Önceki makaleyi Mersin Liman işletmecisi MIP' ın konteyner elleçleme sahası elde etmek amacıyla Atatürk Parkı önüne kondurmaya hazırlandığı konteyner elleçleme sahasına ilişkin bürokratik yazışmalara, izin için başvurulan Şehircilik Bakanlığı Uygulama Genel Müdürlüğünün Mersin Büyükşehir' den 5 binlik ve binlik planlarla ilgili görüş isteyip istemediğine, istediyse görüşün içeriğinin ne olduğuna dair soruyla noktalamıştım.
Kaldığımız yerden devam edeyim..
Evet, böyle görüş talebi ve yanıt anlamında Büyükşehir' e ait biri Meclis kararı diğeri Genel Sekreterlikçe kaleme alınmış iki belge var..
14 Ağustos 2018 tarihli yazıda binlik ve 5 binlik planlarda bu projeyle ilgili plan değişikliği yapılıp yapılmadığı yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorusuna Mersin BŞ adına dönemin Gn. Sekreter yrd. özetle şu yanıtı veriyor:
" 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Teklifi ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Teklifi Kurum Görüşü verilmesi adına Meclise havale edilmiş olup Meclis Kararı alınmasını müteakip Bakanlığa sunulmak üzere görüş oluşturulması sonrasında verilecektir."
Aslında resmi cevabın kaleme alındığı tarihten bir gün önce 13 Ağustos 2018 günü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bakanlığın 'deniz üstüne betondan saha kazandırma projesi' hakkındaki görüş talebini Meclise sevk ediyor, Meclisten de her zaman olduğu gibi komisyonlara havale ediliyor.
Fazla beklenmiyor, 10 Eylül 2018 günü komisyonlar görüşleriyle birlikte Meclise gönderiyor..
Sonuç:
Mersin BŞ Meclisi, komisyonlarda yer alan AKP' li iki üyenin "yapılmasında sakınca yoktur" dediği plan değişikliği konusunda "sahilde bulunan açık park alanlarının önünün kapandığı ve İdarece çalışmaları devam eden Kruvaziyer Liman çalışmalarını olumsuz etkilediği" görüşüyle ve oy çokluğuyla "deniz üstü beton saha" rüyasına "olmaz" diyor.. (Mersin BŞ Belediye Meclisi 10.9.2018/631 sayılı karar)
Oy çokluğu diyorum çünkü o toplantıya katılan AKP' li Ferat Aktan, İsmail Yerlikaya, Mehmet Sadık Türüt, Hakan Yükselgüngör, Celil İbrahim Ersin, Kerim Kıcıman, Lokman Eren, Cengiz Pınar, Mehmet Yabalak, Kadir Canlı ve Yılmaz Bekler, "Atatürk Parkı önüne kondurulacak beton sahanın" yapılmaması kararına muhalefet ediyorlar..
'keyif onların değil mi, İstedikleri yönde oy kullanırlar' diyenler çıkabilir. Ama burada amaçlanan imar değişikliği meclis üyelerinin paşa keyfine bırakılacak türden değil. Tüm kenti ilgilendiren ve kamusal sorumluluğu oldukça ağır olan bir karar..
Ve ileride Mersin' in bu yaşadıklarını yazacak olanlar doğrusu yanlışıyla bu kararların hükmünü de vereceklerdir..
Makaleyi söz konusu projenin gerçekleşmesi halinde ortaya çıkacak ve Mersin halkının değil sadece MIP ve taşeronlarının cebine gidecek rant hesabıyla bitireyim:
Proje tanıtım dosyasına göre yapılacak sahada yıllık 3 milyon 600 bin konteyner elleçlenecek..
Aynı ÇED dosyasında yer alan fizibilite raporlarına göre bir konteynerin elleçlenmesi yaklaşık 90 dolar..
Bu ise 320 milyon doları aşkın bir rakam ki, Mersin Büyükşehir' in 2 milyar 284 milyon TL (280 milyon dolar) olarak kesinleşen 2020 bütçesinden 40 milyon dolar daha fazla..
Yüz milyonlarca dolarlık rant bir şirkete giderken havamızı, denizimizi, doğamızı kirletecek, yollarımızı işgal edip bozacak, onca tahribat yaratacak kamusal yük Mersin halkının sırtında..
Kişisel rant yeterince var da, kamusal rant nerede?
Sorunun yanıtı o şarkıda saklı:
"Size sevdanın yolları, bize kurşunlar.."