‘İnanmadığınız imtihanı başarılı geçtiğinizi sanmayın’
‘Borç Tuzağı Faiz Lobisi’ adlı Şevki Çobanoğlu’nun ekonomi kitabına, yine onun ‘İslam Ekonomisi’ kitabı üzerine yaptığım tanıtım yazısından sonraki ikinci tanıtım yazımdır. 1953 Kayseri doğumlu araştırmacı yazar Şevki Çobanoğlu, Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunudur. Bugüne değin yayımlanmış dokuz ekonomi-araştırma eseri vardır. Çeşitli gazete ve dergilerde makaleleri çıkan Çobanoğlu, Türk Halk Edebiyatı dalında ‘aşık tarzı’ şiirler de yazmıştır.
Verdiği eserlerle kendini bir ekonomist olarak kabul ettiren yazar, ‘Ekonomik Çözüm- Türkiye’de Ekonomik Çıkmaz- İslam Ekonomisi (2.Baskı) – İstihdam Kar ve Para Teorisi- Siyaset ve Ekonomi’ adlarında beş kitabını daha yayınlama aşamasındadır.
Günümüzde insanlık uygulanan ekonomik sistemlerin tıkandığı konusunda hemfikirdir. Ne var ki ortaya konan çözüm önerileri hakkında da bir fikir birliği oluşamamaktadır. Bunun bana göre en önemli sebebi, uluslar arası para sahiplerinin, kurulu sömürü düzenin başka görüşlere tahammül edemeyişi ve diğer sistem ve çözüm önerilerine fırsat vermeyişindendir. Şevki Çobanoğlu ısrarla ‘İslam temelli’ kurtuluş reçetelerinin varlığını çalışmalarıyla bizlere sunmaktadır.
İnsanlık tarihi boyunca ekonomi, en yakıcı ve bildik bir konudur. Bilhassa pandemi süreci konuyu yeniden dünya gündemine oturtmuştur. Zira tüm dünyada hayat pahalılığı, mal kıtlığı, tedarik sorunları baş göstermiştir. Türkiye de bundan fazlasıyla etkilenen enflasyonla, parasının değer düşmesi ile yanıcı biçimde hisseden ülkedir.
Dünya ekonomik sisteminin kimlerin ellerinde bulunduğunu ve nasıl işlediğini bilmeyenler, kabahatin büyüğünü ulusal hükümetlere yüklerler. Elbette ulusal hükümetler ve işbirlikçileri bu konuda büyük sorumluluk sahibidir ama küresel ekonomik sömürü düzeninin nasıl işlediğini ve nelere mal olduğunu birazcık da olsun tanımak zorundayız. İşte elimdeki kitap, bu sorulara kapsamlı cevaplar vermektedir.
Borç Tuzağı Faiz Lobisi- 2014- Yedi Veren Yayınları basımıdır. Kitap 180 sayfadan, dört bölümden oluşmaktadır. Her ne kadar 2014 çıkışlı olmasına rağmen ihtiva ettiği konular bakımından güncelliğini korumaktadır.
Sömürgeci güçler amaçlarına ulaşabilmek için kurum ve kuruluşlar oluşturarak, krediler dağıtarak dünya devletleri üzerinde sömürüye ve faize dayalı bir denetim mekanizması oluşturmuşlardır. İMF, Dünya Bankası, Kredi Derecelendirme Kuruluşları, Bankalar, OECD, AB gibi örgütler aracılığıyla emellerinin peşindedirler. Borç tuzağına düşen bir ülke, oradan kolay kolay kopamamaktadır. Bunu bir yazarımız, ‘ Borç, yiğidin kamçısıdır’ sözünü ‘ Öldüren kamçı borç tuzağı’ olarak yeniden tanımlamıştır.
Kitapta, uluslar arası düzenin kalkınmamış ülkelerin başına ördüğü çoraplar ve bunu yaparken hangi kuruluşları kullandığı, tarihsel bir örgü içerisinde ve anlaşılır bir dille aktarılmıştır. Çobanoğlu’na göre; dış krediler yerli kaynakların kullanılmaz hale gelmesine yol açıyor. Yazar, konuları dünyadan örneklerle anlatıyor…
Kitabın son bölümünde dünyadaki ekonomik modelleri inceleyen Çobanoğlu, Kapitalist orijinli sistemlerin az gelişmiş ülkeler için bir model olamayacağı sonucuna ulaşarak, yeni bir model olarak ‘faizsiz sistemi’ önermektedir.
Kitapta, Türkiye’nin uyguladığı ekonomik politikalara eleştirel yaklaşan yazar, bunu çeşitli istatistiksel verilerle beslemiştir.
Şevki Çobanoğlu, elimdeki eseriyle bizleri sade ve anlaşılır biçimde ekonomiyle tanıştırıyor. Kitabı okuyan herkesin, anlamlandırmakta güçlük çektiği ve sebep-sonuç ilişkisinde irtibat kuramadığı sorulara cevaplar bulacağını ve meselelere daha çözüm odaklı yaklaşacağını sanıyorum.
Konuyla ilgili diğer yazım ‘İslam Ekonomisi Kitabı’ İnovatifhaber.com sitesinde.