ilçeleri arasında en hızlı gelişen ve büyüyen ilçemizdir Mezitli. Türkiyenin hemen her bölgesinden insanlarıyla kozmopolit yapıya sahip.Yeni yerleşim yeri olduğu için site ağırlıklı ve daha planlı. Mersinin eski yerleşim merkezleri kan kaybetmeye devam ederken; şehir batı yönünde, Mezitli istikametinde gelişiyor. Mağazalar ve işyerleri ilçede şube işyerleri açmak için fırsat kolluyor. Mezitlinin en büyük sorunu trafik; trafik lambaları çok sık konmuş ve akışkanlığı engeller boyuta ulaşmış. Mezitlinin acilen batı yönünden şehir merkezine bağlanması, raylı sistemlerle, battı-çıktılarla vb. rahatlatılması gerekiyor.
MUT İLÇESİ; 9. büyük ilçemiz Mut; 44 bin seçmene sahip. Mutun yüzü Mersinden çok Karamana dönük. İşsizlik Mutun belini bükmüş. Gençleri 70km uzaklıktaki Karamana çalışmaya gidiyor. İlçenin adı kayısı ile birlikte anılır olmuş. Fakat kayısıyı işleyecek onun katma değerini yükseltecek tesisi yok. Zeytin, erik üreticiliği, hayvancılık ve sütçülük diğer gelir kalemlerinden. İl merkezine uzaklığı ve yolların yetersizliği olumsuz taraflarını oluşturmakta.
SİLİFKE İLÇESİ: Seçmen sayısı bakımından Mersinin 7. büyüklüğündeki ilçesi Silifkenin 85 bin seçmeni bulunuyor. Ortasından Göksü Nehrinin geçtiği doğa ve tarih harikası iki bin yıllık şehir. Elindekiler ile bulunduğu yer ters orantılıdır. Bereketli topraklarından çıkanlar Türkiyenin tüm tüketici raflarını süsler. Erken çilek üretiminin merkezidir. Atılım yapmaya büyümeye namzet ilçelerimizin başında gelir fakat sahip çıkılmayı el atılmayı bekler durur
TARSUS İLÇESİ: En büyük ilçemiz Tarsus; 221 bin seçmene sahip. Türkiyenin birçok ilinden büyüktür ama il olması Adana ve Mersin arasında sıkışıp kalmasından dolayı mümkün olmaz. Tarihin, kültürün, tarımın merkezidir. Çok eski ve köklü bir geçmişe sahiptir. Bakımlı, temiz, huzurludur. Muhalif kimliğiyle tanınır. O yüzden merkezi hükümetten gerekli desteği alamaz. Devlet üniversitesi, havaalanı, turizm bölgesi beklenen yatırımlardır. İşsizlik önemli sorununu teşkil eder. Bulunduğu konum itibarıyla değil sadece Mersinde, Türkiyede hatta dünyada önemli işlere imza atacak kapasiteye sahiptir.
TOROSLAR İLÇESİ: Tarsusun ardından 2. büyük ilçemizdir. 188 bin seçmene sahiptir. Son on yılda hızla gelişmiş, büyümüştür. Coğrafi özelliği sebebiyle sıcak Mersin günlerinin nefes aldıracak; mahallelerini, beldelerini barındırır. Gelişmeye çok müsaittir. Akdeniz ilçemizden sonra en fazla doğulu ve güneydoğulu yurttaşlarımızın ikamet ettiği yerdir, Toroslar. Hem yeni yerleşim yerleri hem de çarpık yapılaşmanın yoğun olarak bulunduğu yerleri vardır. İssizlik önemli handikabını oluşturur. Hizmet ve konaklama, eğlence ve ticaret tesisleri için büyük avantajlar sunar, yatırımcılarını bekler
YENİŞEHİR İLÇESİ: 4. büyüklükteki ilçemizde 160 bin seçmen bulunur. Mersinin yeni ve modern yüzünü temsil eder. Barındırdığı Kuzey Mersin ile şehrin geleceğinde söz sahibi olmayı devam ettirecektir. Dev alışveriş merkezleri, özel okullar, dershaneler, tıp merkezlerinin yoğun biçimde üstlendiği ilçe daha da gelişmeye, büyümeye açıktır. Ancak kentsel dönüşümünü tamamlaması, yeşil alanlarını çoğaltması ve trafik sıkışıklını biran önce halletmesi gerekir.